Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Chance Extraliga 2024/2025

21. etapa: Časovka přes Col d'Eze udělá tečku za letošní Tour de France

Nikoliv tradičním procesím v okolí Paříže, ale ostrou časovkou s poměrně velkým převýšení končí letošní Tour de France. Jaký efekt bude mít závěrečné Col d'Eze na celkové pořadí? Přímý přenos 21. etapy Tour de France sledujte od 14:20 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Lubor Tesař.

Profil 21. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Naposledy ve slavném ročníku 1989, kdy Laurent Fignon v nejpozdější možný moment ztratil žlutý dres ve prospěch Grega LeMonda, končila Tour de France časovkou. Fignon jel tehdy skvěle, navzdory svým potížím s posedem dorazil do cíle na třetím místě. Ale LeMond, vyzbrojený aerodynamickou přilbou a triatlonovými nástavci, byl rychlejší.

Od té doby se pořadatelé drželi metody závěrečné oslavné etapy, kde se pije šampaňské, vyprávějí se vtipy a pózuje se pro fotografy – a pro závodění jsou vyhrazené až poslední kilometry na Elysejských polích. Ze známých důvodů tomu letos bude jinak. Tour neskončí v Paříži, ale na Avenue Jean Médecin v Nice.

"Můžu jen doufat, že se tu bude rozhodovat mezi dvěma či třemi závodníky o celkovém vítězství," napsal ve svém průvodním slově ředitel závodu Christian Prudhomme. To se mu nesplní, ale časovku se i tak vyplatí sledovat. Prudhomme si pro cyklisty vymyslel náročný závěr se stoupáním Turbie, jehož osm kilometrů přijde na řadu krátce po startu v Monaku, a také slavným vrcholem Col d'Eze, který býval synonymní se závěrem březnového etapového závodu Paříž–Nice. 

Dohromady to dá 34 kilometrů a více než pět set metrů převýšení. Nepůjde tak zdaleka pouze o časovku pro specialisty. Zkrátka finále hodné nejslavnějšího cyklistického závodu světa. Příběh letošní Tour de France se uzavře v odpoledních hodinách 21. července 2024.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články