Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Poggio znovu rozhodlo, Van der Poel triumfem na Milán–Sanremo napodobil dědečka

V pořadí 114. ročník slavné jarní klasiky Milán–Sanremo vyhrál díky útoku na Poggiu Mathieu van der Poel. Připomněl tak vítězství svého dědečka Raymonda Poulidora z roku 1961. Druhé místo si ze sprintu tříčlenné skupinky zajistil Filippo Ganna před Woutem van Aertem. Brambory zbyly na Tadeje Pogačara.

Mathieu van der Poel vítězí v Sanremu
zdroj: Twitter Milano Sanremo

S 294 kilometry nejdelší jednodenní závod současnosti, první monument sezony a možná nejméně předvídatelná klasika, to je cyklistickými nadšenci každoročně vyhlížená "La Primavera". 

Italský závod si nechal ujít málokdo. V pelotonu šlapalo osm předchozích vítězů včetně obhájce Mateje Mohoriče, který opět nasedl na kolo s teleskopickou sedlovkou, které mu vloni pomohlo v útoku ve sjezdu z Poggia. Všichni ale museli na nepočetných stoupáních čekat další z drtivých útoků Tadeje Pogačara hladového po první výhře na tomto monumentu.

V Sanremu nikdy nezvítězil ani Peter Sagan, byl zde dvakrát druhý a pětkrát čtvrtý. Ve své poslední sezoně na silnici slovenská hvězda před startem zažertovala, že když vyhraje, okamžitě ukončí kariéru.

Milán–Sanremo
zdroj: Twitter Milano Sanremo

Pokud se na cestě z Milána do Sanrema sluší dát úniku dne alespoň teoretickou šanci na výhru, tentokrát se o cyklistickou etiketu nikdo nestaral. Devět statečných se totiž balíku celý den nevzdálilo více než na tři a půl minuty a ten jejich snažení kontrolovaně utnul těsně pod stoupáním Cipressa 28 kilometrů před cílem.

Nájezd na klíčové Poggio tradičně nápadně připomínal rozjezd hromadného sprintu, všechny týmy se snažily své lídry pro stoupání dostat do co nejvýhodnější pozice. Tim Wellens z UAE natáhl v klikatém kopci pole a pak snažení přenechal Pogačarovi.

Slovinské hvězdy se ovšem udrželi Filippo Ganna, Wout van Aert a také Mathieu van der Poel, který těsně před vrcholem šlápl do pedálů a mířil za svým třetím triumfem na monumentu a prvním na Milán–Sanremo.

Závodník Alpecinu-Deceuninck je prvním Nizozemcem, který závod dokázal vyhrát od roku 1985, kdy se radoval Hennie Kuiper. Zároveň napodobil úspěch svého dědečka, francouzské hvězdy Raymonda Poulidora ze 60. let.

"Cipressa nebyla tak těžká jako v předchozích letech a cítil jsem, že mám stále čerstvé nohy. Věděl jsem, že chci na konci Poggia zaútočit. Je to jeden ze závodů, které jsem opravdu chtěl vyhrát, a způsob, jakým se mi to podařilo, je nad očekávání dobrý. Na tento závod jsem se hodně soustředil, když jsem po crossovém mistrovství světa začal znovu trénovat,"  řekl v cíli vítěz.

Poněkud hořkou premiéru na monumentu si za tým DSM odbyl dvacetiletý Pavel Bittner. Český cyklista se totiž připletl do ošklivého pádu ve vysoké rychlosti asi 33 kilometrů před cílem. Zdeněk Štybar dojel na 52. místě.

Cyklistický závod Milán-San Remo (WorldTour) - 294 km:

1. Van der Poel (Niz./Alpecin-Deceuninck) 6:25:23, 2. Ganna (It./Ineos Grenadiers), 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma), 4. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) všichni -15, 5. Kragh Andersen (Dán./Alpecin-Deceuninck), 6. Pedersen (Dán./Trek-Segafredo) oba -26, ...52. Štybar (ČR/Jayco AlUla) -1:06.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články