Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pogačar stvrdil svůj žlutý dres triumfem v časovce. Vítězem Tour je potřetí

Tadej Pogačar je potřetí vítězem Tour de France. Slovinec navázal na své triumfy z let 2020 a 2021. Pogačar svůj žlutý dres potvrdil výhrou v závěrečné časovce do Nice a připsal si šestý etapový úspěch v letošním ročníku. V celkovém pořadí i v hodnocení časovky se za ním seřadili Jonas Vingegaard a Remco Evenepoel. Závěr Tour de France hodnotíme v novém Velo fokus podcastu.

Tadej Pogačar
zdroj: Reuters

Byl hlavním favoritem a svou roli sehrál jedinečně. Tadej Pogačar vyhrál v průběhu letošní Tour de France šest etap včetně tří závěrečných a jednoznačně vyhrál v celkovém pořadí. Slovinec se stal po šestadvaceti letech prvním cyklistou, který v jedné sezoně ovládl Giro i Tour – tím posledním byl Marco Pantani v ročníku 1998.

"Tuhle Tour jsem měl pod kontrolou od prvního do posledního dne. Ani  na Giru jsem se necítil tak dobře jako tady, měl jsem tam špatný den," řekl v cíli. Pogačar navázal na své triumfy z let 2020 a 2021. Za něj se stejně jako před třemi lety zařadil Jonas Vingegaard, jehož výkon ovlivnilo dubnové vážné zranění, při kterém si poranil obě plíce.

Dánský cyklista ztratil na slovinského vítěze více než šest minut. Na třetím místě skončil při své premiéře Remco Evenepoel, který je i novým držitelem bílého dresu. Časovku zdárně absolvoval také Jan Hirt, který pro něj celý závod obětavě pracoval.

Muž ve žlutém své soupeře nešetřil ani v časovce. Na mezičase na vrcholu La Turbie vedl o sedm vteřin, ale svůj náskok navyšoval a navyšoval – po sjezdu z Col d'Eze už to bylo výrazně více. A ve finiši? Pogačar druhého Vingegaarda porazil o minutu a tři vteřiny. Třetí skončil Evenepoel, který ztratil ještě o jedenáct sekund více.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články