Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Na Tour 2018 se cyklisté projedou po kostkách a vyšplhají na Alpe d'Huez

Trasa příštího ročníku Tour de France je oznámena. Závod začne o týden později kvůli kolizi s mistrovstvím světa ve fotbale. Na programu má jedinou individuální časovku, cyklisté se budou šplhat na Alpe d'Huez a vypořádat se budou muset i s úsekem po kočičích hlavách na trase klasiky Paříž-Roubaix. 105. ročník odstartuje 7. července na ostrově Noirmoutier v Atlantiku a vyvrcholí 29. července v Paříži. Závod žen La Course bude jednoetapový: 118 km s cílem na Le Grand Bornand.

Chris Froome při stoupání na Alpe d'Huez
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

Závod začne v Bretani a bude postupovat po směru hodinových ručiček, tedy přes Alpy do Pyrenejí. Se svými 3329 kilometry půjde o nejkratší ročník za posledních šestnáct let. Jezdci absolvují jen 32 kilometrů individuální časovky, zato po dvouleté pauze podstoupí časovku týmovou. Klíčovou může být i pavé etapa číslo devět s cílem na velodromu v Roubaix.

První horská etapa přijde po volném dni v 10. etapě, kdy se bude stoupat - i přes šotolinovou pasáž - na Plateau des Glieres. Finiš etapy pak přijde na Le Grand Bornand, kde závěrečných 118 kilometrů absolvují i cyklistky. Na programu je také stoupání na Alpe d'Huez, kde při posledních třech výjezdech slavili domácí, naposledy v roce 2015 Thibaut Pinot.

Na své páté vítězství bude v červenci přístího roku útočit Chris Froome, který už připustil, že půjde o velmi náročný závod. Pokud se mu podaří skutečně do Paříže dojet jako první, zařadí se do nejexkluzivnějšího klubu vítězů Tour. Pětkrát totiž dokázali zvítězit jen Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault a Miguel Indurain.

Christian Prudhomme (ředitel Tour de France): "Duel mezi Chrisem Froomem a Tomem Dumoulinem, tedy jezdci s podobnými dispozicemi, by mi rozhodně nevadil. Donutilo by je to zkoušet něco nového z jejich repertoáru. Budou na tom v časovkách podobně, takže to bude hodně napínavé."

Trasa Tour de France 2018
zdroj: letour.fr

"Půjde o Tour, která opravdu otestuje všechny cyklistické disciplíny. Pojedeme na šotolině, kostkách, bude tam i hodně etap s možnostím bočního větru, pak přijdou hrozně těžké dny v Alpách a Pyrenejích," popisoval své první dojmy Froome, který byl spolu s dalšími předními cyklisty přítomen na prezentaci Tour 2018 v Paříži.

Trasu hodnotil i v minulosti dvakrát druhý Nairo Quintana. "Vidím tam dost etap, které se mi hodně líbí. Na programu bude hodně horských dnů, což mi bude sedět, navíc časovka není příliš dlouhá. Těžká bude etapa po kostkách, v ten den bude potřeba vedle sebe mít dobrý tým," líčil Quintana, který se může stát prvním kolumbijským vítězem Tour de France.

Prezentaci přihlížel také nejlepší franouzský jezdec posledních let Romain Bardet, který v posledních dvou ročnících stál na vítězném pódiu. "Je to trasa pro všestranné závodníky. Nebude stačit, když někdo exceluje v jednom typu etap, musíte být výteční ve všech," dodal Bardet, který letos skončil třetí za Froomem a Rigobertem Uránem.

Jednou ze změn v organizaci závodu je počet závodníků v jednotlivých týmech, který se snížil z devíti na osm. Tour de France 2018 tak bude mít 22 týmů a celkově 176 závodníků. Novinkou je i zařazení sprintů o časové bonusy, ke kterým dojde v prvních devíti etapách. 

Trasa 105. ročníku Tour de France

7. července - 1. etapa: Noirmoutier-en-l'Ile - Fontenay-le-Comte (189 km),

8. července - 2. etapa: Mouilleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon (183 km),

9. července - 3. etapa: Cholet - Cholet (35 km - týmová časovka),

10. července - 4. etapa: La Baule - Sarzeau (192 km),

11. července - 5. etapa: Lorient - Quimper (203 km),

12. července - 6. etapa: Brest - Mur de Bretagne (181 km),

13. července - 7. etapa: Fougeres - Chartres (231 km),

14. července - 8. etapa: Dreux - Amiens (181 km),

15. července - 9. etapa: Arras - Roubaix (154 km),

16. července - volný den,

17. července - 10. etapa: Annecy - Le Grand Bornand (159 km),

18. července - 11. etapa: Albertville - La Rosiere (108 km),

19. července - 12. etapa: Bourg-Saint-Maurice - L'Alpe d'Huez (175 km),

20. července - 13. etapa: Bourg d'Oisans - Valence (169 km),

21. července - 14. etapa: Saint-Pauol-Trois-Chateaux - Mende (187 km),

22. července - 15. etapa: Millau - Carcassonne (181 km),

23. července - volný den,

24. července - 16. etapa: Carcassonne - Bagneres-de-Luchon (218 km),

25. července - 17. etapa: Bagneres-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan (65 km),

26. července - 18. etapa: Tries-sur-Baise - Pau (172 km),

27. července - 19. etapa: Lourdes - Laruns (200 km),

28. července - 20. etapa: Saint-Pee-sur-Nivelle - Espelette (31 km - časovka jednotlivců),

29. července - 21. etapa: Houilles - Paříž (115 km).

Zdroj
ČTK, ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články