Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

Pidcock, Cink ale i Kulhavý. Nové Město hostí SP v horských kolech

Nové Město na Moravě hostí od pátku do neděle závody Světového poháru bikerů. Na vysočinské trati se představí pět desítek českých reprezentantů včetně Jaroslava Kulhavého, který startuje v maratonu, či Ondřeje Cinka. Lákadlem pro světovou elitu jsou boje v olympijské disciplíně cross country. Přímé přenosy závodů sledujte v živém vysílání ČT sport, ČT2 nebo ČT sport Plus.

Závod horských kol v Novém Městě na Moravě
zdroj: mtbnmnm.com

V cross country bude třetí zastávka seriálu SP důležitá s ohledem na uzavírající se kvalifikaci na olympijské hry. V Paříži bude moci osm nejlepších zemí v žebříčku poslat do závodu dva jezdce, země na 9. až 19. místě po jednom. Mezi muži je Česko osmnácté, v pořadí žen čtrnácté.

Na startu mužské elity bude ve Vysočina Areně po roční odmlce nejlepší český biker posledních let Ondřej Cink, jenž loni kvůli nemoci chyběl. Právě třiatřicetiletý Cink by měl hájit české barvy v Paříži.

"Po nedávné viróze jsem sice už zdravý, ale nejsem ve formě, jakou bych potřeboval na to, abych mohl jezdit na pódium. Myslím, že to v sobě pořád někde mám, ale chce to pořádně trénovat a být zdravý. Jsem však rád, že tady doma mohu zase startovat a užít si atmosféru, když to loni nevyšlo. Diváci mi dají určitě sílu navíc," uvedl Cink.

Diváci se mohou těšit i na švýcarskou legendu Nina Schurtera či další hvězdy jako jsou Francouz Victor Koretzky, Dán Simon Andreassen či Christopher Blevins z USA. Po dvou závodech SP vede Koretzky.

Program SP v Novém Městě na Moravě:

Pátek 24. května:

14:00 short track – ženy do 23 let
14:35 short track – muži do 23 let

Sobota 25. května:

8:00 cross country – junioři
10:30 short track – ženy elite (ČT Sport)
11:05 short track – muži elite
14:30 cross country – ženy do 23 let
16:30 cross country – muži do 23 let

Neděle 26. května:

7:00 závod v maratonu – ženy
8:15 závod v maratonu – muži
8:30 cross country – juniorky
10:15 cross country – ženy elite (ČT Sport)
14:00 cross country – muži elite (ČT2)

Velká očekávání jsou spojena i se startem Brita Thomase Pidcocka, jenž dosud v sezoně upřednostňoval silniční závody. Pidcock pojede v Novém Městě o čtvrté vítězství po sobě. Loni na Vysočině dosáhl na vítězný double, když ovládl short track a pak i cross country.

Mezi ženami je dlouholetou českou stálicí Jitka Čábelická, která usiluje o druhý start na olympiádě. Podobně jako Pidcock se do terénu vrátila v posledních dnech Puck Pieterseová. Čerstvě dvaadvacetiletá Nizozemka loni jasně ovládla celý seriál SP a před necelými dvěma týdny slavila titul mistryně Evropy. Loni proměnila svůj první start v elitní kategorii právě v Novém Městě ve vítězství.

Velkým tahákem bude start držitele olympijského zlata a stříbra z cross country Kulhavého v nedělním maratonu. Devětatřicetiletý biker se vrací k závodům poté, co si v březnu na Cape Epic zlomil klíční kost a musel na operaci. Na startu bude i maratonský vicemistr světa Martin Stošek nebo domácí šampion Lubomír Petruš.

"Trať trošku znám, musím si hlavně najet technickou část. Doufám, že bude nějaký posun ve výkonnosti. Sice jsem teď prodělal lehčí virózu, ale nebylo to dlouhé a aspoň jsem si trošku odpočinul. Nevím, jestli budu zcela fit, ale celkově výkonnost od března stoupla. Z maratonců asi budou startovat všichni, počasí vypadá dobře a na závod se těším," uvedl Stošek pro server mtbs.cz.

Program v Novém Městě zahájí v pátek odpoledne závody v short tracku v kategoriích do 23 let. V sobotu čeká short track ženy a muže elitních kategorií, cross country pojedou junioři a obě třiadvacítky. V neděli ráno vyrazí na trať maratonci, cross country pojedou juniorky, ženy a muži.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články