Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tři Grand Tour v jedné sezoně? Nebránil bych se, říká Hirt

Jan Hirt dorazil do cíle letošní Tour de France. Český cyklista zvládl všechny nepříjemnosti včetně vyražených zubů a dokončil svůj druhý třítýdenní závod v této sezoně. Zvládl by i třetí, španělskou Vueltu? Hirt by se v budoucnu výzvě nebránil, ale musel by mít adekvátně upravený závodní program.

Jan Hirt
zdroj: ČTK / Profimedia

Jan Hirt může být spokojený. I přes počáteční potíže, kdy přišel ještě před startem první etapy ve Florencii o část tří zubů, dokázal celou Tour de France objet – a navíc v týmu třetího muže pořadí Remca Evenepoela. Hirt byl vidět v horských etapách a například v té poslední horské pomáhal rozjet Evenepoelův nástup.

Přestože k posunu pořadím pro belgického mladíka nevedl, celý tým Soudal-QuickStep předvedl sympatický výkon, který potvrdil pátým místem celkově Mikel Landa. Samotného Hirta klasifikace nezajímala – na rozdíl od italského Gira, kde skončil v celkovém součtu na osmém místě.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Hirt: Start na třech Grand Tour? Nebránil bych se, ale...

"Alpy byly těžké, ale to všichni věděli dopředu. Také bylo velké teplo. Takže těžké dva dny, ale Remco to zvládl skvěle. Celý tým je šťastný, navíc Mikel je pátý, takže respekt jim," hodnotil Hirt pro ČT. "Před závodem by tohle bylo nadplán," dodal český vrchař, který absolvoval svou druhou Tour v kariéře.

"Už včera přišly pocity toho, že už to je hotové. Dnes to bylo jen o tom dojet ve zdraví a v limitu," doplnil třiatřicetiletý cyklista, který si užil i závěrečnou časovku mezi Monakem a Nice. "Mně se to možná líbí víc. Není tam ten stres a pro mě to je příjemnější než závodit v balíku. Na druhou stranu nemáte společnou týmovou fotku z Champs-Elysées. Takže oboje má svoje," řekl.

Za sebou má druhou Grand Tour v jedné sezoně. "Kromě Pogačara tady nikdo další, kdo to absolvoval, nezářil. Není to jednoduché, jen on je nadčlověk," usmál se. Dokázal by si představit jet i Vueltu? "Nemuselo by to být špatné, ale museli byste to vědět dopředu na začátku roku. Bylo by to jen šest cestovních dní, to by byl bonus. Nebránil bych se tomu, ale muselo by být méně menších závodů v průběhu roku," míní.

A co jej čeká nyní? "Asi měsíc a půl volna, po kterém bych měl jet jednodenní závody v Kanadě," předestřel český cyklista, kterému po sezoně končí v QuickStepu smlouva a o jehož dalším angažmá se momentálně spekuluje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články