Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nevěděl, jestli ještě sedne na kolo, a Tour působila jako sci-fi. Díky všem, řekl Jakobsen

Šestého srpna 2020 se mu zásadně změnil život. Po kolizi s Dylanem Groenewegenem, pár metrů před cílovou čárou druhé etapy závodu Kolem Polska, vrazil do bariér. Fabio Jakobsen byl po nárazu v umělém spánku a lékaři se báli o jeho život. Že by někdy sedl na kolo, natožpak vyhrál etapu Tour de France, se zdálo mimo realitu.

Fabio Jakobsen
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Jasper Jacobs

Nizozemský cyklista musel podstoupit jednu operaci za druhou, na těle má stále jasně patrné jizvy, při nárazu také přišel o všechny zuby. Když se o několik měsíců později dokázal posadit na kolo, v cyklistické komunitě to bylo bráno s velkými sympatiemi a úlevou. Ale také viník celé kolize, Jakobsenův krajan Dylan Groenewegen, si procházel těžkým obdobím. Policie dokonce musela reagovat na výhružky smrtí, které dostával.

Nyní jsme o dva roky dále, Jakobsen se zařadil do pelotonu a patří mezi ty vůbec nejvíc vítězící cyklisty světového pelotonu –⁠ letos už má jedenáct vítězství. Groenewegen za sebou naopak má devítiměsíční zákaz startu a zvyká si v novém působišti, australském týmu BikeExchange. A oba se potkávají na nejprestižnějším závodě, tedy Tour de France.

Jakobsen přijížděl v roli nejrychlejšího sprintera současnosti, ale také trochu s kontroverzemi, neboť jeho účast znamenala červenou pro Marka Cavendishe, loňského vítěze čtyř etap. Ovšem v osmičlenné sestavě zkrátka není místo pro dva sprintery a Jakobsen si svými letošními výkony nominaci zasloužil. A potvrdil ji hned při první příležitosti, když v Nyborgu přespurtoval Wouta van Aerta a Madse Pedersena.

Na oba ztrácel, ovšem jeho zrychlení na posledních stech metrech bralo dech. "Tým mě dobře vyvezl. Zůstal jsem za Michaelem Mörkövem, pak jsme se přetlačovali s Peterem Saganem. V posledních 150 metrech jsem za to mohl vzít. Takhle to zní jednoduše, ale nohy mě naštěstí podržely. O tomhle jsem snil, tohle je ten největší závod," líčil Jakobsen v cíli. 

"O tom, že vyhraju etapu na Tour, sním patnáct let. Tohle je ten největší závod a já to dokázal. Chci poděkovat všem v Dánsku i všem doma, co mě podporovali," dodal. "Pro mě to byl postupný proces, krok za krokem, a tohle je můj způsob, jak se odvděčit všem za podporu. Naštěstí si stále můžu užívat ježdění na kole a stále také dokážu vyhrát," vzpomněl také svůj pád z polského závodu. 

A Groenewegen, jeho krajan, ovšem také viník celé kolize, která jej málem stála život? V druhé etapě letošní Tour se čtyřnásobný etapový vítěz nedokázal prosadit a skončil až na osmém místě. Oba se také už za 24 hodin utkají znovu –⁠ v Sönderborgu, cílovém městě třetího dne Tour, se také očekává hromadný finiš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články