Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Mají problém ji uzvednout, říkají o trofeji pro vítěze Tour čeští skláři

Lindava - Česká sklárna Lasvit znovu stojí za výslednou podobou trofejí pro vítěze Tour de France. Šest kilogramů vážící ocenění navrhoval stejně jako před dvěma lety slovenský designér Peter Olah. Výroba každého z kusů trvala tři dny a pracovalo na ní osm sklářů.

Vítězové dostávají každý rok trochu jiné ocenění, které ovšem sdílí stejný tvar. "Když jsme na trofeji pracovali před šesti lety, snažili jsme se definovat základní tvar, který je jednoznačný a dnes již rozpoznatelný jako tvar trofeje vítěze Tour de France. Také chceme, aby každý rok vítězové dostali trofej unikátní a autorskou, takže je zpracováváme jinou sklářskou technologií - tento rok jsme použili spirálový brus," popsal Olah.

Jezdci si údajně trofeje, které měří šedesát centimetrů a váží šest kilo, pochvalují. Takový Peter Sagan jich už má v zásobě dokonce čtyři. "Snažíme se, aby reprezentovala sebe jako umělecké dílo, a také samotný závod. Má vertikální tvar a ve středu je zúžená, aby ji závodníci mohli dobře chytit. Odezvy jsou velmi dobré," dodal designér trofejí. Jediný problém prý může znamenat váha. "Hmotnost je celkem značná, takže vítězové mají po dokončení závodu problém ji uzvednout," uzavřel spolumajitel sklárny Aleš Stýblo.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články