Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bojoval o své puntíky, ale nejlepším vrchařem se Geschke nestane. I kolem něho se prohnal Vingegaard

Na Tour de France se nebojovalo pouze o žlutý dres. Možná stejně dramatické závodění nabídla soutěž o nejlepšího vrchaře letošní Tour de France. Simon Geschke držel puntíkovaný dres od konce deváté etapy a přejel v něm celé Alpy. A také celé Pyreneje, kde však v závěrečné horské etapě ceněný trikot ztratil.

Simon Geschke
zdroj: Twitter.com/simongeschke

Simon Geschke není typem velké hvězdy, byť v pelotonu jej bezpečně poznáte i bez puntíků na těle. Německý cyklista, který dlouhá léta jezdil v různých předchozích verzích týmu DSM a poté se přes stáj CCC dostal až do Cofidisu, je totiž okamžitě rozpoznatelný pro svůj zrzavý plnovous. 

Na Tour jej od konce úvodní části Tour de France ukazoval pravidelně. Viděli jsme jej v úniku prakticky v každé etapě, kde šlo o body do vrchařské klasifikace. Na její vrchol se dostal po deváté etapě, v puntíkách poté srdnatě přejel vysoká alpská stoupání jako Galibier, Granon, Croix de Fer nebo Alpe d'Huez.

Jeho vedení nebylo dominantní: na dostřel se drželi například Louis Meintjes nebo Giulio Ciccone, později se přidaly také hvězdy jako Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar. Před poslední horskou etapou na Hautacam držel šestatřicetiletý Němec, který absolvuje svou desátou Tour (podobně jako již odstoupivší například Chris Froome), náskok pouhých dvanácti bodů před Vingegaardem.

Věděl tak, že bude muset znovu do úniku, protože byla vysoká pravděpodobnost, že závodníci z celkového pořadí pojedou v závěru na Hautacamu také o etapové vítězství. Zde se ale nacházel háček. Geschke se ani přes pomoc závodníků své francouzské stáje do úvodní velmi početné skupiny uprchlíků nedostal.

Musel tak sám nastupovat a pokusit se do úniku ještě na vlastní pěst dostat. A zde narazil na svůj limit. Po několika kilometrech Geschke kapituloval. Věděl, že jeho sen o puntíkovaném dresu a tím pádem i o vítězném pódiu v Paříži je minulostí. Věděl, že Ciccone nebo Vingegaard jej nakonec ještě předstihnou.

Boj s "dánskými" větrnými mlýny

A tak se také stalo. Ital Ciccone sice uvadl, ovšem Vingegaard na závěrečném Hautacamu "přejel" všechny soupeře a nakonec ziskem dvaceti bodů přeskočil Geschkeho. V celkovém účtování jej porazil o dvanáct bodů, které už Němec nemůže před závěrečnou etapou nasbírat. Vingegaard kromě žlutého dresu drží i ten puntíkovaný, tak jako to v posledních dvou letech dokázal Pogačar.

Geschke to v cíli opakal. Jak poznamenal cyklistický historik David Guénel, i když nebyl nejlepším vrchařem závodu, byl rozhodně tím, kdo o puntíkovaný dres stál nejvíce. "Děkuji za vaši podporu. Je to zarmucující ztratit ten dres v úplně poslední horské etapě, ale to je zkrátka sport," napsal Geschke na Twitter.

Až se bude vzpomínat na letošní Tour de France, připomenou se hlavně záběry na dvojici Vingegaard, Pogačar, případně na Wouta van Aerta dominujícího bodovací soutěží. Málokdo si vzpomene na Geschkeho, marně bojujícího s "dánskými" větrnými mlýny. Jeho srdnaté bránění puntíkovaného dresu by si ovšem vzpomínku dozajista zasloužilo také.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články