Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Wiebesová podruhé a s přehledem. V nejdelší etapě ve spurtu rozdrtila Balsamovou a Vosovou

Nikdo v ženském pelotonu aktuálně nemá takové zrychlení jako Lorena Wiebesová. Třiadvacetiletá Nizozemka z týmu DSM suverénně vyhrála i druhý hromadný sprint na Tour de France Femmes. Ze sedmnáctého sezonního triumfu se v Saint-Dié-des-Vosges radovala po maratonské 176 kilometrů dlouhé etapě.

Lorena Wiebesová slaví výhru
zdroj: ČTK/imago.sportfotodienst autor: Arne Mill

Takhle daleko cyklistky v letošní sezoně (a některé nikdy) ještě závodně nejely, ale jak před startem páté etapy řekla Lotte Kopecky, na události typu TdF Femmes by podobná výzva neměla chybět.

Velkou roli sehrál únik, který se na čele udržel 141 kilometrů. Závěr už ale patřil sprinterským hvězdám a z výhry se radovala ta největší, Lorena Wiebesová. Cyklistka z DSM rozhýbala své silné nohy a nikdo ze soupeřek neměl odpověď. V cíli stihla teď už dvojnásobná vítězka etapy na Tour oslavně zvednout ruce nad hlavu. Druhá Elisa Balsamová a třetí Marianne Vosová byly na metry vzdálené.

"Jsem moc šťastná, hlavně proto, že Franzi (Kochová) se celý závod tolik snažila. Dnes jsem se znovu cítila velmi silná. Mým cílem je získat zelený dres a také pomoci Juliette (Labousové) v celkovém pořadí," řekla Wiebesová v cíli.

V celkovém pořadí zvýšila Vosová svůj náskok na 20 vteřin na Silvii Persicovou a Kasiu Niewiadomou. Ani žádný z ostatních dresů se převlékat nebude, nicméně dnešní vítězka Wiebesová se přiblížila Vosové v bodovací soutěži a ztrácí už jen 26 bodů.

Jak závod probíhal?

Peloton se přesouval na východ k Vogézám, kde Tour de France Femmes o víkendu vyvrcholí. Po třech nervózních dnech se v nejdelší etapě na 176 kilometrů do Saint-Dié-des-Vosges očekával větší klid v balíku a šance pro uprchlice nebo pro sprinterky.

Domácí Victoire Berteauová z Cofidisu si v předzávodním rozhovoru stanovila cíl "bavit se na čele závodu", a to se jí následně zdařilo. Únik dne vytvořila s Emily Newsomovou, Anyou Louwovou a Antri Christoforouovou. Žádná ze závodnic nepředstavovala pro favoritky na celkové pořadí větší nebezpečí a časový odstup narostl výrazně přes tři minuty.

Etapa probíhala dlouho v poklidném tempu, výjimečná ale nejspíš byla pro kyperskou šampionku Christoforouovou na čele. Třicetiletá závodnice začala jezdit na kole až před sedmi lety po porodu prvního dítěte. K worldtourovému týmu Human Powered Health se čerstvá profesionálka přidala teprve na konci června.

Se 45 kilometry do cíle zasáhl peloton hromadný pád, ve kterém se ocitlo asi třicet cyklistek včetně bílého dresu Julie De Wildeové a favoritky na etapovou výhru Lotte Kopecky. Závod zde skončil pro Emmu Norsgaardovou z Movistaru, která si zranila levé rameno.

Na posledním stoupání na bonifikační prémii se Berteauová a Christoforouová nadechly k závěrečnému útoku a jejich více než 130 kilometrů dlouhé snažení vypadalo ještě s pár kilometry do cíle přinejměnším nadějně. Sportovní ředitel Cofidisu povzbuzoval mladičkou Francouzku do rádia slovy "Allez, allez, allez. Jeď Victoire, je tam technický finiš!"

Sprinterské týmy měly ale jiné plány a peloton dvojici pohltil se zbývajícími třemi kilometry ještě před onou technickou pasáží. Těsně před cílovou rovinkou nejprve špatně odbočila Elisa Longo Borghiniová, zbytek sprintu už byl pohádkou Loreny Wiebesové, která si vyjela zpoza zad Marianne Vosové a bezkonkurenčně zvítězila.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články