Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Jezdectví ČR 2024

15. etapa: Kopec za kopcem. Druhý týden Tour se uzavře na Plateau de Beille

Obávaný start do kopce, čtyři vrchařské prémie kategorie 1 a na závěr jako bonus HC stoupání Plateau de Beille. Velice náročný horský den uzavře druhý týden letošního ročníku Staré dámy. Přímý přenos 15. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Tomáš Konečný a Leopold König.

Profil 15. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Jsou od sebe jen několik kilometrů, ale tyto dva kopce se do historie cyklistiky zapsaly nesmazatelně. A ne v dobrém. Col de Menté, jehož vrchol zdolá peloton po rovných padesáti kilometrech, proslul jako místo těžkého pádu Luise Ocani. Španěl vedl Tour o propastných sedm minut před Eddym Merckxem a byl tedy na nejlepší cestě k tomu svého rivala konečně porazit. Ale nebylo mu přáno.

Ve sjezdu se změnilo počasí, propukla bouřka a Merckx v nájezdu do jedné ze zatáček spadl. Ocaňa se svezl s ním, ale jakmile se zvedl na nohy, vletěl do něj pronásledující Joop Zoetemelk, který nad kolem taktéž ztratil kontrolu. A to byla pro Ocaňu konečná – fotografie jej zachycují, jak v agonii leží bezmocný na asfaltu. Vítězství na Tour se sice dočkal o dva roky později, ale nebylo to po triumfu nad Merckxem, který ročník 1973 vynechal.

Col de Menté a jeho nebezpečný sjezd jednoho cyklistu připravily nejen o triumf, ale bohužel také o život. Serge Lapebie býval profesionálním závodníkem, po kariéře provozoval na vrcholu hotelovou restauraci. Z ní se v roce 1991 vracel zpět do údolí, když nezvládl řízení a tragicky zahynul. Na Menté je dnes jeho památník.

A pamětní desku bohužel najdeme i na nedalekém Col de Portet d'Aspet, kde čtyři roky po Lapebiem ve sjezdu etapy Tour de France spadl olympijský šampion z Barcelony, Ital Fabio Casartelli. Cyklisté tehdy nenosili helmy a mladému závodníkovi, mezi jehož týmové kolegy patřil Lance Armstrong, už nebylo pomoci. Jeho smrt a ještě více úmrtí Andreje Kivileva v roce 2003 alespoň postupně vedly k tomu, že UCI zavedla povinné nošení přileb v pelotonu.

Smutné vzpomínky budou provázet patnáctou etapu Tour de France a možná trochu zkalí atmosféru francouzského státního svátku. Závodníky ale ze všeho nejvíce bude zajímat závěrečné stoupání: patnáctikilometrová cesta na Plateau de Beille ozdobená průměrně osmiprocentním sklonem.

Skončí tím druhý týden závodu. V průběžném pořadí už je více než zřejmé, kdo z cyklistů letos má nohy na to, aby se stal žlutým šampionem. Nic ale ještě není jisté. V závěru programu totiž přijdou velmi náročné Alpy. A pokud Pyreneje s výškou 2000 metrů jen nesměle koketovaly, alpské kopce přidají bezmála další tisícovku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články