Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Froome v horském dojezdu nedal soupeřům šanci, Nibali s Contadorem odpadli

La Pierre St. Martin – Chris Froome jasně předvedl, kdo je králem dosavadního průběhu Tour de France. Muž ve žlutém využil prvního horského dojezdu v letošním programu, ukázal záda všem svým největším soupeřům a významně navýšil svůj náskok v celkovém pořadí. V cíli na vítěze navíc čekala vrchařská prémie kategorie HC a Froome tak má po 10. etapě v držení krom žlutého i puntíkatý trikot pro nejlepšího vrchaře. 

Chris Froome
zdroj: ČTK/AP

Peloton Tour dorazil v 10. etapě konečně do hor a na jezdce čekal po dni volna náročný úkol. Organizátoři připravili první skutečně horský dojezd v letošním ročníku a nejen závodníky bojující o žlutý trikot tak mělo prověřit závěrečné třináctikilometrové stoupání na Cole de la Pierre St. Martin.

Do úniku se záhy po startu vydal Pierrick Fedrigo z Bretagne-Seche, kterého po dlouhé stíhací jízdě dojel na 45. kilometru Kenneth Vanbilsen z Cofidisu. Francouz a Belgičan v dresu francouzské stáje na Den dobytí Bastily dál ujížděli zbytku závodního pole a zhruba v polovině 168 km dlouhé etapy měli náskok na hranici 15 minut.

O jediné větší vzrušení 143 kilometrů dlouhé úvodní rovinaté části etapy se postaral André Greipel, který si vzal zpátky zelený dres pro lídra bodovací soutěže. Zatímco německý spurtér si na sprinterské prémii dojel pro třetí příčku za dvojicí uprchlíků, dosud vedoucí Peter Sagan ze stáje Tinkoff-Saxo projel páskou "až" jako sedmý a celkově tak za Greipelem zaostává o tři body.

Peloton mezitím překvapivě netáhli kolegové muže ve žlutém Chrise Frooma, ale většinu času se o tempo starali jezdci týmu Movistar, tedy stáje Alejandra Valverdeho a Naira Quintany. Náskok uprchlíků se podle očekávání postupně ztenčoval a na začátku patnáctikilometrového výstupu na Cole de la Pierre St. Martin s průměrným převýšením 7,4 % už činil jen necelé tři minuty. Fedrigo s Vanbilsenem tak byli fakticky bez šance dostat se do cíle s náskokem na peloton, netrvalo dlouho a hlavní pole jezdců uprchlíky také pohltilo.

Ve stoupání začali rychle odpadat z pelotonu první jezdci a to včetně adeptů na etapové vítězství jako domácí Romain Bardet a Thibaut Pinot, Andrew Talansky či Dan Martin. Netrvalo dlouho a ve skupině favoritů jedoucích na čele závodu se neudržel ani loňský vítěz Vincenzo Nibali, který potvrdil, že momentálně nemá nejlepší formu. Sedm kilometrů před cílem se dostal do problémů i další z adeptů na celkové vítězství Alberto Contador, který začal rychle ztrácet.

Klíčový okamžik přišel šest kilometrů pod vrcholem. Chris Froome zaútočil a definitivně roztrhal vedoucí skupinku. Přestože do cíle zbývalo ještě hodně kilometrů Froome neustále navyšoval náskok na všechny své soupeře včetně Quintany a Van Garderena a útok nakonec dotáhl k suverénnímu vítězství.

Na Quintanu se navíc v závěru dotáhl Froomův domestik Richie Porte a zajistil týmu Sky druhé místo. Lídr týmu Movistar dojel třetí a v následující etapě si tak oblékne bílý trikot pro nejlepšího mladého jezdce, který dosud patřil Petru Saganovi, jenž v 10. etapě přišel o oba dresy, jež měl ve vlastnictví.

Druhé místo celkového pořadí nyní patří Van Garderenovi, který na Frooma ztrácí už 2:52 minuty. Contador, jenž dojel na Cole de la Pierre St. Martin 11. se ztrátou 2:51 minuty na Froome je celkově šestý a ztrácí více jak čtyři minuty. Velkou ránu dostaly plány Vinceza Nibali na celkové vítězství, který nyní ztrácí na vedoucího muže už 6:57 minuty. 

Tour de France - 10. etapa: Tarbes - La Pierre-Saint-Martin (167 km):

1. Froome (Brit./Sky) 4:22:07, 2. Porte (Austr./Sky) -59, 3. Quintana (Kol./Movistar) -1:04, 4. Gesink (Niz./LottoNL) -1:33, 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Thomas (Brit./Sky) oba -2:01, 7. Yates (Brit./Orica), 8. Rolland (Fr./Europcar) oba -2:04, 9. Gallopin (Fr./Lotto) -2:22, 10. Van Garderen (USA/BMC) -2:30, ...51. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -10:03, 81. König (ČR/Sky) -15:45, 98. Bárta (ČR/Bora-Argon) -16:40, 160. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -23:21

Průběžné pořadí:

1. Froome 35:56:09, 2. Van Garderen -2:52, 3. Quintana -3:09, 4. Valverde -4:01, 5. Thomas -4:03, 6. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:04, 7. Gallopin -4:33, 8. Gesink -4:35, 9. Barguil (Fr./Giant) -6:12, 10. Nibali (It./Astana) -6:57, ...18. Kreuziger -12:31, 38. Štybar -25:50, 73. Bárta -44:07, 124. König -54:53

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články