Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Pinotova smůla. Tour měla být moje, litoval křehký francouzský hrdina

Thibaut Pinot byl letos velmi blízko tomu, aby po více než třech desítkách let vyhrál pro francouzské fanoušky slavnou Tour. Zranění jej však zastavilo v tu nejméně vhodnou chvíli. Své odstoupení obrečel. Zároveň si ještě více získal sympatie svých příznivců.

Thibaut Pinot a William Bonnet
zdroj: Twitter.com/ThibautPinot

Poměrně nevinně vypadající incident z etapy do Gapu, v níž se Thibaut Pinot sice vyhnul pádu, ale uhodil se levou nohu do řidítek, možná rozhodl celou letošní Tour de France. Nebo ji minimálně výrazně ovlivnil. Právě zde vznikl problém, který francouzského favorita donutil o dva dny později, třicet kilometrů po startu 19. etapy, ze závodu odstoupit.

Bylo to v slzách. Pinot se pokoušel ještě bolest potlačit, rozjel se, ale všechna jeho snaha byla marná. Nakonec odjel několik desítek metrů v objetí s Williamem Bonnetem, který sám před čtyřmi lety z Tour musel odstoupit za výrazně dramatičtějších okolností (nebylo tehdy jasné, zda po pádu vůbec bude chodit), a nasedl do týmového auta. Jeho Tour skončila.

Šlo o další velké zklamání jeho kariéry. Vždyť třeba v loňské sezoně byl na nejlepší cestě k tomu vystoupat až na pódium svého nejoblíbenějšího závodu – Gira d'Italia. Jenže ve dvacáté etapě do Cervinie jej potkal velký kolaps, spadl mimo první desítku a do poslední etapy už nenastoupil. Nebyla to první ani poslední patálie, Pinot jako by měl věčně smůlu.

Je nám líto, video expirovalo.
Odstoupení Thibauta Pinota v 19. etapě

"Tohle je ale největší zklamání mé kariéry," řekl závodník stáje Groupama-FDJ, za níž jezdí celou svou kariéru. Stál před hotelem v Tignes a na jeho tváři byly stopy pláče. Právě tato křehkost jako by jej ale přibližovala obyčejným fanouškům: zde nestojí vypracovaný robot s úžasnými svaly, ale křehká lidská bytost, jejíž vítězství i pády prožíváme o to více.

"Po Pyrenejích jsem začal věřit, že to můžu dokázat, že vyhraji Tour de France," dodal devětadvacetiletý Francouz, který letos vyhrál skvostnou etapu na slavný Tourmalet. "Kdyby mě nepotkalo zranění, jsem si jistý, že by se mi to povedlo. Byl jsem o tom přesvědčený a ničím jsem se nechtěl nechat zastavit. Teď se to ale už nedozvíme," připojil.

"Bylo to hodně špatné už ráno. Zkusil jsem to, ale nedalo se s tím už nic dělat," dodal Pinot, jemuž se levý stehenní sval ozval už v osmnácté etapě. Tu ale ještě zvládl absolvovat. Dramatický devatenáctý den, který musel být zastaven ve sjezdu z Col d'Iseran kvůli krupobití a sesuvům půdy, už ale nedokončil.

Situaci musel skousnout také ředitel Pinotovy francouzské stáje a jeho dlouholetý mentor Marc Madiot. "Je to samozřejmě velké zklamání. Těžko se to vstřebává, zvlášť pro Thibauta, ale je to také součást našeho sportu. On je pro mě hvězda a dnešek na tom nic nemění," dodal Madiot, který byl také u prvního Pinotova vítězství na Tour v roce 2012.

Tehdy svět oblétly obrázky, jak zuřivě povzbuzuje svého jezdce na cestě k vítězství v etapě do Porrentruy. Podobné scény jsme viděli i letos v etapě na Tourmalet: Madiot prožívá Pinotovy úspěchy snad ještě více než jeho introvertní svěřenec, který před Tour říkal, že nechce, aby mu případný úspěch narušil jeho současný život.

Pinot není prototypem současné sportovní hvězdy – takové, která se neohroženě potýká se všemi překážkami. Díky tomu je ale i uvěřitelnější a každý další vrchol i pád se jeho příznivců dotýká o to více. "Že jste dobrý tým, to zjistíte až tehdy, když se všechno hroutí a vy zůstane pohromadě. A když to zvládnete, hodně vás to posune," říkal v Tignes ředitel Madiot.

Celá Francie věří, že se Thibaut Pinot skutečně vrátí v příštím roce, a tentokrát už mu slavná Tour neunikne. 

Zdroj
ČT sport, Cycling News

Hlavní zprávy

Nejčtenější články