Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Roglič otočil závod Kolem Baskicka druhým místem v poslední etapě

Primož Roglič objel letos dva etapové závody, v nichž poslední etapy nemohly pro něj dopadnout rozdílněji. Zatímco na Paříž–Nice musela potlučená slovinská hvězda přenechat žlutý dres, v podobné etapě v Baskicku jej vybojovala. Roglič vedl závod už po úvodní časovce, ale trikot přenechal ve čtvrté etapě Američanu Brandonovi McNultymu. V sobotní dynamické etapě po vrchách kolem Eibaru zvládl Roglič konkurenci prchnout s Francouzem Davidem Gauduem, jemuž přenechal výhru v etapě. 

Primož Roglič ve žlutém na závodě Kolem Baskicka
zdroj: ČTK/imagosportfotodienst autor: Sirotti Stefano

Roglič byl před rozhodující etapou průběžně druhý o 23 sekund za Američanem Brandonem McNultym. Už zhruba 70 km před cílem peloton roztrhal ve sjezdu tým Astana a McNulty nabral ztrátu, kterou neměl šanci zlikvidovat, a dojel v poli potažených.

Naopak Roglič zvládl 112 kilometrů přes sedm kategorizovaných stoupání bez zaváhání, v čelní skupině diktoval tempo a při dojezdu do cíle v Arrate si mohl dovolit nechat vyhrát Francouze Gaudua. Skupinu pronásledovatelů i s vítězem Tour de France a McNultyho týmovým kolegou Tadejem Pogačarem dovezl do cíle na třetím místě s odstupem 34 sekund španělský veterán Alejandro Valverde.

Jednatřicetiletý Roglič vyhrál závod s náskokem 52 sekund před kolegou z týmu Jumbo-Visma Jonasem Vingegaardem z Dánska a vynahradil si zklamání z březnového Paříž-Nice, kde naopak triumf v poslední etapě ztratil. Třetí skončil s odstupem 1:07 minuty Pogačar.

Josef Černý, jenž v pátek obsadil po dlouhém úniku druhé místo, závěrečnou etapu nedokončil.

Cyklistický etapový závod Kolem Baskicka (WorldTour) - 6. etapa (111,9 km):

1. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) 3:05:42, 2. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) stejný čas, 3. Valverde (Šp./Movistar), 4. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers), 5. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates), 6. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) všichni -34, ...Černý (ČR/Deceuninck-Quick Step) nedokončil.

Konečné pořadí: 1. Roglič 19:11:36, 2. Vingegaard -52, 3. Pogačar -1:07, 4. A. Yates -1:26, 5. Gaudu -1:27, 6. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -1:28.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články