Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Zadostiučinění pro FDJ. Sprintu hvězd v Épernay dominovala Ludwigová

Julian Alaphilippe tu v roce 2019 k nadšení všech Francouzů slavil první žlutý trikot, ve třetí etapě Tour de France Femmes si v Épernay pro veliké vítězství dojela Cecilie Uttrup Ludwigová v dresu dánské šampionky. Spravila tak chuť sobě i celému týmu FDJ den po hororové etapě, ve které přišla o souputnici Martu Cavalliovou.

Cecilie Uttrup Ludwigová
zdroj: Twitter.com/LeTourFemmes

Technický dojezd nahoru dolů a prudká stěna do cíle, která si žádá spoustu sil. Zatím nejnáročnější den viděla Tour de France Femmes v oblasti Champagne a poprvé také nabídla napínavý souboj mezi závodnicemi na celkové pořadí.

Úspěšnější cyklistické týdny si Dánové těžko mohli představit, po dominanci Jonase Vingegaarda mají želízko v ohni žhavé i mezi ženami. Cecilie Ludwigová předvedla fenomenální spurt do kopce a porazila ženu ve žlutém Marianne Vosovou a třetí Ashleigh Moolmanovou. Věčně usměvavá cyklistka, která je bezpochyby jednou z nejvýraznějších osobností v pelotonu, si v cíli nadšeně zavýskala. 

Při rozhovoru po závodu neskrývala dojetí, plakala a zároveň se smála: "Musím to říct, včera to byl na hov*o den. Dnes jsem měla dobré nohy a mohla jsem si pro to jít a stát se vítězkou etapy na Tour de France. Lepší už to být nemůže. Je to pro můj tým, věřili mi."

Ve žlutém i zeleném dresu zůstává Vosová, převlékat se budou puntíky, které si třemi výhrami na prémiích čtvrté kategorie zajistila Femke Gerritseová. Špatný den prožila Annemiek van Vleutenová, která trpí střevními potížemi.

Jak závod probíhal?

Cílové Épernay je spojeno se šampaňským, ale také s Tour de France, kterou hostilo město již sedmkrát. Do třetí etapy s několika zrádnými prudkými stoupáními nižších kategorií se peloton vydal bez Amandy Sprattové nebo Ally Wollastonové, které doplatily na pády v předchozím dni.

Hned na prvním kopci musel peloton pohlídat dvě nebezpečné Nizozemky Ellen van Dijkovou a také Marianne Vosovou, která se pokusila o nástup ve žlutém ve stylu Wouta van Aerta. Žádný únik pak ne a ne vydržet, nejdelší pokus Pauline Allinové a držitelky puntíkovaného dresu Femke Markusové vydržel jen asi 20 kilometrů.

S padesáti kilometry do cíle přišla první ochutnávka toho, co mělo přijít – úzké silničky, zatáčky a prudké stěny. Už čtvrtou vrchařskou prémii v řadě zapsala na Côte du Mesnil-sur-Oger Femke Gerritseová a pro další etapu vysvlékla z puntíků svou kolegyni z týmu Parkhotel Valkenburg.

Ze sjezdu se pak začalo totálně závodit, tempo vystupňovaly zejména závodnice týmu Canyon//SRAM Racing s Alenou Amialiusikovou, která se pustila do úspěšné sólojízdy. Naopak rychlost balíku nevydržela vítězka první etapy Lorena Wiebesová a v problémech se ocitla také Annemiek van Vleutenová, její Movistar ale odpadlou skupinu dovezl zpět do pelotonu.

Co se stane na brutálním až osmnáctiprocentním stoupání na Cote de Mutigny, kde v roce 2019 tak slavně nastoupil Julian Alaphilippe? Potenciál zasadit semínko úspěchu kopec 15 kilometrů před cílem určitě měl a těsně pod ním bylo zase celé pole pohromadě.

A rychle se vytřídilo to nejlepší, co ženský peloton nabízí – Vosová, van Vleutenová, Demi Volleringová s parťačkou Ashleigh Moolmanovou, Cecilie Ludwigová, Elisa Longo Borghiniová, Mavi Garcíaová, Kasia Niewiadomá nebo Juliette Labousová. Prémii třetí kategorie na vrcholu přejela jako první Volleringová, naopak žlutý dres vypadal v problémech.

O chvíli později už byla po podklouznutí v zatáčce Volleringová na zemi a favoritky se ve sjezdu rozdělily do dvou skupinek, které se sjely 6,5 kilometru před finišem. Při souboji o bonifikace na nekategorizovaném stoupání překvapivě odpadla van Vleutenová. 

Finiš rozjela jako první Niewiadomá, hnala se za ní Vosová a Moolmanová, nikdo z nich ale neměl odpověď na drtivý nástup Ludwigové. Dánská šampionka první výhrou spasila kolegyni Martu Cavalliovou, která po pádu ve druhé etapě musela Tour opustit.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články