Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Tour de France 2024

Titul mistra a mistryně světa v short tracku berou Koretzky a Richardsová

Mistryní světa v short tracku se stala britská bikerka Evie Richardsová, která ve finiši přespurtovala Pauline Ferrandovou Prevotovou. Mužský závod ovládl francouzský jezdec Victor Koretzky. V závodě cross country obsadil mezi juniory sedmé místo David Friedel, zvítězil Dán Albert Philipsen. Mezi juniorkami se stala mistryní světa slovenská bikerka Viktoria Chladoňová. 

Victor Koretzky
zdroj: Reuters

Short track mužů se jel bez české účasti. Koretzky, jenž byl loni v britském Tweed Valley těsně druhý a stříbro má také z letošního olympijského závodu v cross country, vyhrál s náskokem tří sekund. Novozélanďan Samuel Gaze, který usiloval o završení zlatého hattricku, skončil dvanáctý.

Dramatický byl i boj o titul v závodě žen. Hvězdná Francouzka Ferrandová-Prévotová, která se na MS loučí s biky a bude se naplno věnovat silnici, jela stejně jako Gaze o třetí zlato v řadě.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Světové tituly ze short tracku berou Koretzky a Richardsová

Olympijská šampionka z Paříže v cross country se pokusila ujet soupeřkám, ale zcela setřást je nedokázala. Ve spurtu ji pak těsně předčila Richardsová. Britka zkompletovala v short tracku medailovou sbírku po stříbru z roku 2021 a loňském bronzu. Třetí v cíli Rissvedsová ztratila na vítězku 18 sekund, Čábelická takřka minutu a půl.

Mužskou třiadvacítku ovládli Američané. Ve stejném čase jako vítězný Amos projel cílem také druhý Bjorn Riley. O kousek za nimi vybojoval bronz Tobias Lillelund z Dánska. Zatloukal ztratil na vítěze 49 sekund, na 16. místě projel cílem Jan Sáska.

"Chtěl jsem být do desítky, ale 12. místo je také dobré. Byl to extrémně rychlý a prašný závod. Poslední tři kola jsem měl nějaký pomalý defekt. Možná proto jsem to do té desítky nedal, ale i tak jsem spokojený," uvedl Zatloukal.

Mezi ženami do 23 let se na pódiu sešla obě kanadská dvojčata – vedle vítězné Isabelly Holmgrenové si vyjela bronz její sestra Ava. Vklínit se mezi ně dokázala Britka Ella MacLeanová-Howellová. Spěšná ztratila na vítězku 48 sekund.

Osmnáctiletý Friedel zůstal zhruba minutu a čtvrt za stupni vítězů. Na vítězného Philipsena sice ztratil přes tři minuty, Dán však zvítězil zcela suverénně s dvouminutovým náskokem před Španělem Hugem Francem a krajanem Nikolajem Hougsem, který vyhrál v květnu evropský šampionát.

"Kdyby mi někdo před závodem řekl, že budu sedmý, tak bych nevěřil. Popravdě jsem měl týden před závodem trošku rýmu, ale myslím si, že jsem se z toho dobře dostal. Na start jsem šel s čistou hlavou a mohl jsem jen překvapit. Byl to navíc v podstatě můj poslední závod v juniorech, takže jsem si řekl, že do toho dám vše," řekl Friedel serveru mtbs.cz.

Chladoňová ovládla závod juniorek o 36 sekund před Kanaďankou Rafaelle Carrierovou. Třetí byla Slovenka Maruša Šerkeziová. Nejlepší z Češek Amálie Gottwaldová obsadila 23. příčku s takřka šestiminutovou ztrátou na vítězku.

Výsledky mistrovství světa na horských kolech

Short track:

Muži elite (10 km): 1. Koretzky (Fr.) 21:49, 2. Aldridge (Brit.), 3. Hatherly (JAR) oba -3.

Ženy elite (8 km): 1. Richardsová (Brit.) 19:46, 2. Ferrandová-Prévotová (Fr.) -1, 3. Rissvedsová (Švéd.) -18, ...17. Čábelická (ČR) -1:26.

Muži do 23 let (10 km): 1. Amos 22:02, 2. Riley (oba USA) stejný čas, 3. Lillelund (Dán.) -4, ...12. Zatloukal -49, 16. Sáska -1:04, 29. Černý -1 kolo, 33. Novotný -2 kola, 39. Hojka (všichni ČR) -3 kola.

Ženy do 23 let (8 km): 1. I. Holmgrenová (Kan.) 20:31, 2. MacLeanová-Howellová (Brit.) -22, 3. A. Holmgrenová (Kan.) -26, ...10. Spěšná (ČR) -48

Cross country:

Junioři (20 km): 1. Philipsen (Dán.) 1:01:59, 2. Franco (Šp.) -1:55, 3. Hougs (Dán.) -1:56, ...7. Friedel -3:13, 49. Vašut -9:41, 57. Bažant (všichni ČR) -12:02.

Juniorky (16 km): 1. Chladoňová (SR) 1:01:24, 2. Carrierová (Kan.) -36, 3. Šerkeziová (Slovin.) -1:31, ...23. Gottwaldová -5:54, 31. Viková -7:36, 41. Dušková (všechny ČR) -10:41.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články