Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kreuziger: Náš tým si splnil hlavní cíl, to je nejdůležitější

Praha – Pohled do výsledkové listiny může klamat. Roman Kreuziger dokončil Tour de France na čtyřiadvacáté příčce, svůj hlavní cíl si ale ve Francii splnil – lídr jeho týmu Simon Yates mohl v Paříži oslavit zisk bílého dresu. Nyní už český jezdec obrací svou pozornost ke Clásice San Sebastián.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK autor: Krumphanzl Michal

Kreuziger dává osobní výsledek stranou. "Člověk nereprezentuje jen svou stáj, ale jako loňský mistr republiky i svoji zemi a chce něco ukázat. Odvedl jsem práci, která se po mně chtěla. A týmové cíle se povedly. Simon Yates byl sedmý a vyhrál bílý dres, což bylo důležité. Člověk se musí radovat i z toho, že se povedla práce a cíle, jež byly stanovené," řekl.

"Někdo může namítnout, že Orica v minulých letech vyhrávala etapy, ale když se tým soustředí na celkové pořadí, musí se rozhodnout, kterým směrem se ubírat. Tak se vše dělalo pro Simona. A dělali jsme, co jsme mohli. V posledním týdnu už jsme měli všichni o něco více volnosti, zkoušeli nějaké úniky, ale bohužel to nedopadlo na výhru v etapě," litoval Kreuziger.

Připustil, že se mu nejelo první týden zcela optimálně. "Ale s přibývajícími etapami jsem se do toho dostal. A v posledním týdnu jsem byl tam, kde jsem chtěl být. Samozřejmě chcete být někde výš. Ale s tím, že to poprvé byla role, kdy jsem tam nebyl jako lídr nebo jeden z lídrů, dbali naši sportovní ředitelé hodně na to, abychom po odvedené práci zvolnili a pošetřili co nejvíce sil do dalších dnů. I proto jsem skončil až za první dvacítkou - ve spoustě etap člověk dojel se ztrátou 20 minut místo pěti. A pak to rychle naskakuje," uvedl.

Roman Kreuziger
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Spolupráce v rámci týmu se postupně vyvíjela. "Během Tour byl určitě vidět velký rozdíl v Yatesově přístupu, jak Simon tým následoval a začal mu věřit. Během Tour pochopil, že to není Vuelta, je třeba používat ten tým, pošetřit energii a být více vepředu, než byl zvyklý, když jede na celkové pořadí. I tím, že jsme spolu byli na pokoji, jsme o tom mluvili. Pochopil to a postupně se k tomu dopracoval," přiblížil Kreuziger.

Krotit závodnický instinkt mu potíže nedělá. "Když máte v týmu jezdce, kteří jsou mladší a o něco lepší, člověk k tomu musí tak postupem času přistoupit a přihlížet k tomu. A na druhou stranu je to pro člověka výzva, aby se zlepšil, pracoval a držel s takovými závodníky krok."

Ve čtvrtek již odletí na oblíbenou klasiku v San Sebastiánu. "Týden po Tour člověk musí být na kole, ale je to spíše kratší než objemové. Ve Španělsku by měli být i Simon Yates nebo Michael Albasini. Uvidíme, jak se komu pojede a kdo se jak 'prošťouchne', protože po Tour je to náročné hlavně psychicky. Tělo je unavené a je to o tom, jak se kdo donutí po těch dnech bez závodění," vylíčil Kreuziger.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články