Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Překonal zranění a poprvé znovu vyhrál. Nevěřil bych tomu, připustil Vingegaard

Čím vším si po svém zranění ze závodu Kolem Baskicka prošel, to si Jonas Vingegaard stále nechává pro sebe. V jedenácté etapě ale ukázal, že je znovu při síle – a že dokáže porazit Tadeje Pogačara. V cíli mluvil o tom, co pro něj jeho čtvrté etapové vítězství na Tour znamená.

Jonas Vingegaard
zdroj: Reuters

Před třemi měsíci spadl v Baskicku a trvalo to několik dlouhých dnů mlčení, než přišly z nemocnice zprávy o tom, že jeho zranění jsou sice vážná, ale neohrozí jeho kariéru, či snad dokonce život. Jonas Vingegaard se ale i přesto v dubnu "znovu narodil". A nyní na Tour de France dokončil svůj návrat na cyklistický piedestal.

Ve čtvrté etapě, která končila po přejezdu Galibieru dole pod kopcem v městečku Valloire, ještě na Tadeje Pogačara nestačil. V neděli se mu zase Remco Evenepoel trochu posmíval, že s nejlepšími nespolupracoval ve štěrkové etapě v okolí Troyes. A v Centrálním masivu zprvu také nevypadal, že je ve své kůži. Pogačar se mu na Pas de Peyrol znovu vzdálil.

Ale tentokrát odpověď přišla. Dánský cyklista na následujícím kopci Pertus zabral, postupně Pogačara dohnal a společně dojeli až do cíle. V něm navíc Slovince – který platí rozhodně za toho lépe rychlostně vybaveného – přespurtoval. Byl to překvapivý závěr etapy, která papírově měla určitě více sednout slovinskému cyklistovi. 

"Že jsem ho přesprintoval, to mě samotného překvapilo," připustil v cíli Vingegaard, který se v celkovém pořadí přiblížil na dohled druhému místu, které drží Evenepoel. Na svého hlavního soupeře a současného muže ve žlutém pak stále ztrácí více než minutu. Ta se ale po středeční etapě už nezdá tak nepřekonatelná, jako tomu bylo před ní.  

"Je to pro mě samozřejmě velká a emotivní chvíle. Vracím se po zranění, znamená to opravdu hodně. Čím vším jsem si prošel v posledních měsících...," řekl dánský cyklista po etapě a jen těžko skrýval slzy. Byl to nezvykle emotivní Vingegaard, který obvykle své emoce usilovně skrývá. Tady to ale nešlo.

"Tadejův útok byl velmi tvrdý, nedokázal jsem na něj odpovědět. Ale nevzdal jsem to a vrátil jsem se. Před třemi měsíci bych tomuto vůbec nevěřil," přiznal. Byly to tvrdé tři měsíce, ale obhájce vítězství je znovu při síle.

Potvrdit to může už v následující dvanácté etapě, v níž jezdci naposledy na letošní Tour absolvují více než dvě stě kilometrů. Sledovat ji můžete znovu od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus. Spolu s Tomášem Jílkem komentují Stanislav Kozubek a Ján Svorada.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články