Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Kanadská euforie na Tour. Vyhrál Houle před třetím Woodsem

První a dosud jediné vítězství na Tour de France zažila kanadská cyklistika v roce 1988. Vyhrát tehdy dokázal Steve Bauer, který až po třiceti čtyřech letech dostal následovníka. Šestnáctou etapu vyhrál Hugo Houle ze stáje Israel-Premier Tech, úspěch Kanaďanů potvrdil třetím místem Houlův týmový kolega Mike Woods. Sám Bauer navíc vše dirigoval v týmovém autě izraelského týmu.

Hugo Houle slaví s Mikem Woodsem
zdroj: Reuters

Steve Bauer byl v osmdesátých letech jedním z prvních Severoameričanů, kteří se dostali do cyklistického pelotonu. V roce 1986 byl členem týmu, který vyhrál Tour de France s Gregem LeMondem, a o dva roky později se sám zapsal mezi vítěze etapy na slavném závodě a jako bonus si oblékl žlutý dres.

Trvalo to, ale až v roce 2022 kanadská cyklistika dostala Bauerova následovníka mezi etapovými vítězi. Jednatřicetiletý Hugo Houle zvítězil z úniku v etapě do Foix, když skvěle zvládl klíčové stoupání Mur de Péguére i následný, téměř třicetikilometrový sjezd až do cíle. Sám Bauer byl přitom u toho: je totiž na Tour jedním z týmových ředitelů Houlova týmu Israel-Premier Tech. Úspěch Kanaďanů potvrdil třetím místem Mike Woods.

"Nikdy jsem nevyhrál žádný závod, tohle je asi to nejsprávnější místo (úsměv). Původně jsem přitom jel pro Mika Woodse. Ale pak jsem měl půl minutu, tak jsem se snažil ji držet," říkal v cíli Houle. "Tohle je vítězství pro mého bratra, který tu bohužel nemůže být," věnoval svůj triumf zesnulému bratrovi.

Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard si vyměnili několik nástupů, když prvně jmenovaný neúspěšně útočil na Port de Lers. Na nejprudším kopci celého ročníku, Mur de Péguére, už Pogačar útok nezkoušel – skvělé tempo totiž jel Vingegaardův domestik Sepp Kuss. Vingegaard tak i po šestnáctém dnu závodu vede Tour o více než dvě minuty před obhájcem vítězství.

Jak etapa probíhala?

Do velké bitvy o únik se dostaly tři desítky závodníků, kde nechyběla například jména držitele zeleného (Wout van Aert) i puntíkovaného (Simon Geschke) dresu. Ani jeden z nich ale v etapě, která vrcholila stoupáními Port de Lers a Mur de Péguére, o vítězství nebojovali. Stejně tak to platilo o Alexandru Vlasovovi, který se však díky svému působení v úniku polepšil v celkovém pořadí.

Nejprudší kopec celého ročníku letošní Tour, stoupání Péguére, jako první přejel Hugo Houle. Kanaďan ze stáje Israel-Premier Tech vedl o půl minuty před týmovým kolegou Mikem Woodsem a mladým Američanem Matteem Jorgensonem z Movistaru. Do cíle ve Foix to už v tu chvíli bylo pětadvacet kilometrů. Houle situaci zvládl a přesvědčivě vyhrál s více než minutovým náskokem. O druhé místo se sprintovalo a finiš nejlépe zvládl Francouz Valentin Madouas, který na pásce porazil třetího Woodse.

Za únikem probíhala bitva největších hvězd závodu. Tadej Pogačar zkusil na Port de Lers třikrát zaútočit na Jonase Vingegaarda, který ale všechny jeho pokusy bez zvláštních potíží pokryl. Naopak na Péguére vypadal silnější Dán, kterému jel tempo horský domestik Sepp Kuss. Jeho aktivita dělala problémy například Romainu Bardetovi, který ztratil několik minut. Pogačar nakonec nezaútočil a oba hlavní favorité na celkové vítězství dojeli do Foix společně.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články