Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Hledání afrického šampiona. Stáj MTN-Qhubeka se chystá na premiéru

Praha - Až za týden závodnické týmy vyrazí v Utrechtu na trať časovky, chybět nebudou ani jezdci stáje MTN-Qhubeka. Jde o vůbec první africký tým, který se dostal do startovního pole Tour de France. Stáj je zaregistrovaná v Jihoafrické republice a v jejích pruhovaných dresech pojede pět afrických závodníků.

Zatímco ve vytrvalostních bězích hrají závodníci z afrických zemí běžně hlavní úlohu, v cyklistice – taktéž sportu založeném na vytrvalostních kapacitách – zela dlouhou dobu nezaplněná mezera. Kromě několika jednotlivců (Daryl Impey, Tsgabu Grmay) v pelotonu jezdci z afrických zemí absentovali. Příčin je vícero – od politické situace v té které zemi přes chudobu, chybějící kulturu a tradici cyklistických závodů až po stav samotné dopravní infrastruktury. V posledních letech však dochází, i díky aktivitám stáje MTN-Qhubeka, ke spíše rychlé než pozvolné změně.

Jihoafrický tým se začal vyvíjet už v roce 1997, tehdy ale šlo jen o místní činnost. Až o deset let později přišel jeden z nynějších sponzorů, telekomunikační společnost MTN, a v roce 2011 druhou polovinu názvu dotvořila nezisková organizace Qhubeka. Jejím cílem je distribuce kol do afrických zemí – tak, aby se například studentům či pracujícím snížila doba dojíždění. Na svých stránkách uvádí, že školákům, kteří mají možnost dojíždět do školy na kole, se zvýšila docházka až o třetinu. Zázemí týmu pak dotváří podpora jihokorejského gigantu Samsung.

Devět závodníků pro Tour de France
zdroj: teammtmqhubeka.com

Manažerům týmu v čele s bývalým profesionálem Dougem Ryderem se postupně podařilo zformovat sestavu, která mohla být konkurenceschopná v porovnání s nejlepšími. Dopředu ale bylo jasné, že jen s africkými jezdci, kterým chyběly především zkušennosti, uspět možné nebude. Stěžejní rok ve vývoji týmu tak nastal před dvěma lety, kdy se zařadil do druhé nejvyšší divize a navíc k němu přišel německý sprinter Gerald Ciolek. Snad zčásti i díky jeho renomé dostal tým posléze šanci na velkých evropských závodech, jmenovitě Tirreno-Adriatico a Milán-San Remo.

Možnost porovnávat se pravidelně s elitou se ukázala jako stěžejní a neocenitelná pro vývoj závodníků. Nejde tak tolik ani o to, že díky triumfu Cioleka na trati nejdelší klasiky si týmu všimla široká cyklistická veřejnost. Motivací pro veškeré aktivity bylo odpočátku cosi jiného: snaha vychovat ve svých řadách budoucího afrického šampiona. To ale není možné, pokud za sebou závodník nemá roky postupného získávání jak výkonnosti, tak zkušeností.

S tím začínajícím jezdcům od nové sezony pomáhají známá jména pelotonu jako Matthew Goss nebo Edvald Boasson Hagen, který se stal jednoznačným lídrem týmu. Norský závodník, jehož renomé v posledních letech po neúspěšném angažmá v Teamu Sky trochu upadlo, povede sestavu MTN-Qhubeka i na Tour. Ve Francii ho doplní další zkušený jezdec Tyler Farrar, Serge Pauwels se Stephenem Cummingsem a pětice Afričanů.

Merhawi Kudus
zdroj: teammtnqhubeka.com

Merhawi Kudus (21, Eritrea)

Největší úspěch: Route du Sud (5., 2014)

Snad s výjimkou Jihoafrické republiky je Eritrea přední africkou zemí, v níž má cyklistika svou tradici a rozpoznatelnou kulturu. Jde o "vedlejší efekt" italských kolonizačních snah z meziválečného období, kdy s sebou Italové kromě obliby kávy přinesli i lásku k cyklistice. Jedna z nejvíce izolovaných zemí na planetě má vlastní mistrovství a několik závodníků v profipelotonu. Dva z nich pojedou jako vůbec první Eritrejci i letošní Tour de France.

Merhawi Kudus je prvním z nich: schopný vrchař bude v kopcích pomáhat Sergi Pauwelsovi a svému krajanu Danielu Teklehaimanotovi. Úsilí týmu není v umístění v celkovém pořadí, ale ve snaze získat triumf v jedné z etap. Lze tak očekávat, že jejich závodníci, Kuduse nevyjímaje, budou aktivní v únicích. Soudě dle toho, jak se byl před rokem schopen na Route du Sud držet Nicolase Roche či Alejandra Valverdeho, není radno Kuduse podceňovat.

Louis Meintjes
zdroj: teammtnqhubeka.com

Louis Meintjes (23, Jihoafrická republika)

Největší úspěch: Giro del Trentino (5., 2014), Kolem Ománu (6., 2015), Africký šampionát (1., 2015)

Zkušenosti z Grand Tour už má za sebou Louis Meintjes, který v barvách MTN-Qhubeka objel loňskou Vueltu (v jedné z horských etap skončil pátý). Jde o závodníka, který na sebe poprvé upozornil před dvěma lety na světovém šampionátu jezdců do 23 let – dokončil druhý před velkými talenty současné cyklisty jakými jsou Julian Alaphilippe, Caleb Ewan nebo Silvio Herklotz.

Loni na Trentinu v závěrečné etapě porazil Cadela Evanse či Bradleyho Wigginse, uspěl i v zimě na závodě v Ománu. Naposled Meintjes zazářil před dvěma týdny na Critériu du Dauphiné, kde v sedmé etapě skončil hned za vedoucím duem Chris Froome, Tejay van Garderen. Meintjes roste ve velkou postavu africké cyklistiky.

Jacques Janse van Rensburg
zdroj: teammtnqhubeka.com

Jacques Janse van Rensburg (27, Jihoafrická republika)

Největší úspěch: Kolem Ománu (5., 2015)

Neviditelný vrchař, třeba tak by se mohlo přezdívat sedmadvacetiletému Jihoafričanovi. Přes své schopnosti se zatím van Rensburgovi nepodařilo prorazit tak, jak by si asi sám přál. Až letos v zimě přišel první větší úspěch na velkém závodě – páté místo v Ománu. Dá se očekávat účast v mnoha únicích (na Vueltě byl van Rensburg hned ve čtyřech).

Reinardt Janse van Rensburg
zdroj: teammtnqhubeka.com

Reinardt Janse van Rensburg (26, Jihoafrická republika)

Největší úspěch: Ronde van Zeeland (1., 2012)

Reinardt Janse van Rensburg není, jak by naznačovalo jméno, příbuzným Jacquese. Jde o závodníka, který se uplatnil v jednom z nejlepších týmů pelotonu Giant-Shimano a byl tak součástí sprinterského vláčku pro Johna Degenkolba či Marcela Kittela. Před letošní sezonou se však vrátil do MTN-Qhubeka, kde před lety začínal.

Na Tour bude lídrem pro spurty, ovšem v některých etapách se spíš bude sázet na Boassona Hagena. Rensburg chce a musí ukázat, zda má na to udělat důležitý krok a začít se měřit s ostatními hvězdami.

Daniel Teklehaimanot
zdroj: teammtnqhubeka.com

Daniel Teklehaimanot (26, Eritrea)

Největší úspěch: vítěz vrchařské soutěže na Critérium du Dauphiné (2015), 4x mistr Afriky v časovce (2010-2013)

Teklehaimanot je dlouhou dobu považován za velkou naději cyklistiky. V roce 2012 se v dresu australské Oricy GreenEDGE dostal na okruh UCI World Tour, později ale musel zbrzdit, když mu lékaři našli srdeční vadu. Operace problém vyřešila a šestadvacetiletý Eritrejec nyní již v barvách MTN-Qhubeka začíná prodávat své vrchařské schopnosti.

Ukázal je především před dvěma týdny na Critériu du Dauphiné, kde oblékl puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře závodu. Zopakovat podobný úspěch na Tour bude obtížné, avšak podceňovat Teklehaimota se soupeřům již několikrát nevyplatilo.


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy