Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Liga národů UEFA 2024/2025

Sil už před koncem sezony moc nezbývá, za desítku budeme rádi, shodují se dráhaři Rugovac s Vonešem

Už ve středu v dánském Ballerupu startuje mistrovství světa v dráhové cyklistice. Na šampionátu nebudou chybět ani čeští dráhaři včetně olympioniků Denise Rugovace a Jana Voneše, kteří se pokusí navázat na sedmé místo z olympijského madisonu. Voneš se navíc představí také v dráhařském víceboji – omniu. Přímé přenosy z MS sledujte od středy do neděle na programech ČT sport a ČT sport plus.

Jan Voneš a Denis Rugovac
zdroj: Reuters autor: Agustin Marcarian

"Sil už před koncem sezony moc nezbývá. Snažíme se to ještě v trénincích dotlačit, ale bylo to letos opravdu dlouhé," přiznává Rugovac těsně před začátkem mistrovství světa.

Pro dráhaře začala olympijská sezona už lednovým evropským šampionátem v nizozemském Apeldoornu. "Je to extrém," souhlasí Voneš.

Najít energii a trochu i motivaci pro třetí vrchol sezony není pro oba reprezentanty snadné. "Měli jsme krátké volno po posledním Světovém poháru a pak i po olympiádě. Mysleli jsme si ale, že návrat bude jednodušší," doplňuje Rugovac.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Jan Voneš a Denis Rugovac před MS v dráhové cyklistice

Sedmá příčka v olympijském závodě dvojic zároveň na oba vytváří tlak, aby svůj úspěch zkusili zopakovat. "Je to výzva, až z toho mám trochu strach. Za umístění v desítce budeme rádi," přiznává Voneš.

Oba vedle madisonu jezdí i individuální disciplíny, závod dvojic je pro ně ale speciální. "Když závodíte sám a nejde to, tak máte někdy chuť se na to vykašlat. Tady vás ale žene to, že to nechcete zkazit tomu druhému," shodují se.

"Nejhorší jsou velké akce jako mistrovství světa, kdy v individuálních závodech je jezdec vždycky sám a připravuje se sám. Zatímco my fungujeme spolu, tlačíme na sebe a posouváme se v tréninku a celkově je to víc motivační," myslí si Rugovac.

Pro diváka je madison poměrně atraktivní, i když někdy trochu nepřehledný závod. "Během závodu už nemáte moc čas přemýšlet, jedete spíš instinktivně. Většinou má lepší přehled ten druhý, který může po předávce zareagovat na vývoj jízdy," vysvětluje Voneš.

"Na druhou stranu seshora zas nepoznáte, jestli peloton zrychlil o pět kilometrů, takže to si musíte předat," dodává k důležitosti komunikace během závodu Rugovac.

Speciální taktický plán na mistrovství světa nemají. "Moc nevíme, co od sebe výkonnostně čekat, řekneme si to asi až na místě. Nejspíš pojedeme to, co na olympiádě, tedy v první půlce spíš vyčkávat a potom útočit," prozrazuje Voneš.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články