Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Soupeři jej testují, ale Pogačar v Emirátech zvládá vše na jedničku. Na rozdíl od Chrise Frooma

Tadej Pogačar si na sebe v loňské sezoně vítězstvím na Tour de France ušil velký bič. Dokáže na svůj obrovský úspěch výsledkově navázat? Na startu sezony 2021 to vypadá, že dvaadvacetiletý Slovinec má výtečnou formu. Průběžné vedení na závodě Kolem SAE podpořil vítězstvím v první horské etapě se závěrečným vrcholem Jebel Hafeet. Zdaleka ne tak dobře se daří Chrisi Froomovi, který debutuje v dresu týmu Israel Start-Up Nation.

Je nám líto, video expirovalo.
Pogačar po horském dojezdu navýšil v SAE vedení

Pro Pogačarův tým UAE Team Emirates jde o velice důležitý závod, vždyť peníze pro provoz sestavy kolem vítěze žlutého dresu proudí právě odsud. Proto také v Emirátech startuje hvězdami našlapaný tým s domestiky jako Rafal Majka či Davide Formolo. Jejich práci navíc zatím dokázal výtečně zúročit právě Pogačar.

Slovinský cyklista se v první etapě vyhnul potížím v bočním větru, který stál naděje na vítězství třeba Vincenza Nibaliho či další velká jména. V časovce se poté bezmála vyrovnal profesionálům. A v úterní třetí etapě si připsal první letošní vítězství v desetikilometrovém stoupání Jebel Hafeet, když odolal opakovaným útokům Adama Yatese.

Britský cyklista se několikrát pokusil lídrovi závodu nastoupit, ovšem neúspěšně. Právě Yates ale ještě bude největším Pogačarovým soupeřem: v průběžném pořadí na něj před zbývajícími čtyřmi etapami, z nichž jen jediná bude mít horský finiš, ztrácí 43 vteřin. O dalších dvacet sekund zpátky je překvapení loňského Giro d'Italia, Portugalec Joao Almeida. Pětadvacátý dojel v etapě Jan Hirt, průběžně mu patří 33. pozice.

Chris Froome
zdroj: ČTK/AP autor: Fabio Ferrari

Froome je bez bolestí, v Emirátech hlavně sbírá kilometry

V Emirátech je také Chris Froome, který stejně jako většina favoritů nezvládl větrem zásadně ovlivněnou první etapu. O úspěch v celkovém pořadí tak pětatřicetiletému Britovi dávno nejde, snaží se hlavně nasbírat ostré kilometry v nohách pro nadcházející vrcholy sezony. Froome se navzdory nepřesvědčivým výsledkům nevzdává a cílí na pátý triumf na Tour. 

Tím by se vyrovnal slavným legendám: Anquetilovi, Merckxovi, Hinaultovi a Indurainovi. "Bude to obrovská výzva. Není nic, co by mě drželo zpátky, dám do toho ze sebe úplně to nejlepší. Má mysl se nade vše kolem povznesla a je připravená, takže jen věřím, že tělo ji bude následovat," říkal Froome v aktuálním rozhovoru pro Guardian.

Výzvou je pro něj také nové prostředí, vždyť po jedenácti letech opustil barvy Ineosu (dříve Sky). V nové stáji Israel Start-Up Nation má prominentní postavení, zároveň ale také panují velká očekávání. V Emirátech to zatím na snový "podzim kariéry" nevypadalo, i když pozitivum se přece jen našlo.

"Absolutně nic mě nebolí," ujistil totiž Froome fanoušky. "Cítím určité nepohodlí, když spím na své pravé straně, trochu mě pálí místo, kde do mého těla dávali výztuhu, ale na kole mě nic z toho absolutně neomezuje," dodal Froome. Ve výstupu na Jebel Hafeet nicméně z hlavní skupiny odpadli spolu například s Alejandrem Valverdem už sedm kilometrů pod vrcholem. Nakonec Brit ztratil pět minut.

Cyklistický závod Kolem SAE (WorldTour) - 3. etapa (166 km):

1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 3:58:27, 2. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) stejný čas, 3. Higuita (Kol./EF Education-Nippo), 4. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe), 5. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal), 6. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) všichni -48, ...25. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) -2:11.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar 7:58:30, 2. A. Yates -43, 3. Almeida -1:03, 4. Harper (Austr./Jumbo-Visma) -1:43, 5. Powless (USA/EF Education-Nippo) -1:45, 6. Jensen (Dán./Trek-Segafredo) -2:36, ...33. Hirt -12:37.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články