Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Roglič jako první Slovinec v historii vyhrál Grand Tour

Primož Roglič zažil prima Vueltu. Během španělského třítýdenního závodu neměl výraznější krizi, jedinkrát zaváhal ve větrné etapě, ale v kopcích nebo časovce jasně ukázal, že si do závěrečné části sezony přivezl nejlepší formu. Závěrečnou, spíše exhibiční etapu určenou pro spurtery po večerním Madridu vyhrál nizozemský mistr v barvách veleúspěšného Quick Stepu Fabio Jakobsen.

Trojice nejúspěšnějších si připíjí pivem. Zleva: Valverde, Roglič a Pogačar
zdroj: ČTK/EFE autor: Lizon Javier

Devětadvacetiletý Roglič ze stáje Jumbo-Visma dosáhl na největší úspěch kariéry poté, co už byl letos třetí na Giru d'Italia. Bývalý skokan na lyžích zvítězil po 21 etapách s více než dvouminutovým náskokem před mistrem světa Alejandrem Valverdem ze Španělska. Třetí byl trochu senzačně další Slovinec Tadej Pogačar, jenž byl ve dvaceti letech nejmladším jezdcem závodu.

Roglič i při slavnostním vyhlášení potvrdil, že není mužem mnoha slov. "Děkuji všem, kteří se na tomto velkém výsledku podíleli. Je to skvělé a to, že tu jsou fanoušci ze Slovinska, je ještě lepší. Uvidíme se na dalších závodech," řekl v okamžicích svého životního triumfu.

V dnešní závěrečné etapě se stejně jako na dalších velkých závodech typu Tour de France a Gira na celkového lídra neútočilo. O posledním vítězi se rozhodovalo po 106,6 km v hromadném spurtu, který i díky pomoci Zdeňka Štybara v roli rozjížděče vyhrál nizozemský šampion Jakobsen z týmu Deceuninck-Quick Step.

Je nám líto, video expirovalo.
Roglič v poslední etapě Vuelty slavil s týmem triumf

"Tohle je nejlepší okamžik mé kariéry, zvlášť když je to v dresu nizozemského mistra - skoro nemám slov," uvedl třiadvacetiletý Jakobsen, jenž na své první Grand Tour vyhrál hned dvě etapy.

Roglič se dostal do průběžného vedení po 10. etapě, jíž byla jediná individuální časovka letošní Vuelty. Dosavadního lídra Naira Quintanu v ní porazil o tři minuty a vytvořil si téměř dvouminutový náskok na Valverdeho, který po zbytek závodu bez větších problémů hlídal. Vedle červeného trikotu získal rodák z Trbovlje také zelený trikot pro vítěze bodovací soutěže.

Jediný český účastník Vuelty Štybar cestoval do Španělska s cílem pokusit se o etapové vítězství, na které dosáhl už v roce 2013. Nejblíže mu byl v páteční devatenácté etapě, kdy skončil třetí. Celkově třiatřicetiletý český cyklista obsadil 55. místo.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články