Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Podařilo se. Hirt vyhrál z úniku nejtěžší etapu letošního Gira

Jan Hirt slaví velký úspěch na Giro d'Italia. Český vrchař vyhrál z úniku nejtěžší etapu letošního ročníku slavného závodu a posunul se také na deváté místo celkové klasifikace. Posledním českým vítězem etapy na italském podniku byl před dvěma lety Hirtův někdejší týmový kolega Josef Černý.

Je nám líto, video expirovalo.
Hirt vyhrál na Giru po úniku královskou etapu, celkově je už devátý

Podobně jako před třemi lety, i letos se Jan Hirt v etapě vedoucí přes Mortirolo vydal dopředu. Český cyklista tehdy v ročníku 2019 prohrál až ve finiši souboj o vítězství a nyní jel znovu ambiciózně ve skupině uprchlíků. A závěr tentokrát zvládl lépe. V závěrečném stoupání Santa Cristina zlomil posledního soupeře Thymena Arensmana a dojel si pro největší triumf kariéry.

"Strašně jsem chtěl něco předvést. Pokaždé se na Mortirolo těším. Prožíval jsem těžké chvíle, několikrát se to roztrhlo. V posledním stoupání jsem měl problémy s technikou, skákal mi řetěz, ale tolik jsem chtěl vyhrát. Kämna na nás měl už docela náskok, ale já jsem věděl, že v těžších pasážích musím nastoupit. A povedlo se," říkal v cíli Hirt, který se posouvá na devátou příčku pořadí.

"Vždy, když se mě někdo ptal, co chci v kariéře dosáhnout, tak jsem odpovídal, že vyhrát etapu na Giru a skončit. Teď jsem vyhrál, ale končit nechci," usmíval se v cíli Hirt. Před ním uspěli v etapě pouze Ján Svorada, Jan Hruška, Roman Kreuziger, Josef Černý. 

V celkovém pořadí se místa na samotném čele nemění, Richard Carapaz udržel vedení před druhým Jaiem Hindleym, to je ale kvůli bonusu v cíli už jen třívteřinové. Trochu času ztratil Joao Almeida, třetí příčka klasifikace ale Portugalcovi náleží i nadále (+44). Jan Hirt je devátý s mankem téměř osmi minut.

Jak etapa probíhala?

Jan Hirt byl jednou z klíčových postav dne. Český vrchař, který druhý týden závodu zakončil na dvanáctém místě průběžného pořadí (jen 74 vteřin za desátým Guillaumem Martinem), se úspěšně dostal do denního úniku, ve kterém se držel po celý den. Byla to nejnáročnější etapa letošního Gira, alespoň dle počtu zdolaných výškových metrů.

Hirt jel v úniku s Thymenem Arensmanem, Lennardem Kämnou a dalšími schopnými vrchaři. Čelní skupina se ve výšlapu na obávané Mortirolo smrskla jen na šet jmen, hlavní pole, z něhož dávno odpadli sprinteři a jejich domestici, se nacházelo o pět minut zpět. Problémy měl Hirtův týmový kolega a pátý muž pořadí Domenico Pozzovivo, který se po pádu ve sjezdu z Mortirola ale dokázal vrátit zpět.

Uprchlíci překonali i zrádné a nekategorizované Teglio (pět a půl kilometru se sklonem nad osm procent) a pokračovali k prémii Santa Cristina, která měla těsně před finišem v městečku Aprica rozhodnout o etapovém vítězi. Hirt byl virtuálně už v nejlepší desítce celkové klasifikace, favorité za ním ale zrychlovali a náskok uprchlíků spadl na tři minuty.

Hirta neopouštěly síly ani v samém závěru. Přestože Kämna i Arensman brzy odjeli, dokázal je trpělivou jízdou stáhnout a před vrcholem Santa Cristiny i setřást. Do cíle zbýval pětikilometrový sjezd až do závěrečné Aprica, který Hirt zvládl bez potíží a v cíli mohl slavit velký úspěch pro sebe i českou cyklistiku.

Favorité bojovali o růžový dres. Tým Bahrajn-Victorious nasadil rychlé tempo pro svého lídra Mikela Landu, jehož se udrželi pouze Richard Carapaz a Jai Hindley. Tato sestava se udržela až do cíle, poměr sil mezi favority tedy zůstává stejný, mírně ztratil pouze Joao Almeida.

Cyklistický závod Giro d'Italia - 16. etapa (Saló - Aprica, 202 km):

1. Hirt (Intermarché-Wanty-Gobert) 5:40:45, 2. Arensman (Niz./DSM) -7, 3. Hindley (Austr./Bora hansgrohe), 4. Carapaz (Ekv./Ineos Grenadiers), 5. Valverde (Šp./Movistar), 6. Landa (Šp./Bahrajn Victorious) všichni -1:24, 7. Kämna (Něm./Bora-hansgrohe), 8. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) oba -1:38, 9. Nibali (It./Astana-Qazaqstan) -2:06, 10. Carthy (Brit./EF Education-EasyPost) -2:13.

Průběžné pořadí: 1. Carapaz 68:49:06, 2. Hindley -3, 3. Almeida -44, 4. Landa -59, 5. Nibali -3:40, 6. Pozzovivo (It./Intermarché-Wanty-Gobert) -3:48, 7. Bilbao (Šp./Bahrajn Victorious) -3:51, 8. Buchmann (Něm./Bora-hansgrohe) -4:45, 9. Hirt -7:42, 10. Valverde -9:04.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články