Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

14. etapa: Pyrenejský horský den přinese Tourmalet i závěrečné Pla d'Adet

Jedna z nejtěžších etap letošního ročníku čeká na peloton ve čtrnácté etapě letošní Tour de France. Na program přijde slavný Tourmalet i obávaný závěrečný výstup na Pla d'Adet. Přímý přenos 14. etapy Tour de France sledujte od 13:45 na ČT sport a ČT sport Plus, spolu s Tomášem Jílkem komentují Petr Benčík a Tomáš Konečný.

Profil 14. etapy Tour de France 2024
zdroj: letour.fr

Zní to neuctivě, ale z Raymonda Poulidora si Tour de France v posledních letech udělala svou dojnou krávu, kterou využívá takříkajíc, kudy chodí. Nejinak tomu bude v letošním roce, kdy Christian Prudhomme nezapomněl ve svém průvodním slově k úvodní pyrenejské etapě zmínit, že finiš ve středisku Pla d’Adet bude na navlas stejném místě, kde Poulidor zvítězil před rovnými padesáti lety. Bylo to jeho poslední vítězství v etapě Tour de France.

Když ale už mluvíme o minulosti, je zajímavý i rok 1978, kdy se po desetikilometrovém stoupání radoval Mariano Martínez – otec bikerského šampiona ze Sydney Miguela a dědeček dvacetileté vycházející hvězdy Lennyho, kterého tým Groupama-FDJ na poslední chvíli překvapivě zařadil do své nominace.

Pla d'Adet, jehož nejprudší část s průměrem okolo jedenácti procent přijde mezi druhým a čtvrtým kilometrem, se do programu vrací po rovných deseti letech. ASO jej umístilo na závěr těžké etapy s Tourmaletem a Hourquette d'Ancizan a kdyby nebylo závěrečných alpských etap, možná právě tato by byla tou vůbec nejtěžší z celého ročníku. Spoustu stoupání přitom přinese i následující patnáctá etapa.

Ve žlutém dresu vyjede do Pyrenejí Tadej Pogačar, a to stále s více než minutovým náskokem před svými nejbližšími soupeři Remcem Evenepoelem a Jonasem Vingegaardem. Všichni závodníci za sebou mají velmi náročný pátek, kdy se ve třinácté etapě peloton dělil na bočním větru. Kdo z favoritů zregeneroval nejlépe a kdo zkusí zaskočit soupeře?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články