Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Quintana s odvoláním neuspěl a jeho diskvalifikace z letošní Tour platí

Sportovní arbitráž nevyhověla odvolání kolumbijského cyklisty Naira Quintany, který měl na letošní Tour de France dvakrát pozitivní nález látky tramadol. Trest pro Quintanu v podobě diskvalifikace z výsledků v závodě, ve kterém skončil celkově šestý, tak platí. Zároveň se však nejedná o pozitivní dopingový nález a Kolumbijec, který stále nemá angažmá pro příští sezonu, může dále závodit. 

Nairo Quintana
zdroj: Profimedia

CAS se podle svého vyjádření nebude případem zabývat, protože přítomnost léku tramadol ve vzorku dvaatřicetiletého Quintany je dostatečným zdůvodněním trestu, který cyklistovi udělila UCI. Ta cyklistu 17. srpna dodatečně diskvalifikovala z konečného šestého místa na Tour, zákaz činnosti ale nedostal.

Vyhlášený vrchař měl v průběhu závodu dva pozitivní testy na tramadol, jehož užívání je od roku 2019 proti lékařským předpisům UCI, není ale považováno výslovně za doping. Proto bylo podle CAS udělení trestu v kompetenci UCI.

Quintana po této kauze ukončil na začátku října spolupráci se stájí Arkéa-Samsic. S francouzským týmem přitom bývalý vítěz Gira d'Italia i Vuelty v srpnu po Tour prodloužil smlouvu do roku 2025.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články