Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Titul z dráhy i silnice. Dygertová vyhrála na MS po stíhačce také časovku

Chloé Dygertová získala na mistrovství světa ve Skotsku své druhé zlato. Na úspěch z individuální stíhačky navázala triumfem v silniční časovce, kterou vyhrála s pětivteřinovým náskokem před Australankou Grace Brownovou. Šestadvacetiletá Američanka už vyhrála časovku na MS 2019. Eliška Kvasničková dojela čtyřicátá, Elišce Burlové patří 50. místo.

Grace Brownová, Chloé Dygertová a Christina Schweinbergerová
zdroj: Reuters

Dygertová musela v minulých letech řešit řadu zdravotních problémů. Těžký pád na mistrovství světa 2020 v Imole si vyžádal několik operací, poté přišel vleklý virus Epstein-Barrové, se kterým se léčil v posledních letech také Mark Cavendish. A aby toho nebylo málo, Američanka musela i na operaci srdce.

Všechny problémy jsou však již zřejmě za Dygertovou. Před týdnem se na velodromu sira Chrise Hoye stala počtvrté mistryní světa v individuální stíhačce a nyní všem soupeřkám upláchla i v silniční časovce. Dygertová startovala jako první z favoritek, v cíli měla náskok dvou a půl minuty na dosud vedoucí Eugenii Bujakovou. A poté čekala.

Na trať vyrážela jedna ze silných závodnic za druhou. Demi Volleringová jela svižně, i vítězka letošní Tour de France Femmes však na mezičasech ztrácela již více než minutu. Skvěle se držela osmačtyřicetiletá veteránka Amber Nebenová, i ona ale byla více než o minutu zpět.

Je nám líto, video expirovalo.
Chloé Dygertová je po čtyřech letech znovu šampionkou v časovce

A když časovku nedokončila hlavní favoritka Marlen Reusserová, která v polovině trati sesedla z kola (zřejmě šlo o následek pádu ze smíšené silniční štafety), bylo zřejmé, že Dygertovou může ohrozit už jen Grace Brownová.

Australanka se jako jediná dokázala Dygertové přiblížit, ani ona ale nakonec na americkou soupeřku neměla. V cíli obě závodnice dělilo jen pět vteřin, zatímco bronzová Christina Schweinbergerová ztratila už minutu a čtvrt. Rodačka ze státu Indiana si tak čtyři roky od svého triumfu v anglickém Yorkshiru dojela znovu pro duhový dres v jízdě proti chronometru.

Uspěla i přesto, že nebyla zdravotně zcela v pořádku. "Kdyby byl závod včera, myslím, že bych nejspíš ani nestartovala. Poslední čtyři dny jsem strávila tím, že jsem se modlila, abych byla na dnešek v pořádku," přiznala Dygertová, že bojovala s nemocí. "Není to stoprocentní, ale nastoupila jsem s odhodláním dát do toho všechno, co je půjde. A nakonec to stačilo i na vítězství. Je to pro mě něco mimořádného," dodala.

Ze dvojice českých závodnic si lépe vedla Eliška Kvasničková. Současná mistryně republiky podobně jako na červnovém šampionátu v Tlmačích porazila Kristýnu Burlovou. V cíli jí patřilo 40. místo, Burlová skončila o deset příček za ní.

"Byla to moje premiéra mezi ženami. Po obrátce foukalo, takže to bylo docela těžké. Závěrečný kilometr s prudkým stoupáním byl opravdu náročný, tam jsem se prakticky zastavila. Ale snažila jsem se vydat ze všech sil a myslím, že to dobře dopadlo," uvedla osmnáctiletá Kvasničková.

Burlová potřebovala ke zdolání trati v okolí skotského Stirlingu další minutu navíc. "Nikdy v životě jsem nejela delší časovku. Zpočátku se mi jelo dobře, ale po obrátce byl silný vítr a konec byl skutečně hodně těžký. Čekala jsem trošku lepší výkon, nicméně jsem s vystoupením v časovce spokojená," řekla Burlová.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Stirlingu (Británie) – časovka:

Ženy – elite (36,2 km): 1. Dygertová (USA) 46:59, 2. Brownová (Austr.) -5, 3. Schweinbergerová (Rak.) -1:12, 4. Hendersonová (Brit.) -1:15, 5. Labousová (Fr.) -1:22, 6. Volleringová (Niz.) -1:27.

Ženy do 23 let (36,2 km): 1. Niedermaierová (USA) 49:27, 2. Kerbaolová (Fr.) -8, 3. De Wildeová (Belg.) -39, ...7. Kvasničková -2:50, 11. Burlová (obě ČR) -3:48.

Juniorky (13,4 km): 1. Wilsonová-Haffendenová (Austr.) 19:31, 2. Sharpová (Brit.) -16, 3. Venturelliová (It.) -29, ...27. Douděrová -1:56, 32. Kaňkovská (obě ČR) -2:18.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články