Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Profipeloton se sdružuje. Nová organizace Velon má zacílit na fanoušky

Paříž – Jedenáct z osmnácti týmů profipelotonu se seskupilo do organizace nazvané Velon. Jejím hlavním cílem je "zajištění lepší ekonomické budoucnosti" cyklistiky. K organizaci se připojila stáj Sky Leopolda Königa i OPQS Zdeňka Štybara a Petra Vakoče.

Cyklistika
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Yuzuru Sunada

Zástupci 11 týmů, kterými jsou mimo jiných Sky, OPQS, Orica-GreenEdge či Tinkoff-Saxo,  ve společném prohlášení uvedli, že chtějí taktéž nový závodní kalendář a technologie, jako kamery na helmách. 

  • "Současný obchodní model založený pouze na sponzorech je hodně křehký. Musíme to změnit, aby byl více zaměřený na fanoušky. Musíme investovat do nových technologií, které by zajistily větší vzrušení ze závodů a přiblížily sport fanouškům," uvedl šéf Velonu Graham Bartlett. Prohlášení je nicméně hodně vágní a nekonkretizuje, jak by skupina měla fungovat a jak by chtěla svých cílů dosáhnout.

Velon hodlá spolupracovat se všemi klíčovými hráči v cyklistice včetně mezinárodní unie UCI a organizátorů závodů. "Jsme s Velonem v pravidelném kontaktu a chceme pokračovat v konstruktivním dialogu během současného reformního procesu i po něm," uvedla UCI.

Ze špičkových týmů nejsou členy Velonu Astana, Kaťuša, Cannondale, Movistar ani tři elitní francouzské stáje Europcar, AG2R-La Mondiale a FDJ. "Vždycky tu byla snaha vytvořit profesionální ligu ve stylu NBA a já jsem proti tomu," uvedl manažer Europcaru Jean-Rene Bernaudeau.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články