Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Překonal zranění i únavový syndrom. Bez pomoci bych to nedal, děkoval Asgreen

Jedno z nejzaslouženějších vítězství na letošní Tour de France patří Kasperu Asgreenovi. Nejde jen o způsob, jakým se k triumfu dopracoval. Dánský cyklista se poslední rok a půl trápil s různými problémy. Věří, že toto vítězství je tečkou za temným obdobím.

Kasper Asgreen
zdroj: Reuters

Před dvěma lety ve finále závodu Kolem Flander dokázal přespurtovat Mathieuho van der Poela a stal se vítězem slavného Monumentu. Od té doby jeho kariéra ale nerostla, spíše naopak. Kasper Asgreen se trápil se zraněním kolena, které jej nakonec donutilo opustit loňskou Tour de France.

Ještě zásadnějším problémem se ale ukázal únavový syndrom, kvůli kterému nakonec ukončil předčasně celou sezonu. Byl to rok, kdy Tour de France startovala na jeho domácí půdě. Asgreen, který jako malý nezačínal s kolem, ale drezurou, si jej příliš neužil. Možná by na celou sezonu nejraději zapomněl.

Po vítězné osmnácté etapě, kterou překvapivě ovládl z úniku, na špatné období vzpomínal. "Tohle vítězství je pro všechny, kteří mi vloni pomohli se vrátit zpátky na někdejší úroveň. Tenhle triumf ukazuje, že jsem zpátky," dodal. "Jsou tu někteří lidé, kteří mi opravdu hodně pomohli, a já jim za to děkuju," řekl.

Lépe se začal cítit letos na jaře. "Hlavně od Paříž–Roubaix to už bylo lepší a lepší," popisoval dánský cyklista, který je mimo jiné i čtyřnásobným šampionem Dánska v časovce. "V týdnech před Tour mi forma pořád stoupala, až jsem se dostal k číslům, na která jsem býval zvyklý. A teď jsem to korunoval vítězstvím v etapě," dodal.  

Triumf je to o to důležitější, že do značné míry zachraňuje Tour pro Asgreenův tým Soudal-QuickStep. Ten totiž stále čekal na etapový triumf, což dokázal v každém ročníku slavného závodu od roku 2012. Nyní to ale již vypadalo, že tým Patricka Lefevera vyjde naprázdno. Asgreen černou sérii dokázal utnout.

"Samozřejmě že je to pro nás hodně důležité. Jsem hrozně rád, že nepojedeme domů s prázdnou," přiznal dánský cyklista. Neúspěchy přitom nebyly z nedostatku snahy: Čtvrteční etapa byla jeho pátým únikem na letošní Tour, vyšel ale až tento. Za snahu by si etapu jistě zasloužil vyhrát i týmový kolega Julian Alaphilippe, který má ještě o jeden únik více.

Na QuickStep se v posledních týdnech často snáší kritika, diskutuje se také o prodeji celého týmu. Asgreenovo vítězství dává belgické a velmi tradiční sestavě naději v lepší zítřky. Jak se Asgreenovi a celému týmu Soudal-QuickStep bude dařit ve zbývajících etapách, sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články