Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Simon Yates na Tour pomáhá bratrovi, do Bagneres de Bigorre se ale přiřítil pro etapu

Simon Yates se dočkal a v cíli 12. etapy v pyrenejském Bagneres de Bigorre zkompletoval svou sbírku vítězství na Grand Tour. Ve finiši porazil šestadvacetiletý britský jezdec Pella Bilbaa a Gregora Mühlbergera. Ve žlutém dresu pokračuje Julian Alaphilippe, Romanu Kreuzigerovi patří sedmnáctá příčka pořadí.

Simon Yates
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

O vítězi se rozhodovalo z trojčlenné skupinky, která se oddělila od hlavního úniku dne. Byly v ní dvě hvězdy (Simon Yates a Pello Bilbao) a jeden závodník, který na velký výsledek zatím čeká (Gregor Mühlberger). Yates vyrazil jako první a navzdory běžným sprinterským konvencím se mu to vyplatilo. Bilbao ani Mühlberger už se před něj nedostali.

"Šetřil jsem dlouho energii a nyní přišla moje první šance. Chopil jsem se jí oběma rukama (úsměv). Nevěděl jsem, jak jsou mí soupeři rychlí, ale z auta mi řekli, že je potřeba být první v závěrečné zatáčce. Takže jsem to tak udělal. Teď jsem na sebe hodně hrdý," líčil v cíli Simon Yates. "Náš tým tady prožívá skvělou Tour a snad to tak bude pokračovat," dodal.

V pelotonu se ani na jednom z kopců nezávodilo a Julian Alaphilippe si díky tomu prodloužil pobyt ve žlutém dresu. Jeho náskok nadále činí minutu a dvanáct sekund na Gerainta Thomase, o další čtyři vteřiny zpět se drží dvaadvacetiletý Egan Bernal. Následují Steven Kruijswijk (+1:27) a Emanuel Buchmann (+1:45). Roman Kreuziger je sedmnáctý (+3:28).

Jak etapa probíhala?

Ve dvanácté etapě jsme sledovali vůbec nejlítější bitvu o místa v úniku. Peloton nechtěl nikoho dopředu pustit tak dlouho, až se utrhla skupina rovných čtyř desítek cyklistů. Byla to taková síla, že hlavnímu poli brzy došlo, že tohle se už zpátky nesjede: vždyť vepředu byl Simon Yates, Pello Bilbao, Tim Wellens a další velké hvězdy.

Šlo o náročnou etapu, jednu z nejtěžších dosud. Po překonání Peyresourdu se šlo na prudší Hourquette d'Ancizan, kde začaly mnohým docházet síly. Nejlépe na tom byl podle očekávání Yates, s nímž se dokázal udržet pouze Bilbao – a to bylo překvapivé – i rakouský univerzál Gregor Mühlberger. Společně se pustili do sešupu do lázeňského Bagneres de Bigorre.

Skupinka spolupracovala a společně sjela až do cílového městečka. V něm jako první sprint otevřel Yates, za kterým se oba sokové hned pustili. Jenže rychlost na to, aby šestadvacetiletého Brita ještě předstihli, už v sobě nenašli. Yates zkompletoval v takto útlém věku svou skvělou sbírku: vyhrál už na Giru, Tour i Vueltě.

Hvězdy v pelotonu si vybraly volný den (přijely až po devíti minutách), tedy přesněji – na otevřený střet si budeme muset počkat minimálně do čtrnácté etapy, jejíž vrchol přijde na slavném Tourmaletu. Ještě předtím se ale závodníci budou muset popasovat s náročnou sedmadvacetikilometrovou časovkou v okolí tradiční pyrenejské zastávky závodu, města Pau.

Cyklistický závod Tour de France - 12. etapa (Toulouse - Bagneres-de-Bigorre, 209,5 km):

1. S. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) 4:57:53, 2. Bilbao (Šp./Astana), 3. Mühlberger (Rak./Bora-hansgrohe) oba stejný čas, 4. Benoot (Belg./Lotto-Soudal), 5. Felline (It./Trek-Segafredo), 6. Trentin (It./Mitchelton-Scott), 7. Naesen (Belg./AG2R La Mondiale), 8. Costa (Portug./SAE Team Emirates), 9. Clarke (Austr./EF Education First), 10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni -1:28, ...54. Kreuziger (Dimension Data) -9:35.

Průběžné pořadí: 1. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step) 52:26:09, 2. Thomas (Brit./Ineos) -1:12, 3. Bernal (Kol./Ineos) -1:16, 4. Kruijswijk (Niz./Jumbo-Visma) -1:27, 5. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -1:45, 6. Mas (Šp./Deceuninck-Quick Step) -1:46, 7. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) -1:47, 8. N. Quintana (Kol./Movistar) -2:04, 9. Martin (Ir./SAE Team Emirates) -2:09, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -2:33, ...17. Kreuziger -3:28.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články