Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

První sprint vyhrál Jakobsen. Do žlutého jde Van Aert

Hromadný finiš druhé etapy Tour de France vyhrál v Nyborgu nizozemský spurter Fabio Jakobsen. Jakobsen jede svou první Tour, dva roky po hrůzostrašném pádu ze závodu Kolem Polska, po kterém byl v umělém spánku. Žlutý dres neudržel Belgičan Yves Lampaert, díky šesti bonifikačním vteřinám v cíli vedení v celkové klasifikaci přebírá Wout van Aert.

Fabio Jakobsen
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Fabio Jakobsen se na soupisce stáje QuickStep-Alpha Vinyl objevil díky svým nyní už více než deseti vítězství, což "odnesl" Mark Cavendish, který nakonec zůstal doma. Svému týmu se za důvěru odvděčil hned v úvodním sprintu, který vyhrál před Woutem van Aertem a Madsem Pedersenem.

"Pro mě to byl postupný proces, krok za krokem, a tohle je můj způsob, jak se odvděčit všem za podporu. Naštěstí stále dokážu vyhrát," vzpomněl svůj pád ze závodu Kolem Polska 2020. "Zůstal jsem za Michaelem Mörkövem, pak jsme se přetlačovali s Peterem Saganem. V posledních 150 metrech jsem za to mohl vzít. Takhle to zní jednoduše, ale nohy mě naštěstí podržely. O tomhle jsem snil, tohle je ten největší závod," dodal.

Žlutý dres neudržel Yves Lampaert, který si prožil nepříjemné chvilky už v momentu, kdy spadl v úvodu přejezdu mostu přes Velký Belt. Situaci ale zvládl a s pomocí Michaela Mörköva se dotáhl zpět. Nicméně v klasifikaci před něj jde v etapě druhý van Aert, a to díky šesti bonifikačním vteřinám.

Jak etapa probíhala?

Jít do úniku, být v něm ve dvou z jediného týmu a nakonec odejít úplně s prázdnou? Právě to se "podařilo" dvojici ze stáje B&B Hotels. Cyril Barthe a Pierre Rolland utvořili čtyřčlennou skupinku s Magnusem Cortem a Svenem Erikem Byströmem, jenže z úniku odpadli ještě v průběhu první vrchařské prémie.

Po bezútěšném pronásledování radši oba zastavili a vrátili se potupně do hlavního pole. Cort s Byströmem naopak pokračovali, přičemž prvně jmenovaný si vyhranými horskými prémiemi zajistil dres se slavnými červenými puntíky. Plahočení úniku v etapě, která vedla převážně podél mořského pobřeží, skončilo chvíli před nájezdem na velký strašák dne.

Tím byl přejezd mostu přes Velký Belt, osmnáctikilometrové visuté stavby, kde se sice nenaplnily obavy z bočního větru, ale z pádů rozhodně ano: jeden měl Rigoberto Urán a jen o několik minut později spadl také Yves Lampaert, lídr závodu. Protože jeho tým QuickStep-Alpha Vinyl chtěl zvítězit se sprinterem Fabiem Jakobsen, měl Lampaert k ruce pouze Michaela Mörköva, který se snažil dotáhnout jej zpět do hlavního balíku.

To se skutečně podařilo, oba ale vyčerpali dost sil, ze kterých měl později těžit v nájezdu do finiše Jakobsen, neboť na mostě samotném k žádnému nástupu nedošlo a týmy si vše schovávaly do hromadného spurtu. Ještě před ním ale spadla dobrá polovina pelotonu po kontaktu mezi závodníky, naštěstí ovšem už v neutrální zóně posledních tří kilometrů.

Pak už přišel samotný spurt, který ovládl v těsném souboji Fabio Jakobsen. Nizozemec předčil na čáře Wouta van Aerta a třetího Madse Pedersena.

Cyklistický závod Tour de France - 2. etapa (Roskilde - Nyborg, 202,5 km):

1. Jakobsen (Niz./Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34, 2. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 3. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo), 4. Van Poppel (Niz./Bora-hansgrohe), 5. Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 6. Sagan (SR/TotalEnergies), 7. Lecroq (Fr./B&B Hotels-KTM), 8. Groenewegen (Niz./BikeExchange-Jayco), 9. Mozzato (It./B&B Hotels-KTM), 10. Hofstetter (Fr./Arkéa-Samsic) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Van Aert 4:49:50, 2. Lampaert (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) -1, 3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -8, 4. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -11, 5. Pedersen -12, 6. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) -14, 7. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) -16, 8. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) -17, 9. Mollema (Niz./Trek-Segafredo) -18, 10. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) -21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články