Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Navlečme se do bílé. Kdo jsou uchazeči o prestižní dres?

Ukázalo to už letošní Giro d'Italia, kde čtyři jezdci z první desítky celkového pořadí nebyli starší 24 let. Mladíci budou zlobit i na Tour, vždyť závodníci jako Kwiatkowski, Pinot či Bardet budou hrozbou i pro ty největší favority. Která jména uvidíme v celkových pořadích a kdo vezme útokem bílý dres pro nejlepšího jezdce do 25 let? Více v našem článku. Preview sprinterů čtěte ZDE.

Michal Kwiatkowski (24, Polsko, Omega Pharma – Quick-Step)

****

Profesionál od roku 2010
Nejlepší výsledek: Kolem Algarve (1., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 11. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Algarve (1.), Lutych-Bastogne-Lutych (3.)

Březnový závod Strade Bianche nabídl ne zase tak běžný pohled. V závěrečném kopci proti sobě, stejně jako kdysi v juniorských kategoriích, stáli Michal Kwiatkowski a Peter Sagan. To, že polský jezdec dokázal na několika metrech nastoupit Saganovi a ve starých uličkách Sieny zvítězit, svědčí o nebývalé univerzálnosti Kwiatkowského. Jezdec OPQS má briskní akceleraci, zvládá i strmější kopce a hrozbou pro nejlepší je i v časovkách. 

Na Tour bude sestava belgické stáje soustředěna kolem dvou jmen, Kwiatkowského a Marka Cavendishe. "Naším hlavním cílem budou vítězství v etapách pro Cavendishe a sbírání nových zkušeností pro Kwiatkowského, které mu pomohou v další kariéře," říká ředitel stáje Rolf Adag. 24letý Polák letos prožil famózní jarní část sezony – výsledky mluví jednu část příběhu, jeho suverénní a vyzrálé chování na trati druhou.

Michal Kwiatkowski
zdroj: ČTK/AP autor: Jean-Christophe Bott

V únoru vyhrál etapák Kolem Algarve (v pěti etapách byl třikrát na pódiu), v březnu zase kromě zmíněného Strade Bianche jel i Tirreno Adriatico (čtyřikrát zde skončil v první desítce pořadí). Přišel zcela excelentní duben – zaostal pouze za Contadorem v závodě Kolem Baskicka poté, co v pěti ze šesti etap dojel na třetím místě, načež exceloval během jediného týdne v závodech Amstel Gold Race (5.), Valonský šíp (3.) a La Doyenne (znovu 3.). Měsíc pak ke všemu ještě zakončil vítězstvím v prologu Kolem Romandie.

Je to přehlídka umístění, které jako by nepasují k tak mladému jezdci. Kwiatkowského forma také logicky došla určitého útlumu v pozdějších měsících, kdy nejlepším nestačil na Dauphiné, minulý víkend se však znovu předvedl jasným vítězstvím v časovce na polském mistrovství. Jeho tým vypadá, že nechce v jeho vývoji nic uspěchat, nedává mu zbytečně vysoké cíle a soustředí se na postupný vývoj. Dalším krokem je nyní útok na bílý dres a první desítku pořadí.

(videoprofil Michala Kwiatkowského sledujte ZDE)

Romain Bardet
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/

Romain Bardet (23, Francie, Ag2r)

****

Profesionál od roku 2012
Nejlepší výsledek: Tour de l'Ain (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 15. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Katalánska (4.)

Romain Bardet vstoupil do profipelotonu v roce 2012 a od té doby se v každém roce výkonostně (a výsledkově) posunul dále. Zpočátku byl přitom považován za jezdce typově se hodícího pro kopcovité dny, až později se ukázalo, že jeho doménou jsou skutečně horské etapy. Průlomový byl pro mladého Francouze rok 2013 – jaro ho zastihlo ve výtečné formě, když v březnu dvakrát skončil v první desítce v závodě Paříž-Nice a následující měsíc dojel dokonce třináctý v La Doyenne. Svými výsledky si vysloužil nominaci na Tour, kde primárně podporoval zkušenějšího Jeana-Christopha Pérauda – když ten spadl v sedmnácté etapě a jeho naděje skončily, stáj Ag2r rázem našla jednoznačného lídra v tehdy 22letém Bardetovi. Ten poté dokončil každou ze zbývajících horských etap ve druhé desítce a vyškrábal se na vynikající 15. místo v celkové klasifikaci.

Letos na jaře Bardet zaujal v závodě Kolem Katalánska (ve čtvrté etapě tam nestačil pouze na Tejaye van Garderena), své kvality v klasikách poté potvrdil desátým místem na La Doyenne a zvládl i poslední test před Tour – Critérium du Dauphiné (5. v celkové klasifikaci, navíc druhé místo ve fantastické závěrečné etapě na Courchevel). Jsou to výtečné výsledky, zvlášť, když si uvědomíme Bardetův věk – patří ke generaci mladých francouzských závodníků jako jsou Thibaut Pinot či Artur Vichot, kteří se svou dravostí a talentem probojovávají stále výše v pořadích. Bardeta čeká na Tour premiéra v pozici lídra a jeho tým před závodem oznámil, že pro něho a Pérauda chce místa v první patnátce v klasifikaci. Vzhledem k vzrůstající trajektorii Bardetovy kariéry je výsledek jasně v jeho možnostech. 

(50minutový sestřih ČT z Critéria du Dauphiné sledujte ZDE)

Thibaut Pinot
zdroj: GettyImages autor: John Berry

Thibaut Pinot (24, Francie, FDJ)

****

Profesionál od roku 2010
Nejlepší výsledek: Vuelta (7., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 10. (2012), etapové vítězství (2012)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Romandie (10.)

Kdo by si nevzpomněl? Začátky profikariéry Thibauta Pinota už navždy zůstanou spojeny s frenetickým pokřikem a povzbuzováním ředitele FDJ Marca Madiota v závěru etapy do Porrentruy. Madiot na závěrečných rovinkách z týmového vozu doslova řval na Pinota, a ten nakonec udržel svůj náskok před hlavním polem – ve 22 letech zvítězil v etapě Tour a Francie počala věřit ve svého nového hrdinu. Pinot zvládl i zbytek Tour 2012 a skončil nakonec na výsledném 10. místě, což byl přirozeně výtečný výkon pro jezdce teprve debutujícího v hlavní Grand Tour.

V roce 2013 byl pak logicky v jiné situaci, s mnohem větším tlakem na svých ramenou. V jarních závodech podstoupil svůj klasický trojboj Kolem Romandie-Kolem Bavorska-Kolem Švýcarska a vedl si více než zdatně, když největším úspěchem bylo čtvrté místo v posledním ze závodů. Celá Tour se však pro něho zhatila v jediném okamžiku, sjezdu z Col de Pailheres – Pinot se psychicky složil, jeho strach ze sjezdů, rychlosti a ostrých zatáček se ukázal být přílišným na to, aby se udržel s ostatními. Tour posléze opustil pod falešnou záminkou a soustředil se na další závody.

"Chci se naučit sjíždět rychle a bez toho, abych se na vrcholu kopce začal bát," říkal Pinot na začátku roku. Svůj strach z rychlosti rozbíjel během jízd ve speciálu formule 1 – efektivitu této přípravy ukáže až Tour. Zlepšení už však bylo vidět, a to jak loni na podzim během Vuelty (7. místo), tak v letošních závodech. Pinot sice nezáří (nejlépe druhý v etapě Kolem Bavorska), avšak skutečný test však stejně předvedou až horské vrcholy jako Col d'Izoard nebo Tourmalet. Pokud se však naučil eliminovat (či spíše potlačit) svůj handicap, není důvod, proč by nemohl soupeřit s jezdci jako Talansky, van Garderen nebo také Leopold König. Určitou nevýhodou však bude zaměření FDJ na sprintera Arnauda Démara, což znamená, že Pinotovi k ruce bude pouze Arnold Jeannesson.

Rafal Majka
zdroj: ČTK/BELGA autor: Yuzuru Sunada

Rafal Majka (24, Polsko, Tinkoff-Saxo)

***

Profesionál od roku 2011
Nejlepší výsledek: Giro d'Italia (6., 2014)
Nejlepší výsledek na Tour de France: –
Nejlepší letošní výsledek: Giro d'Italia (6.)

V situaci, se kterou nemohl počítat, se ocitl Rafal Majka. Události ohledně Romana Kreuzigera způsobily, že se polský jezdec po Giru postaví i na start Tour. Nedají se přirozeně očekávat takové výkony jako v Itálii, kde dokončil na výtečném šestém místě – jeho příprava směřovala úplně jiným směrem než k hlavní Grand Tour. Majkovým úkolem bude být za všech situací k ruce Albertu Contadorovi – zda ho to, jako třeba loni Kreuzigera, vynese až k prvním příčkám pořadí, je otevřené.

Tom Jelte-Slagter
zdroj: ČTK/AP autor: Laurent Cipriani

Tom Jelte-Slagter (24, Nizozemsko, Garmin Sharp)

***

Profesionál od roku 2011
Nejlepší výsledek: Tour Down Under (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: –
Nejlepší letošní výsledek: Lutych-Bastogne-Lutych (6.)

Stáj Garmin Sharp v posledním týdnu plní titulky hlavně svým rozhodnutím neposlat na jeho Tour Davida Millara. Jezdci v modrém nicméně i bez něho disponují silnou sestavou a jediným cílem – stoprocentně pomoci Andrew Talanskému k co nejlepšímu výsledku. Kromě Talanského je však v devítce vybraných i o rok mladší Tom Jelte-Slagter, který může zasáhnout do souboje o bílý dres. V letošní sezoně se mu vyvedly především klasiky Valonský šíp (5.) a La Doyenne (6.), kopcovité profily etap jako je třeba hned ta druhá s cílem v Sheffieldu by mu tak mohly a měly svědčit.

Jon Izaguirre ještě v dresu Euskaltelu
zdroj: ČTK/AP autor: Gian Mattia D\'Alberto

Jon Izaguirre (25, Španělsko, Movistar)

**

Profesionál od roku 2011
Nejlepší výsledek: etapové vítězství na Giro d'Italia (2012)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 69. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Španělské mistrovství (1.)

O měsíc se do soutěže o bílý dres vejde Jon Izaguirre, který bude na Tour v roli hlavního pomocníka Alejandra Valverdeho. Podobně jako Majku ho však tato podpora může vynést v pořadí hodně vysoko – a jako určitou předehru před Tour můžeme vnímat i víkendové mistrovství Španělska, kde Valverde nechal právě Izaguirra vyhrát ve finiši. Malá služba před patrně poslední Valverdeho Tour v pozici lídra a jasné gesto respektu k mladšímu kolegovi. Jak mu ji Izaguirre vrátí, se ukáže v kopcích. Schopnosti na to určitě má, vždyť letos skončil v první desítce klasifikace Critéria du Dauphiné.

Sebastien Reichenbach (25, Švýcarsko, IAM Cycling)

**

Profesionál od roku 2013
Nejlepší výsledek: Trofeo Matteotti (1., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: –
Nejlepší letošní výsledek: Paříž-Nice (11.)

Plně podřízen lídrovi stáje IAM Cycling bude na Tour vstupovat Sebastien Reichenbach. Druhodivizní švýcarský tým doufá v první desítku pořadí, a právě Reichenbach by měl být Frankovi v horách k ruce. Letos však už dokázal, že dovede stát slušně takříkajíc sám za sebe. Ukázkou budiž květnové Dauphiné, v němž až do poslední etapy seděl v první desítce pořadí, podobně nenápadné výsledky však měl po celou sezonu – skončil patnáctý v Kolem Romandie či jedenáctý v Paříž-Nice. 

Simon Yates
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Simon Yates (21, Velká Británie, Orica GreenEDGE)

*

Profesionálem od roku 2014
Nejlepší výsledek: Kolem Británie (3., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: –
Nejlepší letošní výsledek: Mistrovství Velké Británie (3.)

Jako jedna z posledních oznámila svůj devítičlenný výběr stáj Orica GreenEDGE, v níž figuruje pro britské fanoušky důležité jméno Simon Yates – 21letý jezdec je spolu se svým dvojčetem Adamem jedním z nejperspektivnějších jmen pelotonu. Nejvíce zaujal na podzim minulého roku, kdy dokázal vyhrát etapu v závodě Kolem Británie a například Bradley Wiggins o něm prohlásil: "Je to budoucí velká hvězda a brzy se stane profesionálem. Škoda jen, že ne ve Sky, což dost dobře nechápu." Na Tour to bude takříkajíc zkouška ohněm a teprve se uvidí, jak se Yates dokáže vypořádat s velkými horskými vrcholy.

Tom Dumoulin
zdroj: ČTK/BELGA autor: David Stockman

Tom Dumoulin (23, Nizozemsko, Giant Shimano)

*

Profesionál od roku 2012
Nejlepší výsledek: Eneco Tour (2., 2013)
Nejlepší výsledek na Tour de France: 41. (2013)
Nejlepší letošní výsledek: Kolem Švýcarska (5.)

Tom Dumoulin v letošní sezoně několikrát dokázal, že je více než schopným časovkářem, který se navíc dovede držet i vrchařů v kopcích. Zřetelné to bylo hlavně v etapách závodu Kolem Švýcarska, kde ho v obou jízdách proti chronometru předčil jen Tony Martin a Dumoulin posléze v posledním dnu uvisel celkové páté místo. Jeho handicapem však bude charakter stáje Giant Shimano, která je plně soustředěna na dvojici sprinterů Marcel Kittel a John Degenkolb.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články