Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Obávané kostky úřadovaly. Z chaosu a prachu vylovil výhru Clarke, řada favoritů ztratila

Už dlouho dopředu se jí všichni kvůli sektorům s kostkami bály. A ukázalo se, že oprávněně. Pátá etapa Tour de France přinesla obrovský chaos, pády, ztráty favoritů a první úspěšný únik. Z něj vytěžil výhru Australan Simon Clarke, který o svém triumfu rozhodl až po dramatickém spurtu. Ve žlutém dresu pro lídra se i přes velké problémy a pomáhání týmovým kolegům udržel Wout van Aert.

Hned chvíli po startu se pustili do úniku. Vstříc 157 kilometrů dlouhé trati, během níž na ně čekalo skoro 20 kilometrů obávaných kočičích hlav. Šestice odvážlivců Simon Clarke, Neilson Powless, Edvald Boasson Hagen, Magnus Cort Nielsen, Taco van der Hoorn a Alexis Gougeard, kteří podle papírových předpokladů měli být nakonec dostiženi.

Jenže v etapě z Lille do Arenbergu tentokrát nešlo nic podle očekávaného scénáře. Snad jen jediná věc. Že to bude obrovský chaos a drama.

Když se tak z šestice nakonec v cílovém městě objevila čtveřice Clarke, van der Hoorn, Boasson Hagen a Powless, bylo jasné, že někdo z nich si dojede pro výhru. A ač měli za sebou pekelný nášup v nohách, boj to byl až do posledního centimetru, který jenom potvrdil, jakou divočinu právě fanoušci měli možnost sledovat.

Chvíli to vypadalo na Powlesse, pak na Boassona Hagena, aby vše rozhodl až spurt do posledních centimetrů, v němž Australan Clarke překonal van der Hoorna a své stáji Israel-Premier Tech přinesl historický úspěch.

"Na konci už jsem měl křeče a nevěřil, že ze sebe vydoluju takhle skvělý výkon. Sprint byl hrozně dlouhý, ale využil jsem svých zkušeností," řekl Clarke. "V zimě jsem neměl žádný tým, proto jsem netušil, co mi sezona přinese. Ráno mi šéf říkal, že by to mohl být můj den," dodal.

Simon Clarke (vpravo) se raduje z výhry v etapě Tour de France
zdroj: REUTERS autor: Tim De Waele

Pogačar ukázal sílu, Jumbo-Visma naopak prožilo noční můru

Favorité do cíle dorazili o padesát sekund později. Tedy favorité... Jeden z nich. Tadej Pogačar. Slovinský dvojnásobný obhájce titulu zase jednou ukázal, že v současném pelotonu jen těžko hledá konkurenci, a jasně naznačil, že jestli ho letos někdo chce zastavit, bude to mít sakra těžké.

Ve všech pavé sekcích si počínal fantasticky, a když 20 kilometrů před cílem společně s Jaspere Stuyvenem na kostkách nastoupili, chvíli to i vypadalo, že by se hvězdný Slovinec mohl obléci do žlutého mnohem dřív, než se čekalo.

Nakonec mu to nevyšlo, ale pro jeho konkurenty musel být pohled na dominantně jedoucího Pogačara špatnou zprávou. Navíc i tak Slovinec na některé favority najel 13 sekund, na některé i mnohem víc. "Byl to pro mě dobrý den, vyhnula se mi smůla a na kostkách jsem se cítil dobře. Nevydržel jsem být silný až do konce, ale zkusil jsem to," řekl.

Tím, kdo nabral manko daleko větší, je Primož Roglič. Třicet kilometrů před cílem se zapletl do pádu přes balík slámy, který se nakutálel do trati, a po pádu si vykloubil rameno, které si ale sám nahodil, a do cíle dojel se ztrátou 2:59 na vítěze a 2:08 na Pogačara.

"Nahodil jsem si to, ale nemohl jsem hned. Sedl jsem si do židle jednoho z diváků, mám na to speciální techniku," vysvětlil slovinský cyklista. Navzdory bolestivému zranění chce pokračovat.

Nebyl to ale jenom Roglič, kdo měl z týmu Jumbo-Visma potíže. Hvězdná nizozemská stáj celkově prožila noční můru. Defekt potkal druhého lídra Jonase Vingegaarda a nebýt skvělé práce stájových kolegů společně s týmem INEOS, jenž měl ve skupině Geraint Thomase, Daniela Martíneze i Adama Yatese, bylo z toho mnohem víc než 13 sekund na Pogačara.

Primož Roglič
zdroj: ČTK/AP/ autor: Daniel Cole

Jedním z těch, kteří pro Vigegaarda tvrdě dřeli, byl paradoxně i lídr celého závodu a vítěz čtvrté etapy Wout van Aert. Belgičan prožil celkově den blbec. Ještě před pavé sekcemi měl pád, po němž si narazil ruku, a nejelo se mu dobře. Nakonec ale kvůli pomoci druhému muži loňské "Staré dámy" ze sebe vymáčkl maximum, díky čemuž mladého Dána nadále udržel ve hře a sebe ve žlutém.

"Moc už jsem na žlutý dres nemyslel, takže jsem překvapený. Před kostkami jsem se necítil moc dobře, celý den se nám nepovedl," uvedl.

Velké zklamání prožil jeden z hlavních favoritů na výhru v etapě Mathieu Van der Poel, jenž odpadl 40 kilometrů před koncem. Navíc ho potkal i defekt a celkově potvrdil, že z jeho strany je to na Tour zatím nečekaně málo.

Na kostky dlouho nezapomene lídr týmu AG2R Ben O'Connor, jenž měl technické problémy, a ač se jeho parťáci snažili sebevíc, manko na nejlepší už nesmazal a dojel se ztrátou 4:12 na vítěze.

Závodníci si ale po takto divoké etapě neodpočinou ani ve čtvrtek, kdy je ještě před vjezdem do hor čeká nejdelší etapa 109. ročníku s 220 kilometry. Start je v Belgii a kopcovitá trať povede z Binche do francouzského Longwy.

Tour skončila pro první tři cyklisty. Australský lídr týmu Bahrajn Victorious Jack Haig měl kolizi na stejném místě jako Roglič a musel vzdát.

Nebude pokračovat anii Ital Daniel Oss kvůli srážce s divákem. Podle prohlášení stáje TotalEnergies si pětatřicetiletý jezdec zlomil krční obratel. Oss narazil do fanouška u silnice při jízdě na dlažebních kostkách. Přes italského jezdce poté spadl Rakušan Michael Gogl a rovněž musel ze závodu odstoupit. Člen týmu Alpecin-Deceuninck si zlomil klíční kost i pánev a už má za sebou operaci.

Tour de France - 5. etapa (Lille–Arenberg, 157 km):

1. Clarke (Austr./Israel-Premier Tech) 3:13:35, 2. Van der Hoorn (Niz./Intermarché - Wanty-Gobert Matériaux) stejný čas, 3. Boasson Hagen (Nor./TotalEnergies) -2, 4. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -4, 5. Cort (Dán./EF Education-EasyPost) -30, 6. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo), 7. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) oba -51, 8. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 9. Jakobsen (Niz./Quick-Step Alpha Vinyl), 10. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM) všichni -1:04.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) 16:17:22, 2. Powless -13, 3. Boasson Hagen -14, 4. Pogačar -19, 5. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -25, 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) -36, 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -40, 8. A. Yates -48, 9. Pidcock -49, 10. Thomas (všichni Brit./Ineos Grenadiers) -50.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články