Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Kvalifikace na EURO mužů U21 2025

Startuje MS dráhařů, do akce jde Ševčíková i sprinterský tým

Další z cyklistických vrcholů sezony je tady. V dánském Ballerupu začíná mistrovství světa na dráze. České barvy hájí dvanáctka závodníků. Jsou mezi nimi i olympionici Jan Voneš s Denisem Rugovacem, kteří v Paříži obsadili sedmé místo v madisonu. Ve výpravě nechybí ani zkušená Jarmila Machačová, držitelka světového zlata a stříbra z bodovacího závodu. Přímé přenosy nabízí ČT sport a ČT sport Plus.

zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Z českého pohledu začíná světový šampionát zajímavě, neboť v akci jsou sprinterské trio Martin Čechman, Dominik Topinka a Matěj Bohuslávek a Petra Ševčíková ve scratchi. "Jezdí stabilně do desítky, a když se dostane na dobrou pozici, klidně se může přiblížit i k medaili. Oproti ostatním má obrovskou výhodu ve vyrovnané výkonnosti," prohlásil reprezentační trenér Milan Kadlec.

Reprezentační kouč Petr českému týmu věří. "Na závodech Světového poháru jsme byli nejhůře osmí a moc rádi bychom do té osmičky nakoukli i na mistrovství světa. Podřídili jsme tomu větší část přípravy. V září jsme strávili dva a půl týdne na velodromu v dánském Odense, pak jsme se vrátili na skok do Brna a úplný závěr přípravy proběhl ve Švýcarsku," uvedl Klimeš.

Přímé přenosy v plné šíři na ČT sport Plus

Středa od 18:30

Čtvrtek od 18:30

Pátek od 18:30

Sobota od 18:30

Neděle od 13:30

V individuálních disciplínách považuje za úspěch umístění v první patnáctce. "Konkurence je obrovská a medaile visí vždy hodně vysoko. Ale třeba Čechman skončil v keirinu letos čtvrtý na Světovém poháru v Hongkongu, kde ukázal, že se dokáže dostat hodně vysoko, takže ambice určitě máme," dodal Klimeš.

"Bude hodně záležet, jak se na každém projeví letošní extrémně dlouhá olympijská sezona, protože od lednového mistrovství Evropy závodíme prakticky se stejnými lidmi. A z vlastní zkušenosti vím, že je moc těžké takhle dlouhou sezonu na nějaké úrovni zvládnout," doplnil Kadlec.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jan Voneš a Denis Rugovac před MS v dráhové cyklistice

Sil kvapem ubývá

Příslušnost k širší světové špičce chtějí Voneš s Rugovacem potvrdit i na severu Evropy. "Je to výzva, až z toho mám trochu strach. Za umístění v desítce budeme rádi," řekl Voneš. "Sil už před koncem sezony moc nezbývá. Snažíme se to ještě v trénincích dotlačit, ale bylo to letos opravdu dlouhé," připomněl Rugovac náročnost olympijské sezony.

Voneš byl vedle madisonu při premiéře pod pěti kruhy také dvanáctý v omniu. "Honza jde v omniu pořád nahoru a jeho výsledek na olympiádě dává příslib, že by na mistrovství světa mohl atakovat první desítku. V madisonu zvládli kluci olympiádu velmi dobře a nevidím důvod, aby na mistrovství světa jeli hůř," uvedl Kadlec.

Nominace českých dráhařů na MS v Ballerupu:

Muži: Jan Voneš (madison, omnium), Adam Křenek (bodovací závod, vylučovací závod), Denis Rugovac (madison), Matyáš Koblížek (scratch), Martin Čechman (sprint, keirin, týmový sprint), Dominik Topinka (týmový sprint, 1 km s pevným startem), Jakub Malášek (1 km s pevným startem), Matěj Bohuslávek (týmový sprint).

Ženy: Petra Ševčíková (omnium, madison, scratch), Gabriela Bártová (vylučovací závod, madison), Jarmila Machačová (bodovací závod), Veronika Jaborníková (sprint, keirin).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články