Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Štybar svou kariéru na "99 procent" uzavře na MS v Táboře

Táborské MS v cyklokrosu bude na "99 procent" posledním závodem Zdeňka Štybara. Trojnásobný mistr světa v terénní disciplíně se na podzim nedohodl na prodloužení smlouvy s týmem Jayco-AIUla, v posledních týdnech zvažoval pokračování v dresu domácí stáje ATT Investments. 

Brzy osmatřicetiletý Štybar chtěl mít o budoucnosti jasno do konce listopadu. Definitivní rozhodnutí ale nakonec ještě posunul. V případě, že opravdu skončí, plánuje ale i tak startovat v jiných cyklistických disciplínách – především na horských kolech. Ve hře je účast v populárním závodě horských kol Cape Epic v JAR.

"Chci to nechat otevřené, protože tam ještě jedna dvě možnosti jsou, které stále řeším. Proto si tam nechávám to jedno procento k dobru. Na 99 procent to však v Táboře bude můj poslední závod kariéry. Jsem už na to takhle vnitřně připravený a mám nastavenou hlavu tak, že Tábor bude mým posledním závodem kariéry," řekl Štybar, který v Táboře vyhrál v roce 2010.

O MS v Táboře:

"Kruh by se tím krásně uzavřel a myslím, že si nelze vybrat lepší moment, jak se jinak rozloučit s kariérou než právě tam, kde ta kariéra naplno začala. Na rozlučku by to bylo ideální."

"Je to už jako triumf z muzea," usmál se Štybar při vzpomínce na tehdejší šampionát. "V prvním kole jsem píchnul, musel jsem dojíždět ztrátu... V závěru jsem si ale mohl vychutnat atmosféru, měl jsem tam rodinu a spoustu kamarádů," vzpomíná v rozhovoru pro ČT na svůj velký triumf, při kterém porazil celou belgickou špičku včetně Svena Nyse.

A cíl pro Tábor? "V tuto chvíli se špatně odhaduje, ale když si jako základ vezmu výsledky z minulého roku, tak to bylo někde kolem patnáctého místa bez specifické přípravy. Ta úroveň je rok od roku lepší a lepší, nicméně věřím, že s tím specifickým tréninkem bych na tom mohl být lépe i já. Bylo by super zakončit to všechno v první desítce, ale je třeba být také realistou: týden dva před Táborem to bude asi hodně hektické, tím spíš, jestli tam vážně ukončím kariéru. V hlavě a v přípravě ale dělám vše tak, jak kdybych chtěl vyhrát. A žene mě to dál i v tréninku," uvedl Štybar.

Po mistrovství už by se chtěl cyklistikou bavit, ať už půjde o jakékoliv její odvětví. "Nějaké gravelové závody, bikové, maratony a podobně. Ale spíš už jen pro zábavu, protože nevidím smysl v tom se na to připravovat tak, abych trénoval každý den, to bych pak mohl jít ještě do jiného týmu na silnici," podotkl Štybar.

Lákal by ho Cape Epic, maratonský etapový závod dvojic na horských kolech. "Řešíme to a dá se říct, že nabídku už mám. Je to zhruba měsíc po závodech v Táboře, ale myslím, že rozhodnutí padne asi na poslední chvíli. Řekněme, že do poloviny prosince bych měl mít jasno, jakou budu mít práci a jaký budu mít přesně závodní program. Od toho se pak odpíchnu," dodal Štybar.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články