Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Francie se dočkala prvního vítězství. Raduje se Laporte

Christophe Laporte je prvním domácím závodníkem, který dokázal na Tour de France vyhrát etapu. Člen týmu Jumbo-Visma vyhrál finiš devatenácté etapy, který nakonec nebyl klasickým sprinterským finišem. Laporte dokázal hlavním favoritům nastoupit na posledním kilometru, druhý skončil Jasper Philipsen před třetím Albertem Dainesem.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih 19. etapy Tour de France

Christophe Laporte strávil dlouhé roky ve stáji Cofidis, z níž ale v zimě putoval do Jumbo-Visma. A byl to povedený krok. Devětadvacetiletý Francouz vyhrál úvodní etapu Paříž-Nice a nyní uspěl ještě na prestižnějším závodě. O svém triumfu v 19. etapě Tour de France rozhodl překvapivým nástupem kilometr před cílovou čarou.

"Wout (van Aert) mi ráno řekl, že je to dnes na mně. 1500 metrů před cílem jsem vycítil správný ten moment a zkusil to," usmál se v cíli Laporte, který v předchozích etapách plnil roli loajálního domestika. "Je to skvělá odměna za všechnu tu práci," dodal.

V boji o žlutý dres se nic nezměnilo. Tadej Pogačar zkusil 34 kilometrů před finišem etapy jeden nesmělý nástup, který ale hned zlikvidoval Wout van Aert. Jonas Vingegaard tak do sobotní časovky vstoupí s komfortním náskokem tří a půl minuty, třetí Geraint Thomas je už o osm minut zpět.

Jak etapa probíhala?

Dočkají se sprinteři vytouženého sprintu? Aby se tak nestalo, o to se od začátku snažila pětičlenná skupina uprchlíků. Byl v ní například Matej Mohorič, vítěz letošní Primavery, či americký mladík Quinn Simmons. Jenže sprinterské týmy se měly před takovou silou na pozoru. Úniku nedaly ani dvě minuty, a nakonec jeho odpor ještě daleko před cílem zlomily.

Poté se zformovala tříčlenná skupinka s Jasperem Stuyvenem, který Primaveru vyhrál pro změnu v minulém roce, ale ani on a jeho dva kolegové neměli štěstí. Zkrátka, chuť spurterů po hromadném finiši byla příliš silná. Jasper Philipsen či Fabio Jakobsen přejeli hory a chtěli za odměnu etapové vítězství.

Jenže ani jeden z nich nakonec neslavil. Christophe Laporte, další z členů týmu Jumbo-Visma, se už na posledním kilometru dotáhl za trojici uprchlíků a přes ně nastoupil. Sprinteři, zjevně zaskočení touhle variantou, jej už marně stíhali. Philipsen se musí spokojit až se druhým místem.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 19. etapa (Castelnau-Magnoac - Cahors, 188,5 km):

1. Laporte (Fr./Jumbo-Visma) 3:52:04, 2. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Dainese (It./DSM), 4. Sénéchal (Fr./Quick Step-Alpha Vinyl), 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Capiot (Belg./Arkéa-Samsic), 7. Groenewegen (Niz./BikeExchange-Jayco), 8. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic), 9. Mezgec (Slovin./BikeExchange-Jayco), 10. Ewan (Austr./Lotto-Soudal) všichni -1.

Průběžné pořadí: 1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 75:45:39, 2. Pogačar -3:26, 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -8:00, 4. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -11:05, 5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -13:35, 6. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -13:43, 7. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -14:10, 8. Bardet (Fr./DSM) -16:11, 9. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan) -20:29, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -20:37.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články