Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Povedený portugalský den na Giru. Guerreiro zvítězil, Almeida uhájil růžový dres

Deštivou devátou etapu Gira d'Italia vyhrál portugalský cyklista Ruben Guerreiro, který na konci stoupání předčil Jonathana Castrovieja. Růžový dres udržel před volným dnem jeho krajan Joao Almeida, i přestože pár sekund v závěru ztratil.

Joao Almeida na Giru v růžovém
zdroj: ČTK/AP autor: Massimo Paolone

Šestadvacetiletý Guerreiro v náročných podmínkách setřásl zhruba 300 m před cílem ve stoupání v Roccarasu svého španělského soupeře v úniku Jonathana Castrovieja a po 208 km si připsal největší vítězství kariéry.

Zároveň se postaral o druhý triumf pro tým EF Pro Cycling na letošním Giru a etapu na slavném italském závodě vyhrál jako druhý Portugalec v historii po Acáciu Da Silvovi v 80. letech.

"Je mi opravdu chladno, ale vítězství mě hřeje," uvedl zimou se třesoucí Guerreiro po dojezdu. Etapové výhry se dočkal při druhém startu na Grand Tour v životě po loňské Vueltě.

"Tým i já jsme si to vítězství zasloužili. Dnes bylo hodně těžké dostat se do brejku a výhra je něco mimořádného," dodal mistr Portugalska z roku 2017.

Je nám líto, video expirovalo.
Almeida udržel před volným dnem na Giru růžový trikot

Z cyklistů z popředí průběžného pořadí zvládl závěrečné stoupání první kategorie nejlépe Nizozemec Wilco Kelderman, jenž dojel osmý s odstupem 1:38 a posunul se z třetího na druhé místo.

Almeida v kopci zjevně trpěl, ztratil zhruba čtvrt minuty a před Keldermanem nově vede o 30 sekund.

"Kluci z týmu odvedli skvělou práci. Díky nim mi ještě stále patří maglia rosa," poděkoval Almeida za udržení růžového trikotu kolegům ze stáje Deceuninck-Quick Step.

"A jsem také moc šťastný za Rubena, tuhle výhru si zasloužil," dodal k vítězi etapy. S Guerreirem bydlí kousek od sebe a jejich rodiny se přátelí.

Po dni volna bude Giro pokračovat v úterý 10. etapou s mírně zvlněným profilem z Lanciana do Tortoreta o délce 177 km.

Giro d'Italia - 9. etapa (San Salvo - Roccaraso, 207 km):

1. Guerreiro (Portug./EF Pro Cycling) 5:41:20, 2. Castroviejo (Šp./ Ineos Grenadiers) -8, 3. Bjerg (Dán./SAE Team Emirates) -58, 4. Frankiny (Švýc./Groupama-FDJ), 5. Warbasse (USA/AG2R La Mondiale) oba -1:16, 6. Hart (Brit./Ineos Grenadiers) -1:19, 7. Hamilton (Austr./Mitchelton-Scott) -1:32, 8. Kelderman (Niz./Sunweb), 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. Hindley (Austr./Sunweb) všichni -1:38, ...106. Černý (ČR/CCC) -18:52.

Průběžné pořadí: 1. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick Step) 35:35:50, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -30, 3. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren) -39, 4. Pozzovivo (It./NTT) -53, 5. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) -57, 6. Fuglsang (Dán./Astana) -1:01, 7. Vanhoucke (Belg./Lotto-Soudal) -1:02, 8. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -1:11, 9. Hindley (Austr./Sunweb) -1:15, 10. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:17, ...107. Černý -1:11:49.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články