Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Déšť a pavé. Závodníky čeká nejobávanější etapa letošní Tour

Etapa, která už předem vystrašila jezdce více než kterákoliv z těch pyrenejských. Devět pavé úseků – včetně těch dobře známých jako Carrefour de l'Arbre – může ukončit naděje jezdců, kteří na staletí staré kostky nejsou vůbec navyklí, na celkové pořadí. Co víc, předpověď počasí hlásí déšť po celý průběh dne. Přímý přenos sledujte od 13:40 na ČT sport a našem webu, komentují Tomáš Jílek s Pavlem Padrnosem a Zdeňkem Štybarem.

Profil páté etapy Tour de France Ypres – Arenberg-Porte du Hainaut
zdroj: letour.fr

Žádný jiný závod není tak spojený s první světovou válkou jako Peklo severu Paříž - Roubaix. Už samotný název vznikl jako reakce novinářů, kteří se z metropole vydali v roce 1919 zjistit stav silnic a krajiny na severu Francie – ta byla vůbec nejvíce zasažená válečnými léty. Zpravodajové francouzských novin se blížili k cílovému Roubaix (o němž přitom nevěděli, zda stále takříkajíc existuje) a nepřišli na jiné pojmenování než právě Peklo severu. "Ve vzduchu byl cítit pach stok, odpadu a zahnívajícího dobytka. Ze stromů zbyla zčernalá rozedraná torza, jejichž větve vypadaly jako hrůzná póza umírajících," říkal jeden z nich (profilový článek závodu Paříž - Roubaix čtěte ZDE).

Pekelné přízvisko si však závod zaslouží i z jiných důvodů – kvůli náročnosti svých úseků na kostkách, tzv. pavé. Ty jsou staré několik staletí, jsou hrubé a vůbec se nedají přirovnat třeba ke kostkám známých z českého prostředí. Stávají se ještě obtížnější na zvládnutí, pokud se nad severem Francie spustí déšť – tedy přesně to, co prorokuje dnešní předpověď. Závodníci se na dnešní etapu připravovali vcelku pečlivě a déšť je tím, co si přejí vůbec ze všeho nejméně.

Profil finiše páté etapy Tour de France Ypres – Arenberg-Porte du Hainaut
zdroj: letour.fr

PROFILY PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1 (//sport/tour-de-france/278566-grand-depart-peloton-startuje-v-dozluta-vymalovanem-leedsu/), E2 (//sport/tour-de-france/278569-z-yorku-do-mesta-oceli-mnozstvi-vystupu-otestuje-sily-jezdcu/), E3 (//sport/tour-de-france/278573-londyn-peloton-se-s-britanii-rozlouci-pred-buckinghamskym-palacem/), E4 (//sport/tour-de-france/278586-tour-se-pres-noc-presunula-do-francie-a-chysta-se-do-lille/).ČLÁNKY Z PŘEDCHOZÍCH ETAP: E1 (//sport/tour-de-france/279317-kittel-znovu-jako-loni-bere-zluty-dres-cavendish-v-harrogate-spadl/), E2 (//sport/tour-de-france/279404-nibali-odskocil-pred-cilem-a-oblekl-zluty-dres/), E3 (//sport/tour-de-france/279485-znovu-kittel-pred-buckinghamskym-palacem-porazil-sagana/), E4 (//sport/tour-de-france/279578-kittel-v-zatim-nejtesnejsim-finisi-pretlacil-kristoffa-s-demarem/). 

Peloton nicméně nevyjede do závodu Paříž - Roubaix – trať je zkrácena (155 km), pavé úseků je (jen) devět a i start se neuskuteční v Paříži, nýbrž v belgickém Ypres. Z města, které je určitým symbolem sto let stalých událostí, vyrazí na kompletně plochý okruh, po jehož dokončení se stočí k jihu – a francouzské hranici. Tu překročí po 65 kilometrech a dále budou pokračovat dalších dvacet pět předtím, než začnou očekávané úseky. 

První z nich je obávané Carrefour de l'Arbre (1100 m), tedy místo, kde se často v minulosti rozhodovalo v Pekle severu. Pro peloton Tour zde však vše teprve začíná – přijdou Pont-Thibault (1400 m), Mons-en-Pevele (1000 m) či závěrené Wallers (1600 m) pouhých 6,5 km před cílem. Otázka, zda roztrhají peloton, je zcela zbytná – nejslabší budou v extrémních podmínkách ztácet od prvních metrů Carrefour de l'Arbre

Dlažební kostky na Paříž-Roubaix
zdroj: Road to Roubaix

Cíl je designován v Arenbergu, který je sám známý jako místo jednoho z nejobávanějších úseků. Jezdci se na něj však (stejně jako v roce 2010, kde pavé také bylo součástí Tour) nepodívají a skončí cílovou rovinkou přímo před arenbergskými kostkami. Finiš je 640 metrů dlouhou a plochou rovinkou bez jakýchkoliv zatáček. 

Dají se očekávat dvě závodnické priority – specialisté na klasiky budou usilovat o vítězství v prestižní etapě, jezdci o celkové pořadí pak chtějí hlavně neztratit žádný podstatný čas. Z druhé skupiny mají zkušenosti s klasikami hlavně Bauke Mollema, Michal Kwiatkowski či Alejandro Valverde, který jich několik objel v letošní přípravě. Na jaře však v Roubaix exceloval třeba John Degenkolb, který dokončil druhý za Nikim Terpstrou. Ze sprinterů pak mají šanci i Peter Sagan či Alexander Kristoff, velkým favoritem pak pochopitelně je Fabian Cancellara, silný je i Sep Vanmarcke.

**** Fabian Cancellara, Sep Vanmarcke, Niki Terpstra
***  Peter Sagan, John Degenkolb
**   Alexander Kristoff, Michal Kwiatkowski

Je nám líto, video expirovalo.
Představení páté etapy Tour de France Ypres-Arenberg

Zdroj
ČT sport, cyclingquotes.com [Cycling Quotes], letour.fr

Hlavní zprávy

Nejčtenější články