Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Sagan se dočkal. Po skvělé jízdě vyhrál z úniku svou první etapu Gira

Peter Sagan si otevřel účet na Giru d'Italia. Desátou etapu závodu, před níž kvůli koronaviru odstoupily dva týmy, vyhrál po vynikajícím výkonu z úniku. V Tortoretu propukly slovenské oslavy, zatímco lídr závodu Joao Almeida i pod tlakem udržel růžový dres.

Peter Sagan
zdroj: ČTK/AP autor: Marco Alpozzi

Pro Petera Sagana jde o první start na italském Giru d'Italia, na vítězství potřeboval deset etap. Během propršeného dne musel z úniku odrážet stíhací jízdu konkurenta Arnauda Démara i závěrečný nápor favoritů. Do cíle v Tortoretu ale dojel osamocen, dvacet vteřin před nejbližším pronásledovatelem Brandonem McNultym.

"Mám velikou radost. Konečně! Snažil jsem se o to od té doby, kdy jsme restartovali sezonu, Strade Bianche, San Remo, Tour de France. Mnohokrát jsem byl na stupních vítězů nebo v první pětce, ale poslední výhru jsem slavil minulý rok na Tour de France – to už je doba," uvedl Sagan.

Útok na vítězství v sólovém úniku neplánoval. "Po těch druhých, třetích, čtvrtých místech jsem tomu nechal volný průběh a přestal na to tlačit – a konečně přišla výhra. Mám z toho ohromnou radost. Konečně jsem vyhrál po svém. Tvořil jsem závod, předvedl show a bral vítězství," dodal.

Je nám líto, video expirovalo.
Sagan se při premiéře na Giru dočkal po více než roce vítězství

Ve vedení závodu zůstává Joao Almeida, který v závěru musel reagovat na útok průběžně třetího Pella Bilbaa. Situaci ale ustál a nakonec si v cíli dojel pro třetí místo a čtyři bonusové vteřiny. Giro tak vede o 34 vteřin před druhým Wilcem Keldermanem. Naopak ztrátu více než minuty nabral kvůli defektu Jakob Fuglsang.

Ještě před startem etapy přišly výsledky testů na koronavirus, které závod nakonec ochudily o čtrnáct jmen, přestože pozitivní jezdci z pelotonu byli jen dva - Steven Kruijswijk a Michael Matthews. Ze závodu však odstoupil celý Kruijswijkův tým Jumbo-Visma i sestava Mitchelton-Scott, za niž jezdil už dříve pozitivně testovaný Simon Yates a kde se objevily čtyři nálezy v realizačním týmu.

Sport
zdroj: ČT4

Jak etapa probíhala?

S vědomím, že budoucnost celého Gira je o poznání méně jistá než o den dříve, se začalo závodit. Peter Sagan šel do úniku s cílem získat co nejvíce bodů do soutěže, což se nelíbilo lídrovi klasifikace Arnaudu Démarovi. Celý francouzský tým Groupama-FDJ se pokoušel Sagana a jeho kolegy z úniku stáhnout, svou snahu ale nakonec vzdal.

Zrychlení pelotonu při nájezdu do ostrých apeninských výstupů v závěru desátého dne většinu úniku zničilo, zbyl pouze Sagan. Za ním se ale závodilo a soupeři se blížili. Odvážně s více než dvaceti kilometry do cílového Tortoreta nastoupil Pello Bilbao, třetí muž pořadí, který dostal ostatní favority a především lídra pořadí Joaa Almeidu pod tlak. Virtuálně byl na dosah růžového dresu.

Jenže jeho útok ovoce nepřinesl. Sagana nedojel a naopak sám podlehl náporu dalších favoritů, mezi nimiž vinou defektu scházel pouze Jakob Fuglsang. Se zbývajícími pěti kilometry měl vedoucí Sagan náskok 25 vteřin, což mu v deštivém počasí a na zmoklé vozovce pohodlně stačilo. Připsal si své první italské vítězství kariéry.

Výsledky 10. etapy (Lanciano - Tortoreto, 177 km):

1. Sagan (SR/Bora-hansgrohe) 4:01:56, 2. McNulty (USA/SAE Team Emirates) -19, 3. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step), 4. Swift (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Hindley (Austr./Sunweb), 6. Majka (Pol./Bora-hansgrohe), 7. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe), 8. Kelderman (Niz./Sunweb), 9. Pozzovivo (It./NTT), 10. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) všichni -23, ...142. Černý (ČR/CCC) -21:52.

Průběžné pořadí: 1. Almeida 39:38:05, 2. Kelderman -34, 3. Bilbao -43, 4. Pozzovivo -57, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -1:01, 6. Konrad -1:15, 7. Hindley -1:19, 8. Majka -1:21, 9. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -1:36, 10. Pernsteiner (Rak./Bahrajn-McLaren) -1:52, ...105. Černý -1:33:22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články