Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Nibali odskočil před cílem a oblékl žlutý dres

Sheffield – Vincenzo Nibali překvapil v cílovém Sheffieldu všechny favority, když nastoupil zhruba 1,5 km před cílem a dojel si na posledních stovkách metrů pro vítězství. Po svém prvním vítězství na Tour tak oblékl žlutý dres, který převzal po Marcelu Kittelovi. Druhý skončil Greg van Avermaet, třetí dojel stejně jako letos na jaře na La Doyenne, která byla přirovnáváná k této etapě, Michal Kwiatkowski. Leopold König se neudržel první skupiny a dojel 29. se ztrátou šestnácti vteřin, Jan Bárta dorazil na 91. místě se ztrátou deseti a půl minuty.

Událostí číslo jedna bylo před startem etapy přirozeně rozhodnutí Marka Cavendishe dále nepokračovat na Tour – v pádu v závěru první etapy si způsobil trhliny v ramenních svalech a dle informací jeho týmu Omega Pharma – Quick-Step nebyl přes bolest schopen stisknout ani brzdové páčky. Závod tak pro Cavendishe skončil ještě před Londýnem a uvidí se, zda se bude ve zbytku sezony soustředit na Vueltu či jiné závody.

Stejně jako ve včerejší etapě došlo k úniku hned na prvních metrech, skupina však byla podstatně početnější – ve vedoucí šestici byli Quémeneur, Lemoine, Busche, Fonseca, Kadri a rovněž David de la Cruz z NetAppu, posléze se na ně ještě dotáhl de Clerq a situace se ustálila. Náskok uprchlíků mírně rostl a peloton byl více než spokojený se šetřením sil před nadcházejícími devíti vrchařskými prémiemi. Na první z nich, Cote de Blubberhouses, peloton zaostával o necelé čtyři minuty – na těchto kilometrech pak také došlo k několika pádům, na zem šli Huzarski, van Garderen, Rodríguez nebo stejně jako včera Gerrans. Ještě dříve také spadli žlutý Kittel s De Kortem, avšak nebyl to nijak zásadní problém. Svůj vliv na tyto nepříjemnosti přirozeně měla šířka trati a spousta diváků, kteří znovu obsypali místa podél silnic.

Marcel Kittel ve žlutém před startem druhé etapy
zdroj: ČTK/BELGA autor: Eric Lalmand

UDÁLOSTI PRVNÍ ETAPY: Peloton vyrazil z Leedsu na 190 kilometrů dlouhou anabázi v severní Anglii. Na úzkých silničkách se do úniku vydal Jens Voigt, který nasbíral body do vrchařské klasifikace a vezl dnes puntíkatý dres. Etapa však končila hromadným sprintem v Harrogate, kde stejně jako při loňské první etapě Tour nejvíce sil prokázal Marcel Kittel. Smutně skončil úvodní den Tour pro Marka Cavendishe, který spadl v cílové rovince. Více o průběhu první etapy Tour čtěte ZDE (//sport/tour-de-france/279317-kittel-znovu-jako-loni-bere-zluty-dres-cavendish-v-harrogate-spadl/).

Jezdci si dále klestili cestu přes první prémie, náskok sedmičky na čele se držel v rozmezí dvou až čtyř minut, za nimi se hlavní pole stále nikam nedralo a snažilo se mít přední skupinku v rozumném a konstantním odstupu. To se však změnilo zhruba 85 kilometrů před cílem, kdy začaly tempo tvořit BMC, Movistar a Garmin-Sharp – náskok se postupně smrskával a definitivně zhasl v hlavním stoupání dne na Cote de Holme Moss. Z původní skupiny zbyl jen Blel Kadri, který však vytrval a nakonec i projel první prémií na vrcholu stoupání. Mezitím měli velké problémy Nicolas Roche a Richie Porte, kteří šli k zemi patrně po kontaktu s divákem a museli složitě dotahovat ztrátu zhruba minuty a půl. V té chvíli už z hlavního pole odpadali sprinteři – minuty ztrácel Kittel, Greipel nebo Coquard.

V prudkém sjezdu (Cavendish zde v tréninku jel stovkou) se snažil dále jet Kadri, jenž měl jasný cíl – dojet k další prémii, vzít plný počet bodů a zajistit si puntíkatý dres. Proti však bylo Tinkoff-Saxo na čele pelotonu, které ho sjelo ještě před začátkem stoupání. Hlavní pole (již bez odpadnuvších ryzích sprinterů) bylo pohromadě a čekalo se na první ataky, tempo tvořili jezdci Garmin-Sharp a ztráceli už Voigt, Degenkolb či mnoho jezdců z Contadorova týmu – odpadal například Rafal Majka. Slagter jel za Garmin-Sharp velice ostré tempo a očesal pole v jednu chvíli na zhruba třicet jmen. Od Sheffieldu dělily jezdce ještě tři prémie, přičemž jedna v jedné pasáži měla vskutku enormních 33 %.

Iniciativu přebralo Sky a Geraint Thomas, které přece jen trochu zvolnilo, a skupiny se znovu slepily dohromady – tedy alespoň až na vrchol Cote d'Oughtibridge, kde si pro body jeli Péraud s Rollandem. Přehoupli se však přes vrchol a na několika stovkách metrů nabrali slušný náskok, načež se rozhodli zkusit v nástupu pokračovat. Spolupracovali ale jen asi pět kilometrů, Rolland to pak chvíli zkoušel sám, ale jeho pokus byl po celou dobu předurčen k neúspěchu.

Rollanda posléze pohltila už zúžená skupina favoritů, kteří si to poté v taktické bitvě rozdali o vítězství. Přejeli Cote de Jenkin Road, ve sjezdu skupinku natahoval Fuglsang, ale byl to lídr jeho stáje Astana Vincenzo Nibali, který ze všeho vytěžil nejvíce. Nastoupil zhruba 1,5 km před cílem a zaskočení Sagan a spol. se dlouho nemohli rozhodnout, jak a kdy reagovat. Čekali tak dlouho, až si Nibali dojel osamocen pro vítězství. Až za ním se rozehrál souboj o druhé místo, které nakonec získal Greg van Avermaet před Michalem Kwiatkowským. Leopold König v koncovce zaostal za první skupinou a ztratil na 29. místě šestnáct vteřin.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa: York - Sheffield (201 km):

1. Nibali (It./Astana) 5:08:36, 2. Van Avermaet (Belg./BMC), 3. Kwiatkowski (Pol./Omega Pharma-Quick-Step), 4. Sagan (SR/Cannondale), 5. Gallopin (Fr./Lotto), 6. Albasini (Švýc./Orica), 7. Talansky (USA/Garmin), 8. Mollema (Niz./Belkin), 9. Van Garderen (USA/BMC), 10. Bardet (Fr./AG2R) všichni -2, ...29. König -16, 91. Bárta (NetApp-Endura) -10:31.

Průběžné pořadí: 1. Nibali 9:52:43, 2. Sagan, 3. Van Avermaet, 4. Albasini, 5. Froome (Brit./Sky), 6. Mollema, 7. Van den Broeck (Belg./Lotto), 8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo), 9. Van Garderen, 10. Fuglsang (Dán./Astana) všichni -2, ...23. König -16, 80. Bárta -10:31. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články