Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

První vítězství na letošní Tour. Greipel byl nejsilnější v Remeši

Remeš – André Greipel zvítězil v šesté etapě Tour, když na třídě Victora Huga v Remeši přesprintoval Alexandera Kristoffa. Jeho krajan a vítěz tří letošních etap v závodě Marcel Kittel mu však nebyl soupeřem, když si nevytvořil dobrou pozici na závěrečných kilometrech a ztratil kontakt. Druhý skončil sprinter stáje Kaťuša Kristoff, třetí protnul cíl Samuel Dumoulin z Ag2r. Leopold König dorazil s hlavním polem ve stejném čase jako vítěz.

Pátá etapa pořádně vystrašila, unavila a také sedřela závodníky – v té šesté, směřující z Arrasu do Remeše, tak nepříjemnosti nebyly zrovna žádanou záležitostí. Profilově plochá etapa nebyla hrozbou kvůli převýšení (či jako kupříkladu včera pavé), nýbrž hlavně kvůli větru. Ten mohl vytvořit proluky v pelotonu, nepříjemné mezery (ne náhodou se vzpomínalo na loňský třináctý den, kdy Tour ztratil na silnici do Saint-Amand-Monrond Alejandro Valverde), které je tak složité následně zacelit. Do úniku se brzy vydala čtveřice závodníků – Arnaud, Leezer, Maté (v úniku už byl s Janem Bártou ve třetí etapě do Londýna) a Pineau.

Déšť komplikoval situaci na trati na dnešních větru otevřených silnicích – k zemi šla skupinka s Démarem a Wyssem, o kilometr později spadl i Jelte-Slagter spolu s několika jezdci NetAppu včetně Bárty s Königem. Vůbec nejhůře však dopadli Silin a Zandio, kteří museli odstoupit. Na čele mezitím stabilně kontrolovala tempo stáj Giant Shimano a nenechávala náskok čtveřice růst nad čtyři minuty, spíše ho držela ještě podstatně níže.

Stáj Giant Shimano na špici pelotonu v šesté etapě Tour
zdroj: ČTK/BELGA autor: Eric Lalmand

Peloton pak už najel na Chemin des Dames; místa, kde proti sobě před sto lety stály zakopány znepřátelené armády. Pro dnešní závodníky ale znamenala tato místa v šesté etapě spíše jiný problém – jedná se o zcela větru otevřenou silnici, což v kombinaci s několik pády (navíc na nich bylo spadané listí) vydělilo z hlavního pole zadní skupinu. V ní se ocitli například Voeckler či Sagan, avšak stihli se k čelu vcelku brzy vrátit.

Čtveřice na úplném čele závodu postupně ztrácela svůj náskok, peloton je měl na dohled už od nějakých 20 km před cílem. Poslední z uprchlíků, Luis Maté, byl dostižen 12 kilometrů před Remeší v Bourgogne – získal však cenu pro největšího bojovníka a do zítřejší etapy před Vogézami poveze červené číslo. 

UDÁLOSTI PÁTÉ ETAPY: Z Tour odstoupil obhájce prvenství Chris Froome. Svůj náskok na čele celkového pořadí navýšil Vincenzo Nibali. Největší favorit Alberto Contador na mokré trati s pavé úseky ztratil na vedoucího závodníka 2:37 minuty. Z vítězství se radoval Lars Boom. Více o průběhu čtvrté etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279700-boom-za-nim-nibali-obhajce-froome-vzdal-jeste-pred-pave-po-dalsim-padu/).

Že to nebude den pro Démara, se rozhodlo právě v okolí Bourgogne, kde ho vítr poslal do zadní skupiny – spolu s ním se v ní ocitl i jeho krajan a lídr FDJ Pinot. Na čele mezitím jela tempo stáj Omega Pharma – Quick-Step, jmenovitě Martin s Trentinem. Neviditelná naopak (jako zatím pokaždé na Tour) byla v přípravné fázi směřující ke sprintu stáj Giant Shimano. Spurteři se připravovali na pět kruhových objezdů na posledních kilometrech a závěrečnou dlouhou třídu Victora Huga.

Na ní se nakonec radoval německý závodník – nikoliv však Kittel, který ztratil kontakt a nespurtoval, ale jeho starší krajan André Greipel. Brzký pokus o nástup Kwiatkowskiho zlikvidovala sice stáj Kaťuša, jejího lídra však na posledních metrech přetlačil právě Greipel a vyhrál tak poprvé na letošní Tour (a podvanácté v sezoně). Druhý skončil Kristoff, třetí Samuel Dumoulin.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 6. etapa: Arras - Remeš (194 km):

1. Greipel (Něm./Lotto) 4:11:39, 2. Kristoff (Nor./Kaťuša), 3. Dumoulin (Fr./AG2R), 4. Renshaw (Austr./Omega Pharma-Quick-Step), 5. Sagan (SR/Cannondale), 6. Feillu (Fr./Bretagne), 7. Veelers (Niz./Giant), 8. Coquard (Fr./Europcar), 9. Vanmarcke (Belg./Belkin), 10. Sylvain Chavanel (Fr./IAM Cycling), ...29. König všichni stejný čas, 150. Bárta (Netapp-Endura) -4:51.

Průběžné pořadí: 1. Nibali (It./Astana) 24:38:25, 2. Fuglsang (Dán./Astana) -2, 3. Sagan -44, 4. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step) -50, 5. Cancellara (Švýc./Trek) -1:17, 6. Van den Broeck (Belg./Lotto), 7. Gallopin (Fr./Lotto) oba -1:45, 8. Porte (Austr./Sky) -1:54, 9. Talansky (USA/Garmin) -2:05, 10. Valverde (Šp./Movistar) -2:11, ...31. König -4:45, 133. Bárta -34:06. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články