Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Speedway GP 2024

Teuns po Valonském šípu přidal další vítězství i na Romandii

Vyhrál Valonský šíp a svou formu si přenesl i do etapových závodů. Dylan Teuns triumfoval v první etapě závodu Kolem Romandie, když na posledních metrech sebral vítězství Rohanu Dennisovi. Právě ten je ale novým lídrem švýcarského závodu, neboť naděje dosavadního lídra Ethana Haytera skončily v hromadném pádu.

Je nám líto, video expirovalo.
Teuns vyhrál úvodní etapu Kolem Romandie

Jediný den vydržel ve vedení závodu Kolem Romandie třiadvacetiletý Brit Ethan Hayter. Vítězi úvodního prologu se stala osudným hromadná kolize patnáct kilometrů před cílem, v níž šli k zemi také třeba Ion Izagirre či Kolumbijci Rigoberto Urán se Sergiem Higuitou. Bylo to ve chvíli, kdy na čele jeli vysoké tempo jezdci z týmu Ineos Grenadiers. 

Hayter se jen velmi ztěžka zvedal, zatímco týmový lídr Geraint Thomas si dělal ambice na posun do čela. Kopcovitá krajina je pro cyklistickou typická a nejinak tomu bylo v závěru s opakovanými výstupy na kopce v okolí města Romont, kde v roce 2019 triumfoval David Gaudu. Francouz letos ve startovce nechybí, na rozdíl od něj však jede tehdy čtvrtý Mike Woods.

A právě on patřil k favoritům na etapové vítězství, byť s takovými ambicemi rozhodně nebyl jediný. Pět kilometrů před cílovou čarou dokonce zkusil svým nástupem ostatní zaskočit Rémi Cavagna, ale úspěšný nebyl a šlo se do finále. Pod bariérou jednoho zbývajícího kilometru detonoval startovní pole Rohan Dennis, který si vytvořil zdánlivě neotřesitelný náskok.

To by se však za ním nesměl pustit Dylan Teuns, který před týdnem vyhrál slavný Valonský šíp. Zatímco Dennisovi na posledních 200 metrech začaly docházet síly, Teuns vytrval a skutečně na posledních metrech sebral australskému soupeři vítězství. Belgičan z týmu Bahrajn-Victorious slaví etapový triumf, ovšem ani Dennis nemusí tolik smutnit. Jelikož byl druhý už v úvodním prologu, přebírá vedení v závodě od nešťastného Haytera.

Cyklistický etapový závod Kolem Romandie (WorldTour) - 1. etapa (178 km):

1. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious) 4:23:58, 2. Dennis (Austr./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Hirschi (Švýc./SAE Team Emirates), 4. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe), 5. Hermans (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -2, 6. O'Connor (Austr./AG2R-Citroën) -4, ...122. Černý (Quick Step-Alpha Vinyl) -10:37.

Průběžné pořadí: 1. Dennis 4:29:48 2. Grossschartner (Rak./Bora-hansgrohe), 3. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) oba -16, 4. Teuns -18, 5. Schmid (Švýc./Quick Step-Alpha Vinyl), 6. Ayuso (Šp./SAE Team Emirates) oba -20, ...113. Černý -11:01.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články