Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Denver Pioneers - UMass Minutemens

Tour zastavila nepřízeň počasí. Bernal vystoupal první na Iseran a je novým lídrem závodu

Velmi dramatické události přinesla devatenáctá etapa Tour de France. Závod musel být zastaven kvůli nepřízni počasí – silnici po bouřce pokryly kroupy a sesuvy půdy. Pro průběžnou klasifikaci se počítá čas na vrcholu Col d'Iseran, kam jako první dorazil Egan Bernal. Kolumbijský mladík je i novým lídrem Tour. Etapa nemá oficiálního vítěze. Kvůli zranění levého stehna musel odstoupit Thibaut Pinot.

Tour de France 2019
zdroj: ČTK/AP autor: Thibault Camus

Nebývalé události ještě zdramatizovaly již tak dechberoucí Tour de France. Egan Bernal jako první vystoupal na Col d'Iseran, když nastoupil v polovině tohoto slavného stoupání. Dokázal odjet všem soupeřům a společně ještě se Simonem Yatesem se pustili do sjezdu. Po několika kilometrech byli ale spolu se všemi dalšími cyklisty zastaveni.

"Nikdy se mi nic podobného nepřihodilo. Ale bezpečnost nade vše, závodit se v tom nedalo," řekl Roman Kreuziger. "Jelo se naplno od začátku, závodilo se bláznivě. Když jsem kus pod vrcholem dostal informaci, že se na kopci končí, jel jsem na úplné maximum, abych minimalizoval ztrátu," dodal jediný český účastník závodu, který zůstal na průběžném 15. místě.

Silnici směřující do cílového Tignes totiž pokryly kroupy a sesuvy půdy, přes něž se cyklisté rozhodně dostat nemohli. Rozhodčí se tak rozhodli devatenáctou etapu předčasně ukončit 30 kilometrů před cílem. Platí časy z vrcholu Iseranu, což pro Bernala znamená následující: je novým mužem ve žlutém, neboť dokázal setřást Juliana Alaphilippa. Nevyhrál však etapu, ta totiž oficiálního vítěze nemá.

"Ani nevím, co se stalo. Nastoupil jsem, všechno šlo skvěle, a najednou mi řekli, abych zastavil," popsal netradiční konec etapy Bernal. "Když mi pak oznámili, že mám žlutý trikot, nevěřil jsem tomu," řekl vítěz generálky na Tour Kolem Švýcarska.

Dosavadní lídr závodu Alaphilippe nestačil tempu soupeřů a na vrcholu Iseranu ve výšce 2750 metrů nad mořem ztrácel na Bernala dvě minuty a na skupinu s Geraintem Thomasem zhruba jednu minutu. Po devatenácté etapě by tak Bernal měl být ve vedení o 45 vteřin před Alaphilippem, třetí Thomas by měl ztrácet na týmového kolegu lehce přes minutu.

"Čekal jsem to, nemám proč litovat. Dal jsem do toho všechno, ale porazil mě lepší jezdec," uznal Alaphilippe. "Od okamžiku, kdy jsem poprvé oblékl žlutý dres, jsem byl jako ve snu, ale nikdy jsem si nemyslel, že bych mohl celou Tour vyhrát," dodal.

Thibaut Pinot vstupoval do etapy z pátého místa. Bohužel, z druhého alpského dne absolvoval jen třicet šest kilometrů. Poté jej bolest levého stehenního svalu, který si poranil v minulé etapě, donutila zastavit. Domácí závodník ještě zkoušel situaci zlomit, bolest ale neustoupila a Pinot definitivně zastavil. Skončil tak jeden z nejlepších závodníků letošní Tour.

O vítězi Tour definitivně rozhodne sobotní 20. etapa z Albertville do Val Thorens, která byla zkrácena z plánovaných 130 na 59 km. Jezdci vynechají stoupání na Cormet de Roselend, cíl leží po více než 33 km dlouhém výšlapu ve výšce 2365 metrů. Kratší etapa se naposledy jela v roce 1996. V neděli cestou do Paříže už se nezávodí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články