Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Maxa liga 2024/2025

Vrchařský souboj Pogačara s Vingegaardem skončil v Centrálním masivu patem

Jonas Vingegaard je vítězem jedenácté etapy Tour de France. Obhájce vítězství porazil v závěrečném spurtu Tadeje Pogačara. Slovinec přitom v etapě zaútočil na Pas de Peyrol a dokázal obhájci vítězství odjet, Dán jej ale znovu dostihl v následujícím stoupání a nakonec spolu dojeli až do cílového Lioranu. Etapu probíráme ve Velo fokus podcastu spolu se Stanislavem Kozubkem.

Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Třetí v etapě skončil Remco Evenepoel s mankem pětadvaceti sekund, o půlminuty zpět dojel Primož Roglič, který spadl v závěrečném sjezdu. V celkovém pořadí je na prvním místě stále Pogačar, a to o minutu a šest sekund před Evenepoelem. Třetí Vingegaard ztrácí minutu a čtrnáct vteřin. Rogličovo manko na čtvrtém místě činí dvě a čtvrt minuty.

"Je to pro mě samozřejmě velká a emotivní chvíle. Vracím se po zranění, znamená to opravdu hodně. Čím vším jsem si prošel v posledních měsících... Tadejův útok byl velmi tvrdý, nedokázal jsem na něj odpovědět. Ale nevzdal jsem to a vrátil jsem se. Že jsem ho přesprintoval, to mě samotného překvapilo. Před třemi měsíci bych tomuto vůbec nevěřil," řekl Vingegaard v cíli.

Jak etapa probíhala?

Na rozdíl od úterní ospalé etapy jsme se dočkali závodění hned od startu. Dopředu vyrážel závodník za závodníkem, přičemž zvláště aktivním byl Ekvádorec Richard Carapaz. Olympijskému vítězi z Tokia v jeho sbírce schází triumf z Tour de France a v kopcích Centrálního masivu se to snažil napravit opravdu intenzivně.

Tuto etapu však měli zaškrtnutou i jezdci na celkové pořadí – a tak tým UAE obsadil čelo a držel si únik, ve kterém byl i Carapazův kolega Ben Healy či aktivní španělský cyklista Oier Lazkano, na dohled. Jejich únik ale skončil ve svazích nejtěžšího stoupání dne, tedy Puy Mary Pas de Peyrol.

Na něm také přišel zásadní útok dne, kdy na posledním kilometru kopce nastoupil Tadej Pogačar – a stejně jako před týdnem na Galibieru i nyní odjel Jonasi Vingegaardovi. Oba bojovali nejen ve stoupání, ale i ve sjezdu, kde měl Slovinec také navrch a vytvořil si zhruba půlminutový náskok. Za ním Vingegaard spojil na chvíli síly s Primožem Rogličem a Remcem Evenepoelem. 

Dán se po chvíli dokázal zmobilizovat a postupně se k Pogačarovi vracel. Pláchl oběma soupeřům a na Col de Pertus dokonce dojel svého hlavního soupeře a muže ve žlutém. Oba pak dojeli až do cíle, kde Vingegaard překvapivě svého slovinského soka přespurtoval. Na třetím místě dojel Evenepoel, čtvrtý skončil po problémech ve sjezdu Roglič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články