Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Z Yorku do města oceli. Množství výstupů otestuje síly jezdců

Podobně jako v minulém roce nevydrží zřejmě žlutý dres v rukou Marcela Kittela nástrahy druhé etapy. Loňský i letošní držitel maillot jaune před rokem neuvisel na Korsice ataky zdatnějších jezdců v kopcích a pozici na čele závodu od něho převzal Jan Bakelants. Podobný scénář lze očekávat i v dnešní etapě, která startovní pole zavede ze severoanglického Yorku do průmyslového Sheffieldu – jezdci vytočí určitý půlkruh kolem místa včerejšího Grand Départ v Leedsu, projedou na trase i Harrogate a zakončí den ve městě oceli.

Profil druhé etapy Tour de France York – Sheffield
zdroj: letour.fr

Menší La Doyenne, tak popisovali jezdci stáje Giant Shimano dnešní etapu, když si ji na jaře projížděli. Množstvím prudších výstupů skutečně trasa připomíná ardenskou klasiku – na 201 kilometrech přijde hned devět kategorizovaných výstupů, jeden z nich (Cote de Holme Moss) přitom dostal od organizátorů na stupni obtížnosti dvojku. První část etapy je nicméně poměrně snadná a schůdná, až do sedmdesátého kilometru by hlavní pole nemělo nic roztrhat. Poté už přijdou prudké výstupy.

Trhliny se v hlavním poli začnou tvořit počínaje Cote d’Oxenhope Moor (3,1 km/6,4 %), pokračovat se bude přes několik dalších vrcholků kategorie 3 a střední část etapy završí první dvojka letošní Tour, dlouhé Cote de Holme Moss (4,7 km/7 %). To však stále bude předehra, úvod pro posledních 40 kilometrů etapy. 

Profil finiše druhé etapy Tour de France York – Sheffield
zdroj: letour.fr

UDÁLOSTI PRVNÍ ETAPY: Peloton vyrazil z Leedsu na 190 kilometrů dlouhou anabázi v severní Anglii. Na úzkých silničkách se do úniku vydal Jens Voigt, který nasbíral body do vrchařské klasifikace a poveze dnes puntíkatý dres. Etapa však končila hromadným sprintem v Harrogate, kde stejně jako při loňské první etapě Tour nejvíce sil prokázal Marcel Kittel. Smutně skončil úvodní den Tour pro Marka Cavendishe, který spadl v cílové rovince. Více o průběhu první etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279317-kittel-znovu-jako-loni-bere-zluty-dres-cavendish-v-harrogate-spadl/).

Takřka žádný prostor pro odpočinek, tak se dá charakterizovat závěrečná část před Sheffieldem – síly pelotonu (či spíše jeho zbytků) nakonec pět kilometrů před cílem řádně otestuje Cote de Jenkin Road (800 m/10,8 %). Tady se dá očekávat vskutku již ďábelské tempo a akcelerace od tzv. puncherů, silových sprinterů. Technická cesta do finiše pak nenahrává hromadným stíhacím jízdám – na jezdce čeká průjezd tunelem, mostní úsek a dvě 180stupňové otočky. Alespoň cílová rovinka je pak kilometrová, rovná a plochá.

Přirovnání ke klasice Lutych-Bastogne-Lutych by automaticky mělo nahrávat Simonu Gerransovi, který ji letos na jaře v jejím jubilejním stém ročníku vyhrál. Pódium však bylo obsypáno více jezdci pelotonu Tour – Alejandro Valverde či Michal Kwiatkowski byli blízko vítězství. Hlavním favoritem ale musí být Peter Sagan, který dokáže uviset rychlé ataky a v cíli kraluje díky své rychlosti na posledních stovkách metrů. Očekává se mnoho ataků v poslední části trati, zuřivé poje o pozice, počítat se musí i s pády. Motivací bude žlutý dres – sprinteři ho zřejmě neuhájí a dnešní vítěz si ho může přivlastnit na několik etap, minimálně do té páté s cílem v Arenbergu.

**** Peter Sagan
***  Alejandro Valverde, Michael Albasini
**   John Degenkolb

Zdroj
ČT sport, letour.fr, cyclingquotes.com [Cycling Quotes]

Hlavní zprávy