Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Pokud se nepojede Tour de France, bude to pro cyklistiku katastrofa, tvrdí Štybar

Právě v tomto týdnu čekal, že jeho forma bude gradovat. Jarní klasiky představují pro Zdeňka Štybara každoročně nejoblíbenější výzvu a cíl. Český jezdec stáje Deceuninck–Quick-Step ale kvůli koronaviru místo boje o vítězství trénuje doma v Belgii a vyčkává. Stejně jako zbytek profi pelotonu nemá představu, kdy se závody opět rozjedou naplno. "Cítil jsem se velmi dobře, možná nejlíp v kariéře. Je škoda, že se závody jako Kolem Flander nebo Paříž–Roubaix zrušily," prohlásil Štybar v rozhovoru pro Facebook ČT sport.

Zdeněk Štybar
zdroj: ČTK/ZUMA autor: DAVID STOCKMAN

Nucenou závodní pauzu Zdeněk Štybar přece jen lehce přerušil minulý týden, kdy se zúčastnil virtuálního měření sil Kolem Flander. Skončil desátý a jak sám přiznává, úplně velkým fanouškem jízdy na ergometrech není.

"Byla to zajímavá zkušenost, ale zároveň dost stresující. Dala mi zabrat instalace a nastavení, aby vše fungovalo. Důležité bylo, že se mohli ukázat sponzoři, a i když fanouškem virtuálních závodů nejsem, pokud by mi tým řekl, že je mám jet každý týden, udělám to," prohlásil čtyřiatřicetiletý cyklistia.

Štybarova slova o sponzorech zaznívají v době, kdy řada prvodivizních stájí přistoupila k úsporným opatřením. Propuštěni byli mechanici, maséři a u některých týmů se škrty týkají i platů jezdců. Quickstep zatím na výplaty svým závodníkům nesáhl, ale Štybar je připraven, že i taková situace může brzy nastat.

"Nějaká úsporná opatření musí nastat. Jsem na to připraven. Čekám, že nám posrážejí výplaty. Budu to respektovat a chápat. Nejdůležitější je, aby tým přežil a mohl dál fungovat. Bavíme se tu o přežití cyklistiky jako takové," uznal.

To, jak zdrcující může letošní sezona pro profesionální stáje být, determinuje podle Štybara Tour de France. U nejslavnějšího závodu planety se momentálně hovoří, že by se jeho start mohl posunout na srpen. Scénářů se veřejně probíralo několik, včetně možného zkrácení.

"Je jedno, za jakých okolností se pojede, ale hlavně se musí konat. Je to pro cyklistiku velmi důležité. Pokud se nepojede, bude to katastrofa, a myslím, že kvůli tomu by několik týmů mohlo padnout. Je jedno, jestli to bude s diváky, bez diváků, jestli se pojede dva, tři, čtyři týdny. Ale jet se prostě musí," konstatoval.

V rozhovoru také Zdeněk Štybar prozradil, že by mu tato nečekaná pauza mohla prodloužit kariéru třeba o jeden rok.

"Budu jezdit, dokud mě to bude bavit. Tím, že jsem přestoupil na silnici celkem pozdě, tak myslím, že 4 až 6 sezon bych ještě mohl zvládnout. Zkrátka dokud nevyhraju Paříž–Roubaix, tak neskončím," dodal Štybar s úsměvem.

Je nám líto, video expirovalo.
V současnosti se musíme bavit o přežití celé cyklistiky, řekl Štybar
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články