Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Skulinka v brnění Teamu Sky. Měl Landa čekat na svého lídra?

Peyragudes (Francie) – Chris Froome ztrácí kontakt se svými největšími soupeři a očima hledá, kde je jeho klíčový pomocník Mikel Landa. Ten se protáhne kolem mantinelu a místo toho, aby lídra závodu táhl dvacetiprocentní rampou do cíle 12. etapy, se vydává za Fabiem Aruem. Šlo o náznak neposlušnosti v Teamu Sky? Nebo se Landa snažil sebrat soupeřům bonusové vteřiny?

Tour de France 2017
zdroj: ČTK/BELGA autor: DAVID STOCKMAN

Dvanáctá etapa Tour byla plná událostí – tou největší byl pozdní útok Romaina Bardeta, který pro francouzského jezdce znamenal třetí etapový triumf v kariéře, jeho italskému soupeři Fabiu Aruovi mezitím Bardetův útok pomohl do žlutého dresu. Komu se naopak finále vůbec nepovedlo, je Chris Froome. Britský závodník ztratil vůbec poprvé vedení na Tour de France.

Není zcela zřejmé, jakou roli ve Froomově porážce a ztrátě cenných 22 vteřin hrálo chování jeho hlavního domestika Mikela Landy. Ten měl přitom jasnou roli, kterou až do posledních tří set metrů plnil bezvadně – dovézt svého lídra v co nejlepší pozici a pomoci mu odrážet útoky. Pak přišlo posledních tři sta metrů.

Zatímco Froome začal ztrácet půdu pod nohama a Bardet s ostatními se mu začali vzdalovat, Landa měl dvě možnosti. Buď počkat na muže ve žlutém a na prudké rampě se ho pokusit "dotlačit" až na vrchol Peyragudes, nebo se pustit za dalšími favority. Španělský jezdec se k překvapení nejednoho diváka rozhodl pro druhou variantu.

Landa: Mohl jsem vyhrát

V cíli za to zřejmě schytal pár poznámek od vedení, což ukazuje video z cíle. Sportovní ředitel Nicolas Portal se ale poté snažil klidnit vášně: "Landa jel dobře, nezlobím se na něho. Pro něj bylo lepší snažit se ukořistit nějaké bonusové vteřiny," poznamenal Portal s tím, že kdyby se Landovi podařilo skončit mezi prvními třemi, pomohl by sebrat čas Froomovým soupeřům.

To se Španělovi nepodařilo (skončil čtvrtý) a jeho lídr se do cíle doploužil se ztrátou, kvůli níž musel přepustit vedení Fabiu Aruovi. Froome se nesnažil hledat výmluvy. "Můj tým byl skvělý. Neměl jsem na to, to je celé. Nehodlám se nijak omlouvat," uvedl v pyrenejském lyžařském středisku trojnásobný vítěz závodu, který nyní na Arua ztrácí šest sekund. 

Paradoxně nejméně spokojený tak vypadal na vrcholu Landa, kterému v průběžném pořadí patří sedmá příčka. "Kdybych jel na sebe, mohl jsem vyhrát," zkritizoval týmovou režii své stáje. Jeho slova zní o to zajímavěji, že je veřejným tajemstvím jeho chystaný a zřejmě už i domluvený přestup do Movistaru. 

Nedá se nevzpomenout na pět let starý moment, kdy Froome tehdy v roli domestika pro Bradleyho Wigginse ujel na La Planche des Belles Filles. Čeká nyní Sky podobná rivalita? Na to je ještě brzy, ale zpackaný závěr naznačuje, že v britské stáji není vše růžové. Froome ze sebe zřejmě skutečně nedokázal vymáčknout v závěru více, Landova reakce ale ukazuje na osobní ambice, které se nechtějí spokojit s pouhým čekáním na ne tak silného lídra.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články