Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sprinteři na evropskou špičku nestačili. V Berlíně ale zajeli český rekord

Soutěže na evropském šampionátu se naplno rozeběhly, čeští dráhaři ale v Berlíně zatím nezáří. Do bojů o medaile nezasáhli sprinteři, těšit je ale může jejich čas – 43,498 je novým českým rekordem. Ve scratchi se nevedlo Jiřímu Hochmannovi, v eliminátoru se neprosadila ani Lucie Hochmann, která skončila za první desítkou. Hned tři tituly získala Francie.

Pád německých dráhařek na ME
zdroj: ČTK/AP autor: Jens Buettner

V prvním finálovém dni se na berlínském velodromu představili čeští sprinteři, kteří ale na 250 metrů dlouhém oválu nestačili na ruskou trojici. Česká sestava Pavel Kelemen, Tomáš Bábek a David Sojka zaostala za ruskými soupeři, za něž finišoval zlatý z letošního MS v Hongkongu Denis Dmitrijev, o 175 tisícin. O zlato bojovali v závěrečném duelu Quentin Lafargue s Joachimem Eilersem – a Francouz nakonec domácí fanoušky zarmoutil.

Češi nakonec skončili pátí, jejich čas (43,498) je novým národním rekordem. "To je nad moje představy, kluci měli dobré nohy. Je to samozřejmě technická disciplína, kterou nemáme tolik vyzkoušenou na dřevěné dráze. Ve druhém kole nám chyběly na nejlepší tým zhruba tři desetiny sekundy, což je super výsledek. Po letech jsme se opět dostali do kontaktu s nejlepšími," uvedl trenér českých sprinterů Petr Klimeš.

Přitom ve druhé jízdě Kelemen po výjezdu ze startovního bloku upadl a jízda se opakovala. "Soustředil jsem se na to, aby mě to nevykolejilo. Takže jsem měl rezervu při prvním šlápnutí. Myslím, že jsme nakonec všichni spokojeni s výsledkem. Přitom jsme se nesoustředili na týmový sprint. Což je příslibem před dalšími závody," sdělil Kelemen.

Do takticky náročného eliminátoru zasáhla Lucie Hochmann. Česká dráhařka se dlouho vyhýbala vyřazení a držela se na dobrých pozicích, ale červené signalizační světlo se nakonec rozsvítilo i na jejích řídítkách. Hochmann celkově obsadila jedenáctou příčku. V souboji o zlato vyzvaly Ruska Augustinasová a Italka Confalonierová obhájkyni zlata Kirsten Wildovou. Zkušená Nizozemka ale předvedla v plné kráse svou sílu a s přehledem získala další titul.

V mužském scratchi se pokoušel zabodovat Jiří Hochmann, který ovšem odjel v pelotonu poměrně anonymní závod. Několik závodníků úspěšně vsadilo na okruh, v cíli se ale radoval pouze jeden – jednadvacetiletý francouzský dráhař Adrien Garel vystřelil v závěru z hlavní skupiny a získal v Berlíně zlatou medaili. Na pódium závodníka nově vznikající silniční stáje Vital Concept doprovodili stříbrný Krisztian Lovassy a bronzový Roman Gladyš.

Zlaté medailistky v závodě týmových stíhaček
zdroj: Eurosport

Tituly ze stíhaček patří Italkám a Francouzům

O medaile se závodilo také ve stíhačkách. V ženském finále proti sobě nastoupily čtveřice Velké Británie a Itálie. Modré barvy si držely náskok od počátečních metrů a postupně svou převahu zvyšovaly, navíc Britky už v polovině závodu přišly o jednu ze svých závodnic a prohloubily tak své problémy. V cíli Italky po perfektní jízdě (4:17,853) porazily své soupeřky o více než tři vteřiny. Bronz slaví polské dráhařky, které porazily francouzské kvarteto.

Mezi muži soupeřili o zlato Italové s Francouzi a obě sestavy jely odpočátku velmi vyrovnaně. Francouzská čtveřice si poté postupně vybudovala náskok a po dvou kilometrech vedla už o osm desetin, ale Italové se v závěru začali blížit. Nakonec rozhodlo 206 tisícin ve prospěch francouzských závodníků, kteří tak podobně jako jejich krajan Garel vystoupali na nejvyšší stupínek. Bronz získali po suverénním výkonu Rusové, kteří o vteřinu porazili domácí Němce.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Berlíně:

Scratch: 1. Garel (Fr.), 2. Lovassy (Maď.), Gladyš (Ukr.), ...23. Hochmann.

Stíhací závod družstev - finále: Francie (Pijourlet, Ermenault, Maitre, Thomas) 3:55,780 - Itálie 3:55,986, o 3. místo: Rusko 3:58,435 - Německo 3:58,435.

Týmový sprint - finále: Francie (Edelin, Vigier, Lafargue) 43,254 - Německo 43,337, o 3. místo: Nizozemsko 43,405 - Rusko 43,601, 5. ČR (Kelemen, Bábek, Sojka) 43,498.

Ženy:

Vyřazovací závod: 1. Wildová (Niz.), 2. Augustinasová (Rus.), 3. Confalonieriová (It.), ...11. Hochmannová.

Stíhací závod družstev - finále: Itálie (Balsamová, Guderzová, Paternosterová, Valsecchiová) 4:17,853 - Británie 4:21,164, o 3. místo: Polsko 4:24,705 - Francie 4:26,116.

Týmový sprint - finále: Rusko (Vojnovová, Šmelevová) 32,560 - Německo 32,807, o 3. místo: Nizozemsko 33,180 - Francie 33,700.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články