Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Sáblíková pojede do Ria. V časovce skončila dvanáctá

Richmond (USA) - Martina Sáblíková se probojovala i na letní olympijské hry. Česká rychlobruslařka a cyklistka skončila v časovce na mistrovství světa na dvanáctém místě a díky redukovanému pořadí si tak zajistila místo v Riu de Janeiro. Trojnásobná olympijská vítězka skončila minutu a 22 vteřin za vítěznou Novozélanďankou Lindou Villumsenovou.

Martina Sáblíková na cyklistické časovce
zdroj: ISIFA

Osmadvacetiletou Sáblíkovou závod o vytoužené místo v Riu podle výrazu její tváře ve finiši hodně bolel. Do cíle třicetikilometrové trati dorazila na průběžné čtvrté příčce jen dvě a půl vteřiny za třetí Němkou Trixi Worrackovou a musela napjatě čekat, jak si povedou další její soupeřky na trati. 

Přestože se před ni nečekaně dostala Taťjana Antošinová, na niž měla trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení ještě na posledním mezičasu devět vteřin k dobru, manko pouhých 58 setin sekundy na Rusku nakonec nemuselo Sáblíkovou mrzet.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka skončila sice shodně jako před rokem ve španělské Ponferradě dvanáctá, v pořadí před ní ale nakonec byly shodně dvě Němky, Američanky i Nizozemky. Každá země si však mohla zajistit jen jediné místo pro klání pod pěti kruhy v Brazílii. 

Je nám líto, video expirovalo.
Sáblíková vybojovala na MS v časovce místo v Riu

"Jsem strašně šťastná, že to vyšlo, ale byly to šílené nervy. Jsem plná emocí a mám obrovskou radost. I kvůli všem lidem, kteří mi fandili. Měla jsem hrozný strach, že to nedopadne. Když mě předjela ta Ruska o pár setin, říkala jsem si, že jestli tímhle přijdu o olympiádu, tak se snad zblázním. Naštěstí to bylo drama se šťastným koncem," uvedla Sáblíková.

"Byla to možná nejtěžší časovka, jakou jsem v životě jela. Hlavně kvůli silnému větru, který se pořád točil. Vím, že jsem měla rezervy v zatáčkách, ale nejdůležitější je, že se podařilo vybojovat Rio," dodala Sáblíková, která bude první českou silniční cyklistkou na olympiádě od Lady Kozlíkové v Aténách 2004.

Zároveň by se příští rok měla stát třetí Češkou, která bude reprezentovat na zimní i letní olympiádě. Jejími předchůdkyněmi byly Kateřina Neumannová a Kateřina Nash, jež se jako běžkyně na lyžích dokázaly probojovat na sportovní svátek planety i na horském kole.

Mimořádně vyrovnaný závod se stal nakonec kořistí Villumsenové, která od roku 2009 chyběla na stupních vítězů pouze loni v Ponferradě. Po dvou stříbrech a třech bronzech se nakonec dočkala i zlata z časovky. Jen o dvě a půl vteřiny za ní dojela Nizozemka Anna van der Breggenová, pět a čtvrt sekundy na vítězku ztratila Němka Lisa Brennauerová.

"Těžko se tomu věří. Ale přijela jsem s velkou motivací. Snažila jsem se nemyslet na to, jaký mám na trati náskok, jen jsem chtěla jet naplno až do konce," uvedla třicetiletá rodačka z dánského Herningu Villumsenová.

Odpoledne absolvovali souboj s chronometrem na stejně dlouhé trati i junioři a Jakub Otruba obsadil 29. místo. Novým mistrem světa se stal Němec Leo Appelt, který vypálil rybník domácím Američanům. Druhý Adrien Costa dojel se ztrátou 17 vteřin druhý, téměř minutové manko měl bronzový Brandon McNulty. Otruba na vítěze ztratil přes tři minuty. 

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Richmondu (USA)

Časovka jednotlivců

Ženy (30 km): 1. Villumsenová (N. Zél.) 40:30, 2. Van der Breggenová (Niz.) -3, 3. Brennauerová (Něm.) -5, 4. Garfootová (Austr.) -9, 5. Armstrongová -21, 6. Stevensová (obě USA) -27, 7. Van Dijková (Niz.) -54, 8. Amjaljusiková (Běl.) -1:06, 9. Duycková (Belg.), 10. Worracková (Něm.) obě -1:19, ...12. Sáblíková (ČR) -1:22.

Junioři (30 km): 1. Appelt (Něm.) 37:45, 2. Costa -17, 3. McNulty (oba USA) -1:00, ...29. Otruba (ČR) -3:05. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články