Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Den Bastily a první HC prémie. Peloton čeká úvodní horský test

Tarbes (Francie) - Po dnu volna se peloton Tour de France znovu rozjíždí. Závod absolvuje svůj první skutečně horský vrchol - vůbec poprvé v historii skončí etapa na La Pierre Saint Martin. Francouzi slaví Den Bastily: bude se dnes radovat některá z domácích hvězd? Přímý přenos sledujte od 14:10 na ČT sport a našem webu.

Profil 10. etapy Tour 2015
zdroj: cyclingstage.com

Devět předchozích závodních dnů nabídlo množství různých typů etap - od časovek přes kostky, sprinty až k mírným kopcům. Dnes však půjde o zcela novou zkušenost. Jakmile peloton dojede na 143. kilometr do Arette, bude zle pro všechny kromě těch nejzdatnějších vrchařů. Patnáctikilometrový výstup na Cole de la Pierre St Martin má průměrné procento 7,4. Pro srovnání - Alpe d'Huez je o kilometr kratší a jen o málo prudší (8,1 %).

Problémy závodníkům bude zřejmě dělat i prudká změna rytmu - přes 140 kilometrů pojedou jen zvlněnou krajinou, poté se najednou vozovka silně zvedne. Koho lze řadit do okruhu favoritů na vítězství na této HC prémii? V první řadě je nutné zmínit domácí jezdce. Etapa se jede na Den Bastily, a tak bude samozřejmostí francouzská přítomnost v úniku. Jsou to však spíše jezdci jako Thibaut Pinot, Pierre Rolland, Romain Bardet či Warren Barguil, se kterými je nutné počítat.

Naostro se rozjede bitva mezi hlavními hvězdami. Chris Froome zatím ukazuje jistotu
a nejlepší formu, naopak nad stavem Alberta Contadora se vznáší několik otazníků. Sázet by se dalo na nepříjemné ataky Vincenza Nibaliho a Naira Quintany. Zodpoví se i otázka, jak si ve vysokých horách povede dosud velice dobře jedoucí Tejay van Garderen.

*** Chris Froome, Nairo Quintana
**  Vincenzo Nibali, Alberto Contador
*   Thibaut Pinot, Tejay van Garderen, Warren Barguil

Zdroj
ČT sport, cyclingnews.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články